用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 關於TSA
go

關於TSA [複製鏈接]

最近大家成日講TSA, 當中有幾多人瞭解而去反對? 又有幾多人係為反而反?

呢個係香港考試及評核局其下既官方資料: http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/Faq.html
(一定要用IE開)

原來最近攪咗個TSA briefing, 資料係呢度: http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/briefing_20151005/briefing_20151005am.html

當中最有"意義"既, 係"個案分析 — 使用網上題目分析報告平台(第二階段)"個份PPT. 我地可以透過呢份嘢既內容, 更加瞭解到底 教育局 以前同將來係會俾D咩資料學校, 又可能會令學校有咩反應.

參考PPT slide 3, 呢份係話教育局將唔再俾學校既資料 (即係之前一路都有俾啦!), 明顯見到係有學校各科同全港水平既比較.

再睇番 slide 7, 有幾項強調"不顯示達標率", 咁強調呢點, 即係以前係有顯示啦!

如果你係學校, 收到一份咁既報告, 你會點? 仲要唔知除咗呢份報告之外, 仲有無人再加D口頭報告俾你喎!

到底教育局講既嘢有幾真, 學校為何要操好TSA成績? 大家自己諗.

有興趣既, 建議大家快D下載嚟睇, 唔係遲D我驚可能會刪咗.

關於"學校為何要操好TSA成績?"呢點, 我又諗到個比喻:

大多數小學都有默書/評估/測驗, 但好多時呢D學校都講到明唔計入考試分/名次分, 但點解仲有咁多家長都要求小朋友要考好D? 其實既然唔影響名次, 唔計分, 咁唔溫書考0分, 有咩問題?

大家投訴學校要小朋友操TSA之前, 有冇諗過你地點解要操孩子默書/評估/測驗?

bakusensei  Well said!  發表於 15-10-30 10:17
   0    0    0    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果仍然有TSA考核,但是又沒有通知學校該校學生水準,那麼校長更不知道教局如何評核,然後突然走來話你學校已經不達標多年,為免此情況發生,就更加多學校去操卷?

學校唔知道TSA 成綪? 唔會掛? 我地學校校長有講架喎.

hkpapa852 發表於 15-10-30 08:48
最近大家成日講TSA, 當中有幾多人瞭解而去反對? 又有幾多人係為反而反?

呢個係香港考試及評核局其下既官方 ...
//有冇諗過你地點解要操孩子默書/評估/測驗?//

非常好既比喻,咁睇,呢度既好多家長都有水準過唔少學校,死操默書測驗得一時分數,唔穩固知識好快就消失,下次默測又重新操過?唔係教學生學習方法,而係死塞測考範圍 (我都唔想用知識呢個詞喇) 入學生個腦,真係為學生為子女?只係為個分數咋嘛?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

hkpapa852 發表於 15-10-30 08:48

呢個係香港考試及評核局其下既官方 ...
大家投訴學校要小朋友操TSA之前, 有冇諗過你地點解要操孩子默書/評估/測驗?

我哋學校默書測驗都計分, 測驗仲要係45%, 但我都基本無操, 所以真係唔明學校操嚟做乜。
另一個唔明白既地方係, 私校唔受政府資源限制, 點解都要操? 政府殺唔到校喎? 考得差又唔會俾資源你改善。

問題反而係點解唔可以公開所以資料。好似你買股票咁,如果聯交所話所有公司唔比公佈年度報告,你點買?

問題反而係點解唔可以公開所以資料。好似你買股票咁,如果聯交所話所有公司唔比公佈年度報告,你點買?

咪係!以前,每年有十多間學校外評睇,依家唔覺有啦。

little_yolky 發表於 15-10-30 11:54
其實默書/評估/測試就算計分,都無需要操。點解?
升中只計三次呈分,呈分以外既成績,對派位無影響。

當然,你可以話自行考直資會睇,咁至少小四前家長都可以唔駛操囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-10-30 13:59
其實默書/評估/測試就算計分,都無需要操。點解?
升中只計三次呈分,呈分以外既成績,對派位無影響。
俾你悉穿咗添 我就係咁諗, 而且我一定唔考直資, 所以, 仲可以hea到小五

不過, 小朋友係唔可能由包尾變第一的, 所以, 學習態度都要注意下, 基礎又要注意下, 分數就真係唔駛太緊張, 初小考得好, 只係自我感覺良好啫

王家爸爸 發表於 15-10-30 12:00
問題反而係點解唔可以公開所以資料。好似你買股票咁,如果聯交所話所有公司唔比公佈年度報告,你點買?:joy ...
因為學校除咗成績以外, 仲有老師愛心、校風等等軟條件吧, 如果全部資料公開, 唔理幾有愛心, 都唔敢俾小朋友去below average間學校啦, 始終讀書唔同買股票, 仲有好多嘢要考慮

little_yolky 發表於 15-10-30 14:14
因為學校除咗成績以外, 仲有老師愛心、校風等等軟條件吧, 如果全部資料公開, 唔理幾有愛心, 都唔敢俾小朋友 ...
愛心係學校既基本社會責任就好似公司既CSR(企業社會責任),依家好少投資者買股票唔睇公司既CSR報告。

little_yolky  學校唔一定有呀  發表於 15-10-30 14:38

little_yolky 發表於 15-10-30 14:12
俾你悉穿咗添 我就係咁諗, 而且我一定唔考直資, 所以, 仲可以hea到小五
無錯, 所以我重點係希望訓練佢地既學習態度.

但一D都唔易, 尤其見到佢地用心溫習後, 但測考時犯咗唔少低級錯誤 (如有詞語選擇既填充題寫錯字), 自己都會唔開心.

hkpapa852 發表於 15-10-30 14:33
無錯, 所以我重點係希望訓練佢地既學習態度.

但一D都唔易, 尤其見到佢地用心溫習後, 但測考時犯咗唔少低級 ...
係呀, 阿妹係咁呀, 無端端無咗2分, 好唔抵呀

但佢無犯高級錯誤, 所以都無話佢了

王家爸爸  好彩小四時醒左,爬返上去上游。  發表於 15-10-30 15:17
王家爸爸  男仔係咁㗎啦,我個細既,小三時試過跌落下游,全級排名低過一半。  發表於 15-10-30 15:16
hkpapa852  2分叫少了.... 我D仔女多起上嚟會無5-10分   發表於 15-10-30 14:39

hkpapa852  2分叫少了.... 我D仔女多起上嚟會無5-10分   發表於 19 秒前

吓, 可以照抄都抄錯10分

little_yolky 發表於 15-10-30 14:40
hkpapa852  2分叫少了.... 我D仔女多起上嚟會無5-10分   發表於 19 秒前
我女d照抄出錯衰到冇朋友... 試過有題數學文字題,佢諗到點計,然後列式,題目原本應該係250-125+250,佢可以橫式寫205-125+250,到寫直式就寫265-125+250,因為個0字衰到自己寫完都以為係6字,結果就計左265-125+250... 一條數裡面抄兩次都加料去錯,我都唔知講咩好...

little_yolky   真係一山還有一山高  發表於 15-10-30 15:22
hkpapa852  身同感受   發表於 15-10-30 15:20
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 15-10-30 14:40
填充題就話扣1/2分, 閱讀理解題扣唔只1/2分.

另外好似 MASAYA 話齋, 數學仲大鑊, 寫啱橫式, 可以寫錯直式, 再唔係答案錯....

hkpapa852 發表於 15-10-30 15:23
填充題就話扣1/2分, 閱讀理解題扣唔只1/2分.

另外好似 MASAYA 話齋, 數學仲大鑊, 寫啱橫式, 可以寫錯直式, ...
仲有次試過,我唔記數字,我作一個,直式234+125=359,直式冇抄錯,跟住橫式佢唔係抄返直接個答案,寫左234+12,少左個數,最神奇係佢橫式計多一次!最終答案變成246!!! 點解有人抄錯數字計多一次但唔發現個答案唔同... 我真的崩潰了...

little_yolky  仲有咁多時間咁得閒計多一次  發表於 15-10-30 16:09
little_yolky  我大女小二時直式計啱,橫式答案寫錯我已經覺得係七不思議事件了  發表於 15-10-30 16:09

仲有咁多時間咁得閒計多一次
講起多時間... 佢今日考英文,人地題目只係叫佢作文,佢畫埋圖畀人... 佢真係唔明香港考試環境係少做少錯...

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-10-30+13:59+其

‹ 上一主題|下一主題