用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 st paul co edu
樓主: bblove100
go

st paul co edu [複製鏈接]

引用:送ipad回禮未聽過未試過,最近生日會回禮多

原帖由 tinyan1977 於 15-09-28 發表
送ipad回禮未聽過未試過,最近生日會回禮多數喺一本birthday boy/girl喜歡的書,介紹俾朋友喺! ipad? spccp ...
回禮嗰本書書名叫「iPad」呀!

All_is_well 發表於 15-9-28 21:44
講得好啱, 識得有人不是因成績追唔上而中途轉校....

好多人未遇過的事,便認為無可能發生。有爬文的應該見到我已提事主已升中學。然後說校方一直反對,唔比。如果無發生過,為何要這樣提醒?
其實學校咁做真係好好。

同埋人地請close嗰十個、八個friend,book AMC function room,其實唔係想像中咁貴,M記book兩part時間攪生日都三千幾啦!
西環半新酒店,function room book幾小時,四千五內全包

就算唔係SPCC, 上年灣仔St.Paul(女校)果間,中四都有人喺AMC開生日會再上船啦玩!(咁啱我公司COO個囡被邀請)

我只想說,如果他們生活每個週末、假期會這樣,邀請好朋友共度假期也可能會這樣。
如之前有些家長說,自己教好,調整正確價值觀很重要。
留意多點孩子便是了。
明明是舉例善意提醒的文,大家總是放錯重點……唉!

Hillkymama 發表於 15-9-29 09:51
好多人未遇過的事,便認為無可能發生。有爬文的應該見到我已提事主已升中學。然後說校方一直反對,唔比。如 ...
講得好啱係如果小朋友EQ差啲,又將家庭比較,或者講者無心,聽者有意,比人Hurt 到或自卑都唔出奇. 所以家長要懂得灌輸正確價值觀~

LWL1212 發表於 15-9-22 17:33
3616 人之中收36 人,100個揀1個,未計識人果啲

3616 人之中收36 人,全部係都係冇人事
識人果啲另一條隊

All_is_well 發表於 15-9-28 21:44
講得好啱, 識得有人不是因成績追唔上而中途轉校....

係追得好辛苦, 壓力太大
呢間野八-九成升番自己間中學, 冇錢又可申請資助
為何轉校

回覆:Rayho168 的帖子

我意思係都有啲係識人唔係有connections

回覆:Rayho168 的帖子

講真,spccps課程考試唔算難跟,如跟不上小朋友根本不適合讀任何本地政府、直資或私校,應該要讀國際學校! 所以我見中途退學的學生都是移民、出國或轉IS

All_is_well  看上面#83 已有解釋  發表於 15-9-30 22:16
Hillkymama  他看錯重點,人地話識人不是因為學業成績而轉校呀. 再之前係講緊背景不同,留意小孩心理不被影響. 同讀書辛唔   發表於 15-9-30 18:51
‹ 上一主題|下一主題