用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一做錯功課,要在班中站立
樓主: newnew1
go

小一做錯功課,要在班中站立 [複製鏈接]

我記得我間小學仲恐怖, 當年有一個小一女生, 著錯咗對灰色襪, 被訓導罰出露天操場企, 當日係下雨天, 即係訓導要個一年級女生罰企兼淋雨, 小一女生個落湯雞個樣, 30年後嘅我仍然歷歷在目.

有時d老師真係好變態.

little_yolky  因為係30年前嘛,我記得以前有位女同學,成日欠交功課,老師罰佢企入垃圾桶入面。有一次係罰跪响地下上堂   發表於 15-10-30 16:58
Jane1983    發表於 15-10-27 07:22

回覆 lalamike 的帖子

是啊,抱抱先。

我覺得反而應該讚賞你,識得另找方法去解決問題呢。

回覆:小一做錯功課,要在班中站立

不是新鮮事,我以前小學因為將grow up錯解為get up ,做錯答案,俾個老師叫我起身,佢就同D同學一齊笑我⋯學生做錯功課就要受辱⋯有邊個學生會仲覺得返學係開心

引用:Quote:原帖由+newnew1+於+15-10-18+發表因

原帖由 lalamike 於 15-10-19 發表
要先了解件事先!
記得以前我地讀小學D老師係好嚴,美術堂被要求帶一個空罐回校(老師曾提及最好曲奇罐), ...
小朋友最慘 夾係中間 老師有時講得唔清唔楚 最好寫清楚係手冊度 唔洗估估下

回覆 Jane1983 的帖子

童軍係咁架,我小朋友小一返幼童軍,我成日以為自己交左團費,其實導師向阿仔都提過我兩趟,後來我先知係我無交,跟住導師都要阿仔洗厠所,我仔喊晒,我同導師反映係我記錯,佢都話要阿仔洗,最後我先知所謂洗係用地拖抺地。

回覆 小冬 的帖子

大d一人做事一人當都ok,K3、小一咁罰,我真係接受唔到。
縫果幾個章,上下吾同擺,一個左肩、一個右臂,兩三個係心口...如果佢因為我縫錯章,罰我女洗廁所,我一定跟佢沒完。

little_yolky  應該罰家長洗廁所至啱。  發表於 15-10-30 17:01
‹ 上一主題|下一主題