用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母第二輪面試
樓主: Joellejoby
go

聖母第二輪面試 [複製鏈接]

回覆:聖母第二輪面試

何解聖母要搞到自己咁?好似搞到自己降grade 咁,仲打電話問來不來面試,現在都是十月遊戲剛開始,就 call 人 in,好奇怪。坦白說,冇來考的小朋友,而又有第二次機會面試,真的有欠公平。其實可向學校反映不滿。
我知佢在簡介會説只收100 -120 小朋友,而佢自己幼稚園生大慨收番50-60 人,即是收外面生60-70 人。

大家不妨打去學校問下,雖然我已有offer,但咁樣真係有啲奇怪

個人認為學校面試時校長說是採用計分制,計分可能看好多方面(不只是看回答問題),我覺得聖母喜歡乖,文靜的學生,當然面試時部份小朋友可能表現不出,現在好可能經了計分後真的仲有極少位,所以先再給機會沒有來面試的人。如果真的對學校有與趣,下年音樂椅時可以再扣門,大把人都係看仲有咩offer再決定。

引用:我上次撞時間無in,但今日收到信可第二輪面

原帖由 Joellejoby 於 15-10-17 發表
我上次撞時間無in,但今日收到信可第二輪面試
唔太明?你撞咗時間居然有通知學校去唔到咁有交帶而又冇要求補考!但學校又主動寄信邀請你補考咁好

我個女都淨係waiting, 其實有無offer無所謂,但我會覺得學校咁做,好似話我個女好差,寧願主動去叫放棄咗面試嘅人去試,都唔考慮waiting嘅人。

佢咁高要求咁我只能怪我女無用囉。

雖然我無報呢間
但我都覺得好唔公平
abs 嘅通常係同其他面試撞期
即abs學校係次選
唔明點解學校仲要俾佢地再 in

引用:回覆+Babyarsene+的帖子 我是接受學校給了

原帖由 ca2008 於 15-10-18 發表
回覆 Babyarsene 的帖子

我是接受學校給了waiting list offer 是女兒未能符合學校收生要求但我不能接受是 ...
你們說的都很有道理,打去學校問下

回覆:羊咩仔 的帖子

我撞時間,但我亦無講過我有同學校講,學校是寄信不是打比我,同埋我係撞時間去不到,我出呢個帖係好奇,點解放棄咗都仲有信in,同埋我當然無要求過學校可不可以再in,我估應該無家長咁奇怪自己不去in,但要求比多次機會

學校處理不公,好影響現在和未來既學生。(逾時不候/不來面試者作棄權)這說話完成欠缺公允,仲邊有説服力叫好既學生來讀。離譜!

黃雨遲到也可補考,去其他面試也可補考,令人費解,好影響現時讀緊既學生,見到依個 post 都火起,自貾身價。

‹ 上一主題|下一主題