用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS vs st. Francis
go

DBS vs st. Francis [複製鏈接]

哎呀,男拔撞咗聖芳濟各interview 時間,雖然兩間都係陪步,但都要揀,點揀好?🙏🏻🙏🏻🙏🏻

1    0    0    0

bluebear 發表於 15-9-30 14:00
哎呀,男拔撞咗聖芳濟各interview 時間,雖然兩間都係陪步,但都要揀,點揀好?🙏🏻🙏 ...

除非小朋友學術好強, SFA自問較大把握, 否則我會選DBS. 再講, 你睇下冇中學backup嘅嗰D直私小top男生升中target邊D中學?......咪都係DBS呢個grade嘅中學

有人同你一樣問題. http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2

引用:+本帖最後由+ok3+於+15-9-30+14:30+編輯+\

原帖由 ok3 於 15-09-30 發表
DBS學術一啲都唔強喎,學術強應該選SFA

回覆:DBS vs st. Francis

如果學術唔強,應該去DBS. 可能有意外驚喜。

引用:如果學術唔強,應該去DBS.+可能有意外驚喜

原帖由 bubuG 於 15-09-30 發表
如果學術唔強,應該去DBS. 可能有意外驚喜。
絶對同意。呢間真係捉唔到路。

晴晴小B 發表於 15-9-30 15:56
DBS學術一啲都唔強喎,學術強應該選SFA
所以我咪話學術強就去sfa囉

回覆:ffaye 的帖子

捉唔到路係指DBS 嗎?

回覆:ok3 的帖子

係咪sfa學術深過DBS? Sorry,咁多問題🙏🏻🙏🏻🙏🏻

回覆:bubuG 的帖子

係咪sfa學術深過DBS? Sorry,咁多問題🙏🏻🙏🏻🙏🏻

回覆:晴晴小B 的帖子

係咪sfa學術深過DBS? 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

小曳人  yes  發表於 15-9-30 20:05

醒目開學勳章 貢獻勳章

bluebear 發表於 15-9-30 17:58
係咪sfa學術深過DBS? 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
或者咁講,SFA係一間學術型學校,面試同課程都係學術型,預咗深但DB就... 我成日話:睇相!

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

預咗深但DB就... 我成日話:睇相!即是甚麼意思?

DBSPD pick those confident and polite boys with strong communication skills.

SFA's admission test almost focus on academic only.

回覆:KikiDaddy 的帖子

同意,早排係公司接觸過一個由男拔畢業的年青人(土著,由小學升上),有自信而不自大,八八卦卦的,耳聽八方,但唔會亂講野,只係適當時候搭嘴 。佢跟其他同事無論老闆級抑或admin妹妹仔都吹到水,平日都係humble,但又唔覺意show 小小quali(自然流露),俾人感覺好有活力朝氣。樣子方面,高高地,眼大大,有些陽光氣息。我寫得好像好誇,好完美,但真人真事,原本我對該校沒有太大好感(感覺似富家子學校,d仔仔好高傲,掛住玩),但今次接觸和了解多左,印象改觀哂。

利申:純路過,今年沒有小朋友考小一

引用:同意,早排係公司接觸過一個由男拔畢業的年

原帖由 suzuki12 於 15-10-01 發表
同意,早排係公司接觸過一個由男拔畢業的年青人(土著,由小學升上),有自信而不自大,八八卦卦的,耳聽八 ...
男仔有男拔,咁女仔有冇類似學校?我覺得女拔完全唔係咁,唔可以相比

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:回覆+小曳人+的帖子 預咗深但DB就...+我成

原帖由 bblove100 於 15-09-30 發表
回覆 小曳人 的帖子

預咗深但DB就... 我成日話:睇相!即是甚麼意思?
意思係考核要求唔同,自己決定去較有把握嗰間

恐龍家

男拔無路捉,識人兩年前全軍覆沒,唯獨男拔收左。小朋友自信定自大就唔知,但個爸爸就勁自大,經常週圍曬個仔入男拔…

B.BB 發表於 15-10-1 09:29
男拔無路捉,識人兩年前全軍覆沒,唯獨男拔收左。小朋友自信定自大就唔知,但個爸爸就勁自大,經常週圍曬個 ...

界機會佢老豆自大下啦, 特別係其他全部唔得既時候.
‹ 上一主題|下一主題