用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 救恩取消參加TSA
樓主: AgapePa
go

救恩取消參加TSA [複製鏈接]

我囡學校高年級的考試有出ps1的題目架, 所以平時都要做ps1的練習

其實大家有冇睇好多叫議員試做卷啲新聞呢,對有學識的家長,係咁依揭一揭份卷咪唔覺得深囉,又或者本身間學校三年班學僅四年班嘢,又或者考試测驗出得好鬼刁鑽嚟分啲尖子的高下的學校,僅係唔覺得深,但很多談及TSA愈出愈深的討論,已講過很多次。既然操唔操唔影响唔到你的小朋友,就唔駛取消的comment,等於如果所有小學考小一,所有學校都出出條數雙位乘數,而你小朋友識,其他唔識,就話呢啲小學考题出得好合理一樣。 (利申:小朋友學校唔操TsA, 只係覺得啲小朋友好慘)

回覆:救恩取消參加TSA

TSA原意喺教育局想睇下各間學校嘅實際學術水平。學校之間當然喺學術水平有高低之分,但如果學校只想透過操練TSA去提升評核分數而冇喺本身實質學術能力提升水平去面對TSA,學校本身只係掩耳盜鈴。

其實大家都好清楚原意㗎,咪就係Execution 有問题lor、救恩封信的理據已经好清楚啦,有分析能力的人都應該明白個問题所在!解決方法一是取消,一是monitor 學校,雖然教學質素要管理,但用錯measurement 就整死好多人啦!

catiou627    發表於 15-11-4 09:32

Doray 發表於 15-10-31 12:00
其實大家都好清楚原意㗎,咪就係Execution 有問题lor、救恩封信的理據已经好清楚啦,有分析能力的人都應該 ...
同意, 教育局既責任唔係定左制度就算, 學校歸佢管佢就要理, 唔係話學校自己操教育局就冇責任, 唔通有功 (香港學生成績排前幾就乜乜物物) 就領有鑊就卸都冇問題?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:Doray+發表於+15-10-31+12:00+其實大

原帖由 MASAYA 於 15-10-31 發表
同意, 教育局既責任唔係定左制度就算, 學校歸佢管佢就要理, 唔係話學校自己操教育局就冇責任, 唔通有功 (香 ...
如果大家同意問題係學校違反指引,違反教育良心操練孩子,社會點解唔「要求」學校自律改善,用腳投票,反而要取消TSA,或要教局處理。

教局已給指引,學校不跟從,你要求教局做野,其實好簡單,指引唔得,立例囉。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:TSA原意喺教育局想睇下各間學校嘅實際學術

原帖由 Soundervolt 於 15-10-31 發表
TSA原意喺教育局想睇下各間學校嘅實際學術水平。學校之間當然喺學術水平有高低之分,但如果學校只想透過操 ...
👍

shadeslayer 發表於 15-10-31 15:07
如果大家同意問題係學校違反指引,違反教育良心操練孩子,社會點解唔「要求」學校自律改善,用腳投票,反而 ...
同老人院出事一樣, 好多人都唔會直接老人院交涉, 因為人質在手
不過我都見過有人向學校投訴要做TSA補充, 不果, 同餐廳有問題一樣, 直接交涉唔得咪搵食環

係, 指引唔得就立例, 自律唔到嘛

我女唔係受害者, 因為學校都唔算操TSA, 但見到有其他學校要放學留校或星期六回校補操TSA, 我唔認為可接受, 不過只係學校唔識d官既做法0者, 話為個細路補底, 唔用TSA既名義, 家長其實唔會嘈咁多, 同而家冇國民教育之名, 但部份學校有國民教育之實一樣做法咪得, 又可以瞞多幾年
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-10-31+發表同意

原帖由 shadeslayer 於 15-10-31 發表
如果大家同意問題係學校違反指引,違反教育良心操練孩子,社會點解唔「要求」學校自律改善,用腳投票,反而 ...
唔嘈學校操學生,反而要求教育局取消TSA,係咪本末倒置呀?

家教會要嚟做乜,一於串連家長玩罷課,迫學校停操更實際啦。

如果真係取消TSA, 嗰班hea 友老師真係多謝大家喇!到時候,唔好講老師/校長處事態度,做又三十六,唔做又三十六啊!

引用:Quote:Doray+發表於+15-10-31+12:00+其實大

同意, 教育局既責任唔係定左制度就算, 學校歸佢管佢就要理, 唔係話學校自己操教育局就冇責任, 唔通有功 (香 ...
同意!教育局現在就將個鑊卸俾學校,但傳媒說曾經教育局有官員揸住TSA成績叫學校改善,資源就係咁多,學校又可以點做呢?

引用:TSA原意喺教育局想睇下各間學校嘅實際學術

原帖由 Soundervolt 於 15-10-31 發表
TSA原意喺教育局想睇下各間學校嘅實際學術水平。學校之間當然喺學術水平有高低之分,但如果學校只想透過操 ...
冇人會提社會嘅真實情況。學校水準有高低,學生能力自然會有高低,但係個個都只諗讀一流學校,咁三流學校點算?只話學校死吞爛吞,唔通學校冇受家長壓力要升level?

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-10-31+發

原帖由 ahlok0109 於 15-10-31 發表
冇人會提社會嘅真實情況。學校水準有高低,學生能力自然會有高低,但係個個都只諗讀一流學校,咁三流學校點 ...
首先我唔係幫教育局講說話,TSA原意係想評估各學校教育水平,如果有學校喺學術上滯後,學校可以用評估得來嘅數據去作改善,有關詳情可參考http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/pdf/tsa_hkeaa_leaflet_preview_chi.pdf,若果係三流學校都應該要知到有實際有乜野不足之處去作改善。我覺得學生唔應該操練TSA,應該如實學術能力去面對TSA.學校要操TSA只係為學校跑數,苦了學生們。

Soundervolt 發表於 15-10-31 20:14
首先我唔係幫教育局講說話,TSA原意係想評估各學校教育水平,如果有學校喺學術上滯後,學校可以用評估得來 ...
如果TSA唔達標, 教局係幫手, 學校仲會操TSA? 會操TSA好難唔想像係教局會為難TSA唔達標既學校

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-10-31+20:14+

如果TSA唔達標, 教局係幫手, 學校仲會操TSA? 會操TSA好難唔想像係教局會為難TSA唔達標既學校 ...
就好似老細同你做assessment,話想睇下有乜野幫下你手。但你可能會諗份assessment未必真係用嚟幫自己,會唔會用嚟對自己開刀呢?當自知業績炆水,所以有理冇理狂谷下屬跑數達標,證明自己冇問題。老實講,教育局呢個朶喺好多人心目中太信唔過。

Soundervolt 發表於 15-10-31 20:48
就好似老細同你做assessment,話想睇下有乜野幫下你手。但你可能會諗份assessment未必真係用嚟幫自己,會唔 ...
咁去諗實際對件事有益既方法同只係轉個頭去捽d細又唔同既, 都係個句, 教局唔為難學校, 個d學校唔會捽d學生

homeuser  完全同意  發表於 15-11-3 14:02

回覆:ahlok0109 的帖子

無論水評, 有一自然有二三!

非常贊成! 唔使攪到家長、子女、老師、學校都咁緊張!!

回覆:救恩取消參加TSA

我相信TSA原意是希望透過統一的考核讓學校知道其學生在全港性的水平,從而作出教學方面的調整。小學三年做一次review,未達標準的仍有三年時間可補,希望學生在上中學後不致落後太多以致失去學習的動機。若有經常未達標準的學校管理層或老師鼓吹取消TSA,實在是逃避對家長的責任,以及免卻對校董會交代的卸膊行為。學生上到中學,其學校的產品是如何一目了然,但最終承受結果的是誰?咪係個學生哥囉。TSA這件工具是不錯的,只是操作的人有問題。

Soundervolt  Agree!  發表於 15-11-2 11:22

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-10-31+發

原帖由 ahlok0109 於 15-10-31 發表
冇人會提社會嘅真實情況。學校水準有高低,學生能力自然會有高低,但係個個都只諗讀一流學校,咁三流學校點 ...
如果小朋友本身達標, 就算去到寶校又洗乜怕呀?!你作為家長都可以輕鬆面對啦 。

我個人完全認為TSA既題目本身無乜大問題, 起碼唔係離地, 其實比傳統課程, 更有啟發性.

好似中文科, 會叫你按照文章內容, 將一D情景排次序, 或者你按照文章內容, 選擇一幅圖畫最接近文章既描述, 呢D比傳統只靠背誦, 唔係更有啟發性咩?

英文科, 最有印象係小一一份TSA 練習, 內容係有兩個同班同學既資料, 一個學號好似15, 一個24, 問你個班可能有幾多人, 係選擇題, 有選擇: 14, 20, 23, 26 (其實有埋提示叫你留意學號).... 你話呢D叫好深咩? 只係無咁直接, 要花小小腦筋

數學科, 買X送一, 呢D其實生活常識嚟喎! 講真, 我覺得比奧數簡單囉!

取消TSA考核, 以減少部份學校不必要既操練係合理, 但TSA題材, 其實本身並唔係洪水猛獸, 亦唔係話離地得咁緊要囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題