用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問小四既小朋友要學咩可幫助考中學? ...
樓主: mw7183
go

請問小四既小朋友要學咩可幫助考中學? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+15-11-15+16:01+有部

原帖由 Yanamami 於 15-11-15 發表
絶对贊成,好多野係要時间浸,擺心机落去~唔係到高小先臨急抱佛腳~
課程義工最難做,社工要求義工穩定性好強,如非由學員一路升上去,係好難知道整個課程安排,同埋唔會知道點樣處理學員既問題。

帶活動時社工只會從旁觀察,全部由義工帶,有問題發生時要識處理,社工先可以將有需要處理既小朋友抽出黎再輔導。

有 d 中心都會有一次性義工招募,要做到恆常課程義工必定更高要求由學員做起。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+mw7183+於+15-11-15+發表系唔

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-11-15 發表
我仔係響果間中心託管數年,同中心社工已經好熟,所以有時會叫佢幫手,好似上次攪嘅智障童生日會,仔仔都有 ...
之前都見過 YMCA 係暑假招募一次性親子義工,但唔多囉。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-11-15+發表

原帖由 miriam 於 15-11-15 發表
之前都見過 YMCA 係暑假招募一次性親子義工,但唔多囉。
除暑假,如果樓主有興趣平時都可以申請架,不過參與活動唔係太多,又或者其他機構都可以問下。

其實香港有唔少NGO主力幫弱勢社群,幫佢地做義工都係個好有用既經驗。

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 15-11-16 12:27
除暑假,如果樓主有興趣平時都可以申請架,不過參與活動唔係太多,又或者其他機構都可以問下。

...
最易既咪賣旗

miriam 發表於 15-11-16 13:03
最易既咪賣旗
起碼升中報名表有啲野填,社會服務嗰欄唔駛留空。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 15-11-16 13:11
即係呢.........我唔敢亂講喇.............怕做箭豬

Yanamami  我講~  發表於 15-11-16 23:47

體育也計分嗎?我小朋友也小四了,真的要好好諗下需要什麼改善!小朋友不是好叻個種,但可以再谷一點,小提琴現有三級,喜歡運動短跑和長跑!請高人指點一下

引用:體育也計分嗎?我小朋友也小四了,真的要好

原帖由 Chun_ng 於 15-11-16 發表
體育也計分嗎?我小朋友也小四了,真的要好好諗下需要什麼改善!小朋友不是好叻個種,但可以再谷一點,小提 ...
跑步可以的參加校隊。代表学校參加比賽。

引用:Quote:miriam+發表於+15-11-16+13:03+最易

原帖由 王家爸爸 於 15-11-16 發表
我女都是填買旗。

little_yolky  買旗定賣旗,差好遠喎。  發表於 16-6-17 12:13

醒目開學勳章

Chun_ng 發表於 15-11-16 22:55
體育也計分嗎?我小朋友也小四了,真的要好好諗下需要什麼改善!小朋友不是好叻個種,但可以再谷一點,小提 ...

我女P4開始玩長跑, 不是為了去考中學, 只是興趣吧了。有些天份及潛質加上遇到好的教練, 幸運地在多項長跑/越野比賽攞到獎。有時會跟daddy去做義工, 主要是同d視障人士操跑.另外,有學鋼琴及笛子,純是興趣,沒有考試
今年剛升中一, 用學業成績及長跑入了間B1中學, 現在是田徑校隊

妹妹頭    發表於 15-11-17 08:09

mw7183 發表於 15-11-15 15:45
照你咁講唔系住半山就入唔到B1
香港好多B1中學既

王家爸爸 發表於 15-11-16 13:11
我確实係留空左社会服務(学校服務就大把)同音樂(無学樂器同無參加合唱团)~無計,覚得服務係要出自真心,唔係為升中而做,过唔到自己果关。

妹妹頭  AGREE  發表於 15-11-17 08:09

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 15-11-16 23:46
我確实係留空左社会服務(学校服務就大把)同音樂(無学樂器同無參加合唱团)~無計,覚得服務係要出自真心,唔 ...
勇者

醒目開學勳章 王國長老

我確实係留空左社会服務(学校服務就大把)同音樂(無学樂器同無參加合唱团)~無計,覚得服務係要出自真心,唔 ...

我囡做學員時好開心好投入, 到做實習義工時我覺得係社工欣賞佢, 突然有一日我囡畀左兩張義工獎狀我時真係嚇左一跳, 完全無諗過會有呢兩張獎狀, 我睇返個時數係每項目超過 50 小時, 試想下唔係佢出自真心, 邊有可能咁 keep 住去做.

到升中要填課外活動我 r 爆頭邊有丫, 到執個 list 時見到幾張獎狀先醒起係啵佢有讀兒童課程喎, 之後我同社工講想要返張課外活動證明, 只係證明佢係讀緊呢個課程, 最終估唔到係由中心出左張推薦信, 個下心情唔識點形容, 中心出得係對我囡既付出作出肯定.

我囡係 P.3 評估後有問題所以去讀既, 總之見到份報告我唔盡快處理可能都會有更大問題.

結果咪一樣過到自己果關有過到升中果關,所以大家唔使過份擔心!
成績好,面試好,有一兩項空白一樣可以過關!

成績唔好,面試又唔得,項項填滿晒都冇用!

妹妹頭  AGREE  發表於 15-11-17 08:11
Yanamami  Exactly~  發表於 15-11-17 07:28

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-11-16+23:46+我

原帖由 Band5 於 15-11-17 發表
結果咪一樣過到自己果關有過到升中果關,所以大家唔使過份擔心!
成績好,面試好,有一兩項空白一樣可以過 ...
我自己覺得,又要讀好書,又要練運動,仲有琴,畫畫,普……边有咁多時間,做好手上的野,已經好好,雖然佢成日叫我陪佢去

回覆 JJDBB 的帖子

我個都係小四, 已經冇咩課餘時間去學野, 所以只會保持原狀, 不加不減:
1) 游水 (由K2開始學到依家, 依2年都有參加學界, 上年只取了接力獎, 今年再努力)
2) 童軍 (由2年級開始玩, 依家升做副隊長)
3) 中作/英作 (由小一開始學, so far so good)

Yanamami  童軍已有好多務服了~  發表於 15-11-17 09:07

引用:Quote:原帖由+Band5+於+15-11-17+發表結果

原帖由 JJDBB 於 15-11-17 發表
我自己覺得,又要讀好書,又要練運動,仲有琴,畫畫,普……边有咁多時間,做好手上的野,已經好好,雖然佢 ...
真系無咩時間了 基本上連玩既時都小

哲哲寫真 哲哲私相集

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-11-16+13:11+起

原帖由 Yanamami 於 15-11-16 發表
同意,我仔做服務都冇拎證書,學saxophone都冇考級純為興趣並非為升中選校,我諗培養小朋友品德修養比為取證書才去做意義更大。

‹ 上一主題|下一主題