用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教如何令小孩有上進心?
go

想請教如何令小孩有上進心?   [複製鏈接]

引用:我会求其煮熟d野俾佢食,同佢講,熟㗎嘞,

原帖由 Yanamami 於 15-11-02 發表
我会求其煮熟d野俾佢食,同佢講,熟㗎嘞,食啦~~唔—定要煮到好味俾你食,就好似你做野既态度,你覚得好唔 ...
呢招我有用

我話你求其、唔用心都可以,我亦可以求其, 飯餐整咗,又唔係唔整,無心咋嘛

小朋友會知衰,呢啲道理可能要成日講,講得多,唔多唔少都會洗到吓腦

引用:其實上進心呢樣野,係天生定係後天催谷的呢

原帖由 Jane1983 於 15-11-02 發表
其實上進心呢樣野,係天生定係後天催谷的呢?
我覺得有啲小朋友係天生生性、有上進心嘅,不過唔多。大部份係要教育嘅,有啲講吓就明,有啲真係講極都係咁。

引用:Quote:longlokma+發表於+15-11-2+14:56+你

原帖由 little_yolky 於 15-11-02 發表
我都有用差唔多例子, 不過係講路邊乞丐, 話你唔讀好書, 第日就做乞丐...........好似你個例子高級D咁 :zomb ...
我有同阿仔講,如果你想大咗做你想做嘅職業(呢刻佢嘅目標係研發藥物),你就要努力讀書,因為你第時考大學試,一切建基於今日,你今日數學識xxx, 係因為你之前有學1+1……,你今日唔學好,出年嘅嘢你係唔會識……。你唔努力,就做唔到你想做嘅職業,分分鐘要洗廁所你知街嘅廁所幾污糟……

引用:+本帖最後由+shadeslayer+於+15-11-2+21:19

原帖由 shadeslayer 於 15-11-02 發表

朋輩影響,揀間好學校。
或者咁講,應該係從小培養孩子嘅責任感。

simonwan    發表於 15-11-3 23:13

引用:Quote:homeuser+發表於+15-11-2+17:39+要控

發掘佢既長处同亮点,俾机会佢嚐嚐成功或被欣賞既滋味~正如longlokma所講,試过成功既甜头,就欲罷不能,有 ...
即使嘗過甜頭、受過別人欣賞,孩子總會有被其他事情吸引、意志唔夠堅定或甩轆嘅時候,至少我家孩子係咁

有時,做阿媽嘅,總會有火滾嘅時候,碰著這刻,哪有咁理智咁正面

little_yolky    發表於 15-11-4 09:22

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-11-2+22:04+即使嘗

可能男女孩子大不同?女孩子很有目標,很自覺的,真的會為自己努力,唔洗禁勞氣~ ...
可能係,至少我細時係有目標、自律。
阿仔唔係冇,係會有我講嘅問題囉,可能始終細(我覺得)又或者係因我仔有其他先天性問題會令佢咁。

引用:Quote:homeuser+發表於+15-11-3+15:15+係,

原帖由 YanKanMom 於 15-11-03 發表
只能說我非完美, 但已盡力與他講大道理, 有時講到自己也覺得道理太大了, 自己也未必做得到. 不過最近看到李 ...
但我覺得有時有啲道理係要講,小朋友先會“叮”一聲咩,大人都會,所以我會跟小朋友講道理

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-11-04+發表回覆

原帖由 Iamcatlover2015 於 15-11-04 發表
朋友話個谷已停收新會員因為見你咁攪, 連對上一個星期加入的會員都踢走哂, 咁樣透露人私穩真係覺得沒問題?? ...
但fb係公開嘅地方
其實呢度都有網友欣賞佢分享嘅嘢

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-11-04+發表但fb

原帖由 Iamcatlover2015 於 15-11-04 發表
人地用真名開仲好多人都知佢今年轉左校, 有兒子相 係私人谷要approve先入得, 呢度某D人咁唔妥佢, 我係佢fan ...
我意思係喺fb, 只要打input你想search嘅嘢,就會有有關嘅group出現。 當然,如果私人group, 當梗係要當事人approved。  想入佢group, 其實都係欣賞佢嘅分享。依家被趕出嚟嗰啲,會好傷心

引用:Quote:oooray+發表於+15-11-5+09:24+物質不

原帖由 little_yolky 於 15-11-05 發表
水腫!!!!
唔係真係肥, 係望落去好肥。我唔係食好多鹽, 但唔知點解成日腳腫好厲害。
...
血液循環唔好

回覆:想請教如何令小孩有上進心

little_yolky  係架,我D mock卷好多陷阱,見到阿女唔小心跌落陷阱我就好興奮好滿足了  發表於 2015-11-05 11:07:22

little yolky, 點先識得設陷阱?  阿仔次次都中招,我想學吓,等阿仔諗多啲。因為我覺得能應付陷阱,除了代表小心,仲有係對topic嘅理解。

引用:Quote:原帖由+小時了了+於+15-11-05+發表本

原帖由 oooray 於 15-11-05 發表
令千金好像需要考試答題技巧多於常規操練。你既然同佢一齊學野(呢種毅力我絕對甘拜下風,說真的),做mock卷 ...
阿仔做親閱讀理解都會錯1、2條,每次改正,都唔需要指引/再教都可以做得返啱。最近,我都開始嘗試坐喺佢隔離,睇吓佢做嘅過程究竟出咗咩問題,還是跟佢專注問題有關。希望揾出答案

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-11-5+16:52+little

原帖由 little_yolky 於 15-11-05 發表
首先咪就係要你好熟個範圍先囉。要先自己溫熟個範圍, 然後再細心睇下範圍內做過既練習, worksheet, 測驗,  ...
你就醒,我唔識轉個彎問

little_yolky  設陷阱跣人係我強項嚟  發表於 15-11-6 09:34

wan_sosin 發表於 16-12-15 10:18
樓主應該係用詞有些偏差,佢實質意思係想小朋友做事認真!
不過呢代都有小朋友被家長訓練到好有上進心,但 ...

每次我帶小朋友落樓下玩,都係無咩人,通常只見到一個爸爸帶住個仔練藍球,或者只有幼稚園孩子

IloveJJ 發表於 16-12-14 12:40
成功既體會係好有用,要製造呢種體會唔難,只要唔好將「成功」既定義設得太高就得!
我仔自細學咩都無動力 ...

我終於等到阿仔會想打藍球喇。
前2日見佢拍到波(知阿仔弱項,所以我要求唔高,只求佢有興趣,拍到波就算),投幾球都投到一球

judy 發表於 16-12-15 13:46
阿仔因課外活動嘅關係,平時好少落公園踩單車。踩單車要到考試期間,阿仔温書温到咁上下,就落樓玩45分鍾 ...

我地係冇課外活動嗰日先落公園玩㗎,每次由阿仔決定玩咩,但依家我加多個條件,玩咩都要去跑藍球場5圈,我地嗰度係2個藍球場痴住
心情不好都要去玩,最少都要跑返幾個圈
‹ 上一主題|下一主題