用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 就快搬去沙田,完全吾識中學,點揀?
go

就快搬去沙田,完全吾識中學,點揀? [複製鏈接]

sang@yee... 發表於 15-10-14 11:03
我覺得會趺band,因為識得一個小朋友佢小學喺九龍讀書,中學時搵沙田學校,佢本身成績唔差,全部合格英文仲要攞 ...
轉網會唔會影響Banding, 我認為係睇下本身間小學既"學術能力".

小學本身學術能力高既話, 如APS, KTS, SFA, TSL呢D, 佢地升讀B1中學既學生比例自然高D, 當中全港性B1學生比例亦會較多, 咁呢班全港性B1既學生, 去到邊個網都唔需要太擔心.

但如果你只係就讀一間普通小學既邊綠人, 就算你係屬於中西區或者九龍城呢D所謂強區, 轉網升band既機會都係唔高.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

YmOra 發表於 15-10-14 12:10
會嗎?九龍城區入沙田區會跌Banding嗎?我以為會略升一小級添?!即B1c升上B1b呀?!

...
APS既B1學生, 同樂善堂既B1學生, 轉去沙田既話, 結果係可以好唔同

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

洋蔥頭媽咪 發表於 15-10-14 13:44
我覺得X心收唔少自己友,所以都會影響成績唔標青
X心同小學部只係聯繫, 每年得個21個位留俾聯繫小學
話時話, 鄭榮之暫時仲未斷龍, 每年都係要收21個陳元喜既小學生啦

所以中學水平下降, 唔代表一定係小學既問題
‹ 上一主題|下一主題