用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我女小學屬油尖旺區, 也想知有邊間校風ok的B2學校, 請幫 ...
樓主: wongkaka
go

我女小學屬油尖旺區, 也想知有邊間校風ok的B2學校, 請幫忙 [複製鏈接]

Chowying 發表於 15-11-12 15:03
Hello jackjackwin, 我女都係新油天, 女仔係油尖旺真係冇咩學校揀呀   你女考十幾都唔難揀, 我女 ...
師妹, 唔怕架, 我仔嗰年, 我見自行好多女同學入咗第二區啲band one, 有個考7x仲派到入去伊中, 有啲唔好彩 , 油尖旺網派唔到, 叩門入到聖母玫瑰, 沙田官立

jackjackwin  Thank you  發表於 15-12-24 09:31

dorothywjb 發表於 15-12-3 11:44
請問伊中近年仍算Band 1頭嗎?
算呀

Chowying 發表於 15-11-12 16:50
我都好擔心女兒既情況, 實在會跌落  band 3 都唔出奇    近來經常望住油尖旺個校網, 真係冇咩心水,  ...
舊年我識個師妹, 類似你女名次, 叩門入咗真光
佢唔係派得唔好, 佢自行一間地區band 1得咗唔要

回覆 miffyumiffy 的帖子

Hi miffyumiffy, 多謝你嘅資料, 你仔仔係邊年畢業? 考七十幾派到入QES真係好好彩喎! 另一位師姐派咗邊間? 要去叩聖母? 先謝!

jackjackwin 發表於 15-12-24 09:34

Hi miffyumiffy, 多謝你嘅資料, 你仔仔係邊年畢業? 考七十幾派到入QES真係好好彩 ...

我仔係2014嗰界畢業生, 個個都派得好好
嗰位女同學應派去油尖旺band 2, 張副校同陳主任幫手搵學校, 但見佢地好快已叩到聖母, 沙官

有個女仔又係考7x, 我唔知佢自行定派位入咗黃芴南

有個女仔派到真光唔要, 叩門入咗上智

謝謝你回覆, 前年上年D同學都派得好好! 希望亞女今年都可延續喇!

引用:Quote:Chowying+發表於+15-11-12+16:50+我

原帖由 miffyumiffy 於 15-12-24 發表
舊年我識個師妹, 類似你女名次, 叩門入咗真光
佢唔係派得唔好, 佢自行一間地區band 1得咗唔要
...
唔該你 其實我地啱啱派左成績表,大家都進步哂,我地 average A 今次都唔入 60 名 今次中文重 men 水去到 B,老師話我地去左邊緣人喇

Chowying 發表於 15-12-24 14:19
唔該你  其實我地啱啱派左成績表,大家都進步哂,我地 average A 今次都唔入 60 名  今次 ...

我舊年識個女仔都係咁, 佢自行入咗蕭明, 派位後, 佢叩門入了真光
我諗自行可以試下其他區band 1中學

引用:+本帖最後由+miffyumiffy+於+15-12-24+14:2

原帖由 miffyumiffy 於 15-12-24 發表
唔該你,你既資料好有用

請問如油天小學band 3 女仔, 請問在油尖旺有什麼可選擇? 如轉沙田區又有何選擇. 麻煩晒. 謝謝.

elbar  莫慶堯   發表於 15-12-28 13:14

回覆 snwm 的帖子

有無問老師意見? 我仔嗰年有個男仔BAND3 (數唔合格, 其他科OK) 轉入沙田都派咗間BAND3學校

回覆 jackjackwin 的帖子

謝謝, 等我問一下.

回覆 snwm 的帖子

謝謝, 再研究一下.

回覆:miffyumiffy 的帖子

想問考7x是那間小學?謝謝

jackjackwin  新油天  發表於 16-4-5 09:50

請教下B2頭有機入B1, 但如是B2尾至中, 又如何選擇? 請高人指教

pocoyo123 發表於 16-4-4 23:51
請教下B2頭有機入B1, 但如是B2尾至中, 又如何選擇? 請高人指教
在統一派位階段,沒有 BAND 2 頭中尾之分,電腦只看學生的 band 1/2/3 及 隨機編號。

電腦先為 BAND 1 學生派位,然後是 BAND 2,最後是 BAND 3。
同一 BANDING 的學生,是看隨機編號,編號較小的先派,與學生的呈分成績無關。

因此,
BAND 2B/C 的學生填志願時,若希望志願一填 BAND 1C 中學,亦可以填寫,不用擔心剩餘的 BAND 1C 中學學位會給 BAND 2A 學生攞哂。

回覆:我女小學屬油尖旺區, 也想知有邊間校風ok的B2學校, 請幫忙

想請教高人指點🙏🏻 小囡黃大仙全統英文小學, 因為呈2發高燒影響成績失去了信心, 報考多間直資都拒收😔呈3沒有太大驚喜只有keep住band 2; 請問有何選擇? 謝謝🙇🏻

Dinosaur媽 發表於 16-4-5 15:50
想請教高人指點🙏🏻 小囡黃大仙全統英文小學, 因為呈2發高燒影響成績失去了信心, 報考多間直 ...
黃大仙區英文小學只有兩間:
德望
伊斯蘭鮑伯濤紀念小學

兩間差好遠喎!

黃大仙B2: 德愛(可偷雞放乙一, 上年有B2放乙一派到), 聖母, 文理, 培敦
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:我女小學屬油尖旺區, 也想知有邊間校風ok的B2學校, 請幫忙

感激 hkpapa852 所提議嘅學校 🙏🏻
另外想請問, band 2生在派位時無論就讀哪間小學都會是平等機會嗎?如果是一樣, 請教 hkpapa852 說的是那方面分別? 謝謝 🙇🏻

回覆 憫父 的帖子

想再請教, 咁即是話, 如果學生是B2尾, 但因果區B1位有多, 亦可在抽獎時進取選B1學校?如好運是有機入到B1中學?
但是, 入到的話, B2成績會不會讀一年比人勸退?
‹ 上一主題|下一主題