用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬幼稚園 比學店更無情的浸幼!
go

比學店更無情的浸幼! [複製鏈接]

小女原本K1開始在浸幼上學。第一年還不錯,四個老師很有愛心,關心小朋友。如有任何疑問,寫在手冊上,必定在最短時間內得到答案及回覆,但噩夢在K1學期尾發生。學期完結,於家長日後得知2/3英文老師離職,當時已想看看學校如何處理。但在同學家長群中,大家意見為讓學校處理。

開學後,第一天上校車時間改早於7:45am(原來7:50),問題並不大,只是到校時間要到9:20。同樣,放學由原來的5:15pm,等到6:00pm才下車!最大問題係我女兒上落校車竟要在路中心,非常危險!

在第一天晚上,我們寫手冊著學校跟校車公司溝通。第二天上校車時間改早於7:40,回校同樣遲到。我在早上致電給副園長,得到的回覆是學校有指引小朋友要在一小時下車,由於是接小朋友時間,大家匆匆掛缐。於十一時多,副園長回覆我説教處及學校並沒有甚麼一小時的指引云云。我當時反應係這不是有沒有指引問題,而是我女兒沒有足夠的休息!要一個不到4歳的小朋友每天以3小時(實際車程只需少於一小時!)來回學校去上課實在令人接受不了!副園長跟住叫我自己打比校車公司傾,但因為實在有太多家長打去校車公司嘈,我並不希望加多一腳去嘈,而且學校亦要知個情況。再後來副園更加話學校只係幫我地去安排校車而已。去到呢度,🔥都來!我知佢唔會幫我架啦!再問埋佢新來老師師資問題,我問係唔係NET, 佢答我d老師有受過專業訓練,咁我再問係唔係NET, 佢話係外國返來,又話冇guarantee一定係NET...🔥🔥🔥. 最終草草收缐!當日下午也要到5:55pm才到站。對於一個不足4歲的小女孩來說,太辛苦了。當日老師只回覆其他書的問題,對校車問題至之不理。

之後一日3/9放假,我冇辦法只好打去校車公司。經過一番功夫,先至可以改上車點,時間要求再早5分鐘上車。係4/9就係新上車點上落,可惜回程依然要到5:50。手冊當然仍然冇覆,但就貼上其他訊息。

由於太辛苦,我幫個女請左一日假,但之後4日都無返學,要到星期三class teacher先打比(話打唔到比我喎!)我老公問下阿女點,我老公叫佢打電話比我。我同佢傾傾下時,佢已經口快快話叫我寫信!😡

琴日星期一,我what's app個校車EE話幫我女帶被舖返來,佢話學校話唔比。跟住我就收到email 話電話聯絡唔到我地,要我地email confirm係咪要退被鋪。今日星期二,我地比封退學信比校車EE帶返學校。下午,我老公收到學校園長的電郵,首先又話打唔到電話比我地,跟住又講返個副園長個番官腔說話,有話可以的就希望我地可以去學校傾下。不過最後話會叫校車退我阿女的物件比我地,仲祝我女係新學校順利!(我無話過我女搵到第二間學校喎!佢地推得一乾二淨,勁!)

呢間所謂有愛心唔迫細路的學校就係咁樣對d細路!學費收$8340,車費$1650,夾埋要$9990/月的學校!比學店更無情,無愛心!離譜到暈!!我女呢個real case, 請各位要入浸幼的家長三思!!!

4    0    2    0
‹ 上一主題|下一主題