用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教如何令小孩有上進心?
樓主: homeuser
go

想請教如何令小孩有上進心?   [複製鏈接]

引用:你出既貼令我諗起以前一位+j網友+,+佢當時

原帖由 longlokma 於 15-11-02 發表
你出既貼令我諗起以前一位 j網友 , 佢當時出帖講左一個方法去刺激个仔嘅上進心, 就係帶個仔去佢自己返工 ...
其實人人都有權選擇唔同方法管教仔女 ,實在唔明點解要咁批評果位谷主  ,令到佢要踢走咁多member  ?  其實很多人也覺得給子女上十樣課外活動絕無問題  ,同樣有好多人唔認同  ,在谷內也見到有人不滿你 (你個名在谷內已被提及) 。 仔女係自己的   ,外人無權干涉  , 老實說就算想用谷主那一套  ,先不談工作地點或行業 , 從谷主一直以來在FB分享的文章   ,佢工作的公司或行業應該係好多勁人  ,眼界比一般媽媽廣闊  。再講   , 比起一些只是靠幸運抽到入名津小的卻不時指指點點  (可對號入座)   ,又不肯接受相反意見 ,我並不覺得有任何可取  。 了解到谷主以前覺得小朋友只是英文一科稍好所以傾向愉快學習 ,幾次轉校亦從未考過現在這間 (其實谷主在谷內從無提到現在所讀何校  ,有人估也會立即刪post  只是明眼人是會估到的 !)  直到之前數學科得到滿分才放棄龍校  ,毅然轉去出名學術極強的私校  。Shadelayer 都不要只着墨人家轉幾多次校了。其實只要有實力  ,為中學博高一線實在無可厚非  , 何況是更上一層樓的?  谷主之前也透露小朋友因程度高了而讀得很開心也有投契的同學  。對一位 working mum 能夠在百忙中無私分享 , 作為全職媽媽而且有位SEN小朋友的我及其他谷友 ,實在十分敬佩 !  而且谷內有好多資料有關ADHD / Asperger及食藥與否的困擾等 ,真是幫了我們好大忙 。對於谷主昨晚突然在谷表示不再收新會員就是不想有某些EK的人混入  (雖然我不太知道來龍去脈)  ,但對很多人來說真是不公平  !  反之 ,比起那些只一味批評而指手劃腳的人,盡講一些 "呀媽係女人"的硬道理來得更有參考價值  ,否則不會有2000個會員吧 !   (以上的文也是私下先取得谷主同意我才發表的) 

little_yolky  你雖是FTM,但要照顧SEN小朋友,可能仲忙過谷主,辛苦你了。  發表於 15-11-5 13:40

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-11-02+發表

原帖由 Iamcatlover2015 於 15-11-05 發表
其實人人都有權選擇唔同方法管教仔女 ,實在唔明點解要咁批評果位谷主  ,令到佢要踢走咁多member  ?   ...
她的孩子似是醒目仔,希望可以安定下來。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Iamcatlover2015 發表於 15-11-5 13:02
其實人人都有權選擇唔同方法管教仔女 ,實在唔明點解要咁批評果位谷主  ,令到佢要踢走咁多member  ?   ...
嗯,有更多溝通就更好互相了解喇,係因為有人批評谷主令到佢要踢走人,咁應該唔關我事,因為我從未批評過佢,無論係EK以前定而家或者fb group裡面都冇,我冇公開貼link,所以我知道因我而入group既媽媽係點既人,我亦相信佢唔會亂批評人,我諗係咁啱我話知佢個fb group同時又有人批評佢,所以有誤會?
如果事情唔係我所諗既,歡迎你再回覆讓我多了解發生咩事

Jane1983  支持吓先  發表於 15-11-5 13:31
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

oooray 發表於 15-11-5 12:52
肌肉撕裂再修復咁恐怖?自劈幾刀咪仲有效??
撕裂同斷裂係兩回事...
http://goo.gl/eXy1Gw <-- 上網隨便search,撕裂>修復>長大,大把呢個理論既文章參考

oooray  讀得書少;才疏學淺;抱歉!  發表於 15-11-5 13:51
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-11-5 13:26
撕裂同斷裂係兩回事...
http://goo.gl/eXy1Gw 修復>長大,大把呢個理論既文章參考
...
我都同oooray一樣, 以為係好似韌帶撕裂咁呀 諗起之前有一套電視劇, 要學某種獨門功夫, 要先搞斷隻腳, 因為咁先可以360度旋轉

MASAYA  咁傳說中有本秘笈叫人自宮先添...  發表於 15-11-5 13:48

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-11-02+發表

原帖由 Iamcatlover2015 於 15-11-05 發表
其實人人都有權選擇唔同方法管教仔女 ,實在唔明點解要咁批評果位谷主  ,令到佢要踢走咁多member  ?   ...
佢當时令人不滿是因為佢不停话人葡萄佢,跟佢分享的內容無关,唔好姓賴。至於佢点解被封,我唔清楚,亦無興趣考究。唔明你係度嘈乜

「實在唔明點解要咁批評果位谷主  ,令到佢要踢走咁多member  ?」

我從無入过佢个fb group, 亦完全冇興趣入,佢踢走人又关我事???????

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-11-5+11:35+搭下

原帖由 MASAYA 於 15-11-05 發表
呢個topic我好想講喎,但咪繼續離題?唔理喇
想瘦身,除左帶氧運動如跑步,仲要穿插負重運動鍛練肌肉 ...
想減肥高快,帶氧運動,keep 心跳在 fat-burn zone 60% 至 70% maximum heart rate 每次一小時以上,最有效。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-11-05+發表呢個

原帖由 shadeslayer 於 15-11-05 發表
想減肥高快,帶氧運動,keep 心跳在 fat-burn zone 60% 至 70% maximum heart rate 每次一小時以上,最有效 ...
我最近玩HIIT,感覺比跑步還要有效,仲可慳返啲時間

引用:Quote:原帖由+Iamcatlover2015+於+15-11-05

原帖由 longlokma 於 15-11-05 發表
佢當时令人不滿是因為佢不停话人葡萄佢,跟佢分享的內容無关,唔好姓賴。至於佢点解被封,我唔清楚,亦無興 ...
雖然我並不認識你 , 只需根據你的回應態度及谷內有人指明對你不满 , 也不難有些少頭绪了。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-11-05+發表

雖然我並不認識你 , 只需根據你的回應態度及谷內有人指明對你不满 , 也不難有些少頭绪了。

...
既然不認識我,何以你首度回我帖的態度便如此無礼?
你可以怪我提起佢,但我在楼主开的這帖入面完全無批評佢,究竟边句踩痛了你?

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-11-05+發

原帖由 marcuscyrus 於 15-11-05 發表
我最近玩HIIT,感覺比跑步還要有效,仲可慳返啲時間
HIIT 係玩 oxygen debt,唔 debt 得太多。

引用:Quote:原帖由+marcuscyrus+於+15-11-05+發

原帖由 shadeslayer 於 15-11-05 發表
HIIT 係玩 oxygen debt,唔 debt 得太多。
我幾懶下,一星期頂多2次

引用:Quote:原帖由+Iamcatlover2015+於+15-11-05

「實在唔明點解要咁批評果位谷主  ,令到佢要踢走咁多member  ?」
本來不想回應 , 因谷主昨晚提及此文題目及你的名字 , 我入來一看巳見你回應時提及J字 , 跟谷主人名相同。雖然你們過去發生甚麼事我不清楚亦與我無關 ,  但你可令人有立即封谷的强烈反應該是有關 。敢做敢認也是身教之一。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-11-05+發表

本來不想回應 , 因谷主昨晚提及此文題目及你的名字 , 我入來一看巳見你回應時提及J字 , 跟谷主人名相同。雖 ...
原来如此,就是因為我提起佢便足以令佢嬲到趕客,我真係感到萬分榮幸,竟然有咁大影响力~~

講起減肥,我一向瘦底,但人到中年,近來真係似「吹漲」左。

可惜黎天王的靜坐減肥法係笑料,係真就好了!

引用:Quote:oooray+發表於+15-11-5+09:24+物質不

原帖由 little_yolky 於 15-11-05 發表
水腫!!!!
唔係真係肥, 係望落去好肥。我唔係食好多鹽, 但唔知點解成日腳腫好厲害。
...
血液循環唔好

MASAYA 發表於 15-11-5 11:55
呢個topic我好想講喎,但咪繼續離題?唔理喇
想瘦身,除左帶氧運動如跑步,仲要穿插負重運動鍛練肌肉 ...
Thoery 就冇研究,以前我行毅行,每星期勁操一次,during the week train 2-3次,u would be surprised how little weight i lost ~10 lbs

原来如此,就是因為我提起佢便足以令佢嬲到趕客,我真係感到萬分榮幸,竟然有咁大影响力~~

...
相信"影響力"的正解應該指3幾個月內有2千人加入FB ,相比閣下的"負影響力" ..... 由於不知前因確實不便評論  ,根據谷主及部份谷友講過,EK及BK沒口德的人不只三兩個   

相信"影響力"的正解應該指3幾個月內有2千人加入FB ,相比閣下的"負影響力" ..... 由於不知前因確實不便評論 ...
看来你便是J本人。

bobbob  睇嚟你估啱咗  發表於 15-11-6 14:47
小曳人  應該唔係,文筆大不同!  發表於 15-11-5 16:36
MrBeast  個陣都有看,好似是有些爭ou, 好似和ss 多d,但唔覺你同佢有乜大恩怨  發表於 15-11-5 16:19
little_yolky  我都唔太覺你有同佢結怨喎,邊張帖呀?  發表於 15-11-5 16:16
MASAYA  原來你地有結怨,而家先知  發表於 15-11-5 15:55
‹ 上一主題|下一主題