用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求教:如何調整中一女生讀書態度
樓主: 4cats
go

求教:如何調整中一女生讀書態度 [複製鏈接]

aa06 發表於 15-11-17 13:55
回覆 4cats 的帖子

可否pm我你囡囡讀邊間? 我還有一個細路, 其實我buy少功課.
聽高年級師姐講,中一、二幾輕鬆,但到中三就好辛苦

有個姐姐話佢係好辛苦咁爬上中四

TwinWong  一定, 小六上中一讀咁多科都辛苦, 中三SCI, 一开三科, 仲辛苦, 有中學中三讀定BAFS/ECON仲慘   發表於 15-11-17 16:59

4cats 發表於 15-11-17 16:13
聽高年級師姐講,中一、二幾輕鬆,但到中三就好辛苦

有個姐姐話佢係好辛苦咁爬上中四
中三梗辛苦!文理科全讀,又要爭排名揀科……

4cats    發表於 15-11-18 07:27

回覆:求教:如何調整中一女生讀書態度

仲以為講緊我果個……一模一樣,得都唔肯做好D……

回覆:求教:如何調整中一女生讀書態度

太陽寶貝 發表於 15-11-18 01:19
有時要用利誘
如女女鍾意睇書,限制佢睇書既量/時間
要做晒功課先可以做自己想做既事
問題係,問佢一定話做完,中學唔似小學有內聯網俾家長睇,佢話冇,只有信佢,可惜好多時都係信錯佢,第二日或者更後的日子,由其他同學口中知道佢冇做。上堂偷睇書,都係佢同學話俾我知。

佢好唔中意我問同學/家長,一知道就發哂癲......

佢成日話我唔信佢,問題係,佢既行為又點可以令我相信?

点賺取别人既信任係佢自己既責任。别人对自己既信任係由自己既誠信所建立~或者佢要查下字典,睇下goodwill点解~

4cats    發表於 15-11-18 20:24

回覆:4cats 的帖子

讓她知道, 是責任問題, 不是能力與喜好, 不可任性.  
孩子是要對身為一個學生本份身份負責, 尊重校規及老師.  有些事, 不是由她自主安排, 幾時喜歡便去發力及努力, 而妄顧其他人感受.  

太陽寶貝 發表於 15-11-18 09:08
首先要了解佢究竟點解要呃你
係為左逃避責罰定係純粹一時口快
其次係要了解佢係學校既行為係為左乜野
佢純粹怕我煩

其實佢成績冇大問題,只係態度令人擔心

黃巴士 發表於 15-11-18 11:05
讓她知道, 是責任問題, 不是能力與喜好, 不可任性.  
孩子是要對身為一個學生本份身份負責, 尊重校規及老師 ...
你真是一語中的,她真的是太我行我素,任意妄為,我一直擔心的就是這點

讀書態度其實反映了做人態度,知微知著,第時佢有排撞版

而家唯有做黑、白天鵝,希望佢聽得多入腦,會改下自己舖牛脾氣同任性態度

我兒s1首學期有2x多次欠交家課紀錄,跟他談的時候,他諸多借口…一而再的跟他說交功課是做學生的其中一個責任,結果當然他的行為照舊…
我覺得硬碰並非理想做法,所以後來一連數天我特地不準備早、晚餐,亦不提醒他課餘時間表,亦不問他要增值否,導致他立立亂…他問我何解這樣,我答這原本是我作為媽媽的責任;但我又不想盡責了…他當然聽得明…之後欠交明顯少了很多很多!

恕直言, 有時留意吓週遭親友, 朋友, 長輩, 老師或是父母對其他人本身的取態及定位.  有時, 如長輩太著重稱讚/推舉孩子, 都會影響他/她們對單一事件的價值觀.   

引用:我女今年升中一,佢一向都不喜歡溫習同做功

簽名被屏蔽

MM1155 發表於 15-11-19 00:44
我兒s1首學期有2x多次欠交家課紀錄,跟他談的時候,他諸多借口…一而再的跟他說交功課是做學生的其中一個責 ...
希望我女都似你仔,可以自我反省

黃巴士 發表於 15-11-19 18:29
恕直言, 有時留意吓週遭親友, 朋友, 長輩, 老師或是父母對其他人本身的取態及定位.  有時, 如長輩太著重稱 ...
我明白你的意思,不過,在我這個case,應該留意那些取態和定位呢?我們都不太著重稱讚/推舉,應讚則讚,應鬧則鬧,她常說我們不像同學父母般縱容孩子

我常常都覺得,仔女是父母的一面鏡,沒有壞的孩子,只有不懂教的父母,但坦白講,我越黎越不懂教。

呀女資質好,是資優兒童,我常常都好嬲她有能力而不做得更好。按我觀察,她是覺得既然不讀書也有B,為甚麼要辛苦拿A,反正要升班要入u夠分就可以了。這點令我很頭痛,常常擔心萬一她失手只有C怎算好。而且我覺得態度好,總有一日會成功,態度不好,再叻也成就有限。

Yanamami  資优学苑有課程俾父母上,学点同資优童相处~  發表於 15-11-20 08:07

Hoining 發表於 15-11-19 19:13
同我仔好似,由S1開始唔交功課,其間試過1次留班,今年S4先開始温書做功課咋,但依家仍然係好3日又衰2日咁 ...
軍訓呢招對我女唔得,分分鐘會離家出走

男仔始終較純,女仔一進入反叛期真的好恐怖

4cats 發表於 15-11-20 07:01
我明白你的意思,不過,在我這個case,應該留意那些取態和定位呢?我們都不太著重稱讚/推舉,應讚則讚,應 ...
或者中—俾佢跌下未嘗唔係好事,或家長曰同班主任商量下点应付呢个情况~到青春期,仔女都要俾人教,或有个佢admire既mentor, 可以指导下佢亦係好事。

引用:Quote:Hoining+發表於+15-11-19+19:13+同我

原帖由 4cats 於 15-11-20 發表
軍訓呢招對我女唔得,分分鐘會離家出走

男仔始終較純,女仔一進入反叛期真的好恐怖
男仔衝動的單純,不講道理時,更不可理喻……

引用:Quote:4cats+發表於+15-11-20+07:01+我明白

原帖由 Yanamami 於 15-11-20 發表
或者中—俾佢跌下未嘗唔係好事,或家長曰同班主任商量下点应付呢个情况~到青春期,仔女都要俾人教,或有个 ...
我都希望遇到佢admire嘅mentor...但不是你找就找到……

引用:Quote:Hoining+發表於+15-11-19+19:13+同我

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題