用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 沙田小學和挪威國際邊間好?
go

沙田小學和挪威國際邊間好? [複製鏈接]

如題

3    0    0    0

想埋升中學會全面d。

引用:想埋升中學會全面d。

原帖由 Jane1983 於 15-11-06 發表
想埋升中學會全面d。
你意思是沙田小學會全面d?

回覆 qkqkqkqk 的帖子

係呀,SJS係Esf系統直升。Nis無自己中學,聯繫上的中學,如果無記錯應該係在沙頭角。
論小學,Nis都係好有愛心,有戶外地方比小朋友玩,都係好學校。

回覆:沙田小學和挪威國際邊間好?

學術那間會好d?國際學校好難去比較!

因為每間國際學校既教學模式唔一樣外國國際學校 對小朋友英語能力有幫助
而學習環境同課程相對比較輕鬆的,對學生發展都會全面d

ps. 小弟工作係引入外國學校品牌的 所以對一般國際學校都有認知

引用:回覆+qkqkqkqk+的帖子 因為每間國際學校既

原帖由 supermaxorido 於 15-11-06 發表

因為每間國際學校既教學模式唔一樣外國國際學校 對小朋友英語能力有幫助
你認為挪威的美國課程好唔好?因為中學我依然會選擇在香港讀書,但我想我女可以開心讀書,所以想瞭解多些

美國既教學模式,鼓勵學生發言,主動求證,激發到學生既學習動機同活力日後小朋友係學習上會傾向主動d。但要考慮一個問題,係中學既教學模式
如果中學給予學生學習上好多限制,就會有反效果。

引用:+本帖最後由+supermaxorido+於+15-11-6+11:

原帖由 supermaxorido 於 15-11-06 發表

你認為英基我教學有何看法?

英基其實就係行緊IB既PYP,我既評價係,香港化左既教學模式教學核心都係講求全面發展,而IB對學生將來升學係有好大幫助,因為係打造學生既國際視野同公民意識
大學都好buy呢類既學生,但要考慮清楚,女女將來係讀返本地中學 or 私立有IB課程既中學呢?
呢個就要家長自己考慮清楚喇

引用:回覆+qkqkqkqk+的帖子 英基其實就係行緊IB

英基其實就係行緊IB既PYP,我既評價係,香港化左既教學模式教學核心都係講求全面發 ...
元朗有一間直資的宏信書院行ib課程,你瞭唔暸解呢間學校呢?

引用:學術那間會好d?國際學校好難去比較! +

原帖由 qkqkqkqk 於 15-11-06 發表
學術那間會好d?國際學校好難去比較!
International school小學階段去比較學術係自尋烦惱的事情。

呢間學校係一條龍學校,亦都入紙申請左IB認證課程
其實IB課程講求全人發展,咁呢間學校教學模式係行主題教學模式,會比一個主題引導學生探討
最大特點係一人一手提電腦學習

呢間學校,其實最好係你唔洗諗所有升學問題 因為一條龍升學

引用:回覆+qkqkqkqk+的帖子 呢間學校係一條龍學

呢間學校係一條龍學校,亦都入紙申請左IB認證課程
咁請問英基同宏信都係行ib,那間學術會高d?

oooray 發表於 15-11-6 12:27
International school小學階段去比較學術係自尋烦惱的事情。

哈哈,講得好,但香港人始終用港式 mentality,唔會明你講乜。
你唔見好多人話 like ESF kindergarten,係因為 ESF 多狀元?
我心諗,一將功成萬骨枯,ESF 年年都有狀元,亦年年都有人冇大學收。
重點係, "自己小朋友" 係邊種人。
我成日覺得,有好多嘢,不用 analysis 得太仔細。
讀書不是計 probability ,係看個人實力。

annie40  就快又被投诉多口了.  發表於 15-11-6 15:27
annie40  when will parents understand there are over 20 types students in the same school? Accept it.  發表於 15-11-6 15:25

其實學術高低關自己小朋友咩事,高要跟得上知得

回覆:沙田小學和挪威國際邊間好?

其實樓主是否想了解校風是否嚴謹?教師是否有心教書?學生學習態度如何?其他學校我就不甚了解,小女在SJS讀書,以我所見,學習氛圍都算不錯!雖然無考試及排名個D,但都有superstar,小女亦好努力去攞superstar獎。Reading scheme如按時完成,閱讀量真的不少

引用:Quote:oooray+發表於+15-11-6+12:27+Intern

原帖由 nintendo 於 15-11-06 發表
哈哈,講得好,但香港人始終用港式 mentality,唔會明你講乜。
你唔見好多人話 like ESF kindergarten,係 ...
港式mentality,真係一街都係,好似7-11,總有一間係左近。

引用:其實樓主是否想了解校風是否嚴謹?教師是否

原帖由 luckyveronique 於 15-11-06 發表
其實樓主是否想了解校風是否嚴謹?教師是否有心教書?學生學習態度如何?其他學校我就不甚了解,小女在SJS ...
明白,Thx

回覆:qkqkqkqk 的帖子

教學經驗來說,esf一定係比較好的
但我認為,對於大部分小朋友黎講
宏信既主題教學趣味濃d

ps 我都係爸爸

‹ 上一主題|下一主題