用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區升中
樓主: 小豬mama
go

中西區升中 [複製鏈接]

回覆:hkpapa852 的帖子

大囡嗰年升中生最多兼教育局已縮學位幾年,B1位並不太充裕,所以我們已備課兩年皆因不想行錯棋而影響囡囡,正如在#16已提及為何不冒險玩派位而選了這直資。

CFSS & SSGC

sum-yan 發表於 15-11-13 13:17
大囡嗰年升中生最多兼教育局已縮學位幾年,B1位並不太充裕,所以我們已備課兩年皆因不想行錯棋而影響囡囡, ...
都係嫁, 最怕擔心多半年後仲要叩門.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 15-11-13 12:04
聖若瑟同英皇成績都好好,差唔多。但係我鍾意聖若瑟多過英皇,因為自由度大啲。聖若瑟好多活動都係學生主導 ...

SJC係咪重文多過重理呢?但我見佢中史同Geography達4級以上又好似少過其他科目。

^O^ 發表於 15-11-13 13:49
SJC係咪重文多過重理呢?但我見佢中史同Geography達4級以上又好似少過其他科目。
...
應該同其他男校一樣,重理多過重文,最叻既學生都係揀理科。
只係佢地文、商科都唔弱,比其他男校好啲。

王家爸爸 發表於 15-11-13 13:56
...
IC, thank you thank you.

王家爸爸 發表於 15-11-13 11:31
我當年自行一揀聖若瑟,自行二揀英皇書院。建議你都可以咁做。
請問兩間都 會 / 有 收 portfolio 嗎?

王家爸爸  我兩間都有交 portfolios  發表於 15-11-13 15:45

引用:Quote:^O^+發表於+15-11-13+13:49+SJC係咪

原帖由 王家爸爸 於 15-11-13 發表
...
我仔仔都準備自行分配學位了,多謝王家爸爸的意見。請問SJC都全in嗎?

王家爸爸  是全in  發表於 15-11-14 19:52

引用:Quote:原帖由+johnnywalker+於+15-11-13+發

原帖由 sum-yan 於 15-11-13 發表
小學暗示的
小學應該唔知道噃!

回覆:Band5 的帖子

校長每幾年往另外一間小學,有些更會升到中學。老師亦有很多會轉校。他們更有很多同事朋友在不同學校工作。同系中小學又很緊密。而自行是中學自主錄取的,有乜可能不知道呢?
學校是不可説出來的!因為多年來我們和學校關係良好,在放榜時他們很婉轉非常兜圈暗示的。可能我理解錯啩。

CFSS & SSGC

引用:Quote:原帖由+孺子牛+於+15-11-13+發表回覆

原帖由 sum-yan 於 15-11-13 發表
正是,但只限中西區B1女在這幾年和明年才有這優勢,邊緣人亦很大機會。
最穩陣自行同樣排位,我們便有大半 ...
你女兒是否經自行入,自然你比我清楚,兼且外人對有連繫嘅學校更未必能了解,我更加唔敢質疑。

只係我唔相信有大半B1女能經自行入到呢兩間B1A學校,數字上亦應該冇乜可能,即使B1A生都唔應該有一半機會,須知中西區以外(尤其是南區)嘅都唔少學生嚟爭!絕大部分B1B/B1C學生應該都係經抽獎入嘅。

引用:Quote:原帖由+sum-yan+於+15-11-13+發表正

原帖由 Band5 於 15-11-15 發表
你女兒是否經自行入,自然你比我清楚,兼且外人對有連繫嘅學校更未必能了解,我更加唔敢質疑。

只係我唔相 ...
歡迎你的疑問。
我承認我並沒有說出實質數字(現實)

CFSS & SSGC

引用:Quote:原帖由+sum-yan+於+15-11-13+發表正

只係我唔相 ...
3個有2個咪係大半囉,300個就難D

只係我唔相 ...

iPad無電,但自動post了未打完的回覆……

歡迎你的疑問。 我承認我並沒有說出實質數字(現實是不便提交),還有我發現我寫漏了關鍵字,應是"我們便有大半選這2校是…"。  還有男女小學中穏是B1的仔仔或女女只是各15%,當中的大半是約十名上下。

而兩間中學共有約104~108自行位,而年年都有同學入這兩校亦表現不錯,中學方面對我小學應該不會有任何疑問,而自行是給中學自主錄取合適的學生,多收同1小學好學生是維持水平的策略。

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/DPHB-HK1_CW-2015.pdf

最後是如你與學校關係良好,他們有何原因要騙你?大可只說不知道!因為大衆都是認為"不知道"的。

我們從大囡升中前兩年開始,經歷細囡,再加上這兩年幫師妹們,更重要有幸從EK神人khumama的貢獻中學習,仍遠不是專家,但對中西區B1女和邊緣女升中略有心得。如有時間可查看我在這EK內的謬論,相信從無誤導家長。

升中討論是嚴肅的,對很多家長來說是很緊張和焦慮,我們有經驗的可多分享不應兒戲,不應作出一些無意義的取笑。

再有疑問我也不會在這回覆。

Bluemoonty    發表於 15-11-15 18:17
CFSS & SSGC

回覆 aeiou_drm 的帖子

簡介會講左唔收啦

呢到有幾多個係仔仔明年升中呀

回覆 王家爸爸 的帖子

點解除了南區呢?

王家爸爸 發表於 15-11-13 11:31
我當年自行一揀聖若瑟,自行二揀英皇書院。建議你都可以咁做。
咁皇仁呢? 點解唔揀?

王家爸爸  甲一同乙一都揀左皇仁  發表於 15-12-8 14:37

privacy 發表於 15-12-8 13:59
回覆 王家爸爸 的帖子

點解除了南區呢?
港島(除南區外),即使自行階段唔得,大抽獎都唔會太差,所以可以進取啲。但係南區大抽獎比較差,所以最好係自行階段有著落。

privacy 發表於 15-12-8 14:03
咁皇仁呢? 點解唔揀?
皇仁中文超強、英文比較淺,小朋友自己擔心中文讀唔掂,英文無心機學,所以只係甲一同乙一揀皇仁。

甲一、乙一揀皇仁係小學老師要求(灣仔區QC位多,加上小學老師話應該讀得掂)。揀TSK(唔記得係乙三定係乙幾)都係小學老師要求(灣仔區TSK位都係多)。
‹ 上一主題|下一主題