用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Chem同Bio比較,哪科易讀d?
樓主: ccj2008
go

Chem同Bio比較,哪科易讀d? [複製鏈接]

_lkka 發表於 15-11-3 01:46
我剛完成DSE,今年year1,chem和bio我都有選修,再加上一科文科共3X
容唔容易真係好主觀。
個人覺得chem比 ...
我覺得bio想高分最好做pastpaper時仔細對番marking,知道答咩先中point攞分,否則答多多都冇用
個人覺得bio拿5/5**較難

Rattie 發表於 16-2-24 08:10
pineapple0983  我重複又重複,phychembio三科有關連,理科生如要考7科,這個組合會較其它組合易   發表於  ...
另一科是 geog,好多地球上的現象和科學有關;phy+chem好多範圍和 geog重複,讀依科相對亦慳力啲。geog 一般是理科生的次選,也就是說,對手會是較弱一群(不排除會有為興趣讀的資優生!)。
如果take econ/bafs/hist/ict依啲,就屬另一個範圍,沒有讀 phy-chem-bio 或phy-chem-geog 般有協同效應。
ict 是另一科理科的熱門科,叻嘅會好叻,甚至經常滿分。我只能講,依科唔易讀,對手亦好強!
讀8科唔容易,但也不是想象中難,到JUPAS你會發覺 take 埋延伸數的優勢。延伸數只要夠操練,拿5不如其它科難。而且在讀延伸數的過程中,也會對 core 有很大的幫助,直接提升了 core 的成績。

sai1031  多謝你咁有心機回覆  發表於 16-2-26 00:20
文仔媽  又明白了好多!謝謝你的經驗分享!  發表於 16-2-25 13:34

October. 發表於 16-3-1 20:30
聽講PHY呢科有得操卷, 如果本身唔太差,操多d卷,DSE取高分不太難?

操卷我覺得對單獨的題目較有效,因為題目出來出去三幅被,而且操得多(例如MC)對基本概念會加深了解。無論題型點變,基本野是不會變。
通常難的是跨越單項的題目,例如 力+電+磁之類,就好易全題炒,要精才能高分。
延伸數個人覺得M2較易高分,即5,但5**就較難,M2題型比較 straight。M1就多 tricky位,題目長,get 錯就攞唔到分。
中英文也是非常重要,不要輕視!
‹ 上一主題|下一主題