用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 咁諗啱吾啱?
go

咁諗啱吾啱? [複製鏈接]

如果系大學付近買一間Studio Flat, 等囡囡讀完書之後賣返出去,咁計會吾會賺左食宿費用?

0    0    0    0

回覆:咁諗啱吾啱?

咁就要睇當時既賣出價喇!

回覆:tonychan9 的帖子

買現樓定樓花? 我女y9,所以計劃中

引用:咁就要睇當時既賣出價喇! +

原帖由 亮燈 於 15-10-06 發表
咁就要睇當時既賣出價喇!
總好過洩租金,比左就係人地喎?仲可以省烹食費,三五年之內買賣,洩D都有數圍!可能省到60%以上?但係吾知咁諗啱吾啱?吾該比D意見吖?

引用:買現樓定樓花?+我女y9,所以計劃中 +

原帖由 安安 於 15-10-06 發表
其實我咁計啱吾啱架?我真系吾識!希望多多指教!

引用:買現樓定樓花?+我女y9,所以計劃中 +

y9即系既多歲?

先看英鎊長遠是升定趺?是本地人定外地人買,如本地人買問題較少,外地人買將來可能政策有變就煩。。。

引用:先看英鎊長遠是升定趺?是本地人定外地人買

原帖由 brother4 於 15-10-06 發表
先看英鎊長遠是升定趺?是本地人定外地人買,如本地人買問題較少,外地人買將來可能政策有變就煩。。。

...
我睇糸賺洩幾多既問題掛?吾系禁止買賣呀?總好洩租吖?個囡分分鐘做埋包租婆!

補充2015年四月起海外房產投資者徵收資本增值稅,另之前英樓價被中國豪客推高,但中國推打貪,怕中國客要錢不要貨,想起澳門股添

引用:Quote:原帖由+brother4+於+15-10-06+發表先

原帖由 tonychan9 於 15-10-06 發表
我睇糸賺洩幾多既問題掛?吾系禁止買賣呀?總好洩租吖?個囡分分鐘做埋包租婆!

...
其實唔難計,你可以加埋咁多年租金總和,再計如果買樓後每月供款、律師費……等總和就知邊種方法會俾少D,跟住就係估計讀完大學後既樓價(如果估得中),咁就知邊種方法好喇!

引用:補充2015年四月起海外房產投資者徵收資本增

補充2015年四月起海外房產投資者徵收資本增值稅,另之前英樓價被中國豪客推高,但中國推打貪,怕中國客要錢 ...
真系多謝指教,你吾解釋一下我真糸吾明!但系你就算吾買都要用當時既租值租屋格,問題糸貴買同貴租既分別啫!

引用:Quote:原帖由+tonychan9+於+15-10-06+發表

其實唔難計,你可以加埋咁多年租金總和,再計如果買樓後每月供款、律師費……等總和就知邊種方法會俾少D, ...
謝謝!我心系咁計,總之買樓比租屋連伙食有著數既話,我當然會買,吾係就梗係租啦!個囡隨時分租比一兩個同學既話又有So啦!不過租一定要我負責收!

引用:補充2015年四月起海外房產投資者徵收資本增

補充2015年四月起海外房產投資者徵收資本增值稅,另之前英樓價被中國豪客推高,但中國推打貪,怕中國客要錢 ...
四阿哥好勁,呢點都睇到,中国土豪一定要錢唔要貨,樓房就會首當其衝。

brother4  thx  發表於 15-10-6 17:04
brother4  thx  發表於 15-10-6 17:03

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-10-06+發表其實唔

謝謝!我心系咁計,總之買樓比租屋連伙食有著數既話,我當然會買,吾係就梗係租啦!個囡隨時分租比一兩個同 ...
緊記一點,當你決定買既時候,就係投資行為,除非你係一筆過俾錢,否則,就要計埋供款能力,自己做埋壓力測試,因會加息,又如果樓價跌時,自己承受能力如何?要認真考慮,不可只顧租金利益啊!

引用:Quote:原帖由+tonychan9+於+15-10-06+發表

緊記一點,當你決定買既時候,就係投資行為,除非你係一筆過俾錢,否則,就要計埋供款能力,自己做埋壓力測 ...
明白,多謝亮燈哥!

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-10-06+發表緊記一

明白,多謝亮燈哥!
唔使客氣

緊記一點,當你決定買既時候,就係投資行為,除非你係一筆過俾錢,否則,就要計埋供款能力,自己做埋壓力測 ...
哦!不如搵個女做業主,洩左或者供吾起就捉佢破產!我又吾洗上身,你話咁樣吾穩當吾穩當呢?哈哈!

回覆:tonychan9 的帖子

14歲

引用:14歲 +

14歲
我個女13歲讀中二!

其實唔難計,你可以加埋咁多年租金總和,再計如果買樓後每月供款、律師費……等總和就知邊種方法會俾少D, ...
想請問地產商提供三年或五年 guarantee 回報,咁如果之後経他們處理知不知道怎樣收費?

‹ 上一主題|下一主題