用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS interview time
樓主: dordormom
go

DGS interview time   [複製鏈接]

Yanhunghei 發表於 15-12-5 20:53
其實有2nd in嘅係咪多數有去sports test or music audition?
No. 成績為主。

RJCmother 發表於 15-12-5 22:06
唔一定,識有人成績一般,但打波叻攞過獎而入的
每年都有人以體育、音樂等才能而得到取錄,但數目其實不多。

Yanhunghei 發表於 15-12-6 09:27
都諗過作為普通津小外來生如有機會入讀會唔會難追上? 壓力好大呢? 學校會拔尖但會唔會補底呢? 不過而家好多中學壓力都吾細,最想阿女讀得開心D。DGS D女仔又好似幾開心咁喎。...
學生有好動的,也有好靜的。相同的是,學生的校園生活都過得十分開心!同學之間互相幫助合作,對學校有很強的歸屬感。

Yanhunghei 發表於 15-12-11 18:26
吾知2nd in見晒未? 得同吾得早D知都好。
見埋聽日。

cmchang0927 發表於 15-12-11 21:48
回覆 www 的帖子
不好意思,想請教下如果阿女小學明日派成績表,還需不需要補寄一份给dgs? Thanks ...
如果成績很理想,可以嘗試交一份副本到學校。

tomatokid  請問如果六年級第一次成績比五年級期末成績差,是不是最好不要交成績單給DGS?謝謝   發表於 15-12-17 11:44
cmchang0927  thanks so much  發表於 15-12-12 13:58

Yanhunghei 發表於 15-12-13 00:08
I expect they will release the result online first then followed by an official mail. I think my daughter’s chance is low due to not very good performance at interview but she has done her best and I am proud of her.

世事難料,Interview 完了,放鬆一點吧,不要給自己和女兒太大壓力。給女兒一點鼓勵,能進入 2nd Interview 已經非常好了!

將來如何,保持平常心吧。Hope for the best, prepare for the worst.

Good luck and best wishes to all of you!

引用:Quote:www+發表於+15-12-12+00:31+如果成績

原帖由 tomatokid 於 15-12-18 發表
請問如果六年級第一次成績比五年級期末成績差,是不是最好不要交成績單給DGS?謝謝 ...
學校沒有規定要補交,若交了更安心便交,若交了更擔心便不交。

隨心吧,平常心。

Good luck to all of you!

祝大家心想事成,收到一份最好的聖誕禮物!

haloha818 發表於 15-12-24 23:36
學習氣氛……,大致都ok,我見大女會約同學們放學一齊留校做功課,唔識嘅同學會問d成績較好嘅同學,而成績較好嘅同學都會互相請教,互相幫助,考試會一齊溫書……,當然成績班氣氛應更好,但競爭、壓力相信相對地大……,其實讀咩班都唔緊要,始終讀書係靠自己努力,凡事上心便可,以上純粹個人意見! ...
同意!無論任何班,讀書氣氛都很好,同學互相幫助,一齊溫書,一齊進步。無論是JS生還是校外生,大家相處融洽,每個同學都對學校有非常強烈的歸屬感!

Yanhunghei 發表於 16-1-11 18:49
其實係咪所有未被accepted都叫做reserve?
Reserve = Waiting

Gilliam 發表於 16-1-13 09:28
我都收到offer,但阿女心儀是另一間,都不知怎麼辦?
先要了解她的原因。。。

edithtsoi 發表於 16-1-13 21:48
請問7月12日要考Pre S1 嗎?
應該要。

edithtsoi 發表於 16-1-13 22:28
回覆 www 的帖子

但是學校重要日子沒有這天
1. Pre-S1 是全港學生同一天考的,不限於某一間學校。

2. EDB 似乎未定實 2016 Pre-S1 的日期。"The Pre-Secondary One Hong Kong Attainment Test 2016 is tentatively scheduled for 12 July 2016."
(http://www.edb.gov.hk/en/edu-sys ... fo/Pre-S1-HKAT.html)

‹ 上一主題|下一主題