用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新 ...
發新帖回覆
樓主: like_travel
go

SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新   [複製鏈接]

引用:++++The+Centenary+Concert+was+amazing+an

原帖由 chingyu 於 15-12-15 發表
The Centenary Concert was amazing and superb last night.
係呀! Mr mark Hayes 作嗰隻歌好好聽,而ending 嗰個全場大匯演將氣氛推上高潮!我家大少話encore 時Mr. Lee 感動到流眼淚,不過指揮背著觀眾冇人睇到!

chingyu    發表於 15-12-19 14:47

回覆:SPCC 聖保羅男女中學 ~ 百年傳承,匯賢鼎新

咁我個囝係少數喎!佢乜都冇補。成績係中等,我提過想佢補習攞好D成績,但大少吾肯
另外想問咩係雞精班?同補習班吾同?

回覆:SPCC 聖保羅男女中學 ~ 百年傳承,匯賢鼎新

SPCC 同學仔係維園有擺擋,得閒去幫襯下啦!

becky2000 發表於 16-7-30 10:52
請問school orchestra 是否sat morning or weekday 放學后操練。tks
好似未有人答呢條問題,school orchestra 係逢星期三放學後rehearsal.若比賽或表演前有時會加時或weekend加排。近兩年多了一個school orch camp, 校際前有一個weekend住學校宿舍方便「日操夜操」!另外有d樂器係recess or lunch break 有sectional practice.

like_travel   thank you ^_^  發表於 16-8-13 19:10

回覆樓主

今屆香港卓越獎學金據聞SPCC 有九位同學獲獎!

Arabellahk    發表於 18-8-27 13:13
like_travel    發表於 18-8-26 09:56
like_travel    發表於 18-8-26 09:56

like_travel 發表於 18-8-26 09:58
只有1位來自DSE, 其他全是IB生 ; )

好像是有兩位DSE同學,其餘的是IB同學。

like_travel 發表於 18-9-2 11:16
潘校長冇改陳校長作風  前日登左今届外國升學既offer list !
Surprise !

登左係邊?

like_travel 發表於 18-11-7 14:27
johnnyy,
好奇一問, 囝自己一定最清楚.!  Speech day, 我女話一定要番來香港參加     一 ...

我個囝又冇咁有歸屬感,佢話吾番啦⋯⋯可能仔冇乜心肝!

chingyu 發表於 18-11-11 13:14
出年先輪到佢。
佢都未選定行車線。
我不知道她最後會去 英丶美丶澳丶加 定 留香港。

未選定係正常嘅,好多同學都係英美港都報晒,收到晒offer再選,不過咁嘅話就會超級忙,F6一開波D死線一浪接一浪!當然有D同學嘅志向好清晰,目標只有一科或一兩間大學。

like_travel 發表於 18-11-20 13:55
Boama, 我女懶, 只報英國同香港, 都係心儀既先報, 因為真係無咩時間, 當時每天溫好幾小時書, 後期去圖書館 ...

我話你囡囡又乖又醒就真!淨係報英國同香港功夫少好多,又肯專心溫書。我仔仔就揸唔定主意又想美國又想英國,跟住我哋又要佢報埋香港做個後備,所以佢係超多嘢要攪。

like_travel 發表於 18-11-22 10:47
不是啦~ 我覺得係"機關算盡", 囡唔鍾意文科, 中文卷佢唔願浪費時間溫, 計過合格多少少就收工, (你話我幾驚 ...

我地舊年都冇乜「風險管理」,主要係「分散投資」,心口寫個勇字就衝出去!依家囝仔已係U度happy緊,但諗番舊年呢段時間真係好折磨人!

velma 發表於 18-11-24 14:59
嚟梗兩星期係f. 3 dse同 IB Briefing,  有冇d咩需要重點注意㗎?

其實都係了解吓兩個學際不同之處,有咩科選擇,選科要match大學心儀科目嘅要求...

chingyu 發表於 18-11-25 14:29
我個係女,但是性格似仔。

你仔最後選英或美?什麼科?

我囝仔依家係英國呀。
今年最後一年SAW? 有改革?

ABC-DAD 發表於 18-11-25 21:35
剛剛同仔FaceTime 完

咁啱嘅,我又係喎!

ABC-DAD    發表於 18-11-26 06:48

velma 發表於 18-11-25 18:12
師兄師姐們, 如果讀IB 心儀外國大學, 請問有d 咩試要準備考? 呢兩年除咗讀好書   要點準備?
...

睇吓邊個國家同乜嘢科目啦。如果係報美國大學,大部份都一定要求學生考SAT或者 ACT 同埋兩至三科 SAT II subject tests.  如果報英國大學就睇咩科,e.g. Law 好多都要求考生有L NA T, 如果 medicine 或相關科目, 有啲會要求考BMAT, 如果報Oxbridge 唔同科目有吾同嘅test 要考(有D科係冇test). 其實呢D資料學校有個talk 會講,同埋career office 會好清楚,家長同學都可以約見了解清楚.

Sheep06 發表於 19-1-21 12:04
剛知道今屆 畢業生 英國收錄理想, 十個劍橋, 兩個牛津!

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)恭喜各準Oxbridge 生,亦祝所有師弟妹能獲心儀大學/學系取錄!

cornelius 發表於 19-1-23 14:25
上星期六PTA搞的講座所展示同學們的成績十分令人鼓舞,再次引證同學努力的成果。好奇一問,12個Oxbridge o ...

今年嘅情況我唔清楚,但上年我知道有10位同學攞咗政府嘅卓越獎學金,佢哋都係去英美嘅 top U。
呢個獎學金舊年有60幾個得獎者係讀學士學位,SPCC 就佔咗10位,都相當利害。

like_travel    發表於 19-1-25 10:38
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊