用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 華仁小學: 「未來新生」的安排
go

華仁小學: 「未來新生」的安排 [複製鏈接]

相信定會有版友跟我持不同意見, 因為神校特別多人維護...

收到個校方劉先生昨天下午2點幾發出的電郵, 叫人如果參加唔到第一, 二場, 可以去4:00第三場..., 看到收件人電郵清單水蛇春咁長..... , 先唔講佢地咁唔小心公開左家長既EMAIL ADDR , 相信第一, 二場家長跑場者相當多, 而且呢個補鑊EMAIL 出得好急...

講真, 報左都唔記得, 當時報左又無收到任何ACKNOWLEGEMENT信息, 任何登記電郵, 什麼登記編號都無... 記憶中(而家記番起)好似網頁叫家長8/29 番去網站查係咪留左位, 留左邊場....

唔明有哂報名家長的電郵, 唔可以早D 通知...

既然學校花左咁多心機首次攪「未來新生」簡介會, 係咪可攪得好D?

8    0    1    0

回覆 lalamike 的帖子

坦白講, 當時報左跟著忘記了番去查...
既然電子化報名, 一個ACKNOWLEDGEMENT EMAIL 都無真係奇怪, 可能佢地諗著家長**用紙**記低8/29 番去查... 我無諗過佢地確定有位, 都唔發個EMAIL 比家長確認.
呢D IT 野好簡單, 唔會咁大間學校都唔識做?

華小簡介會在書院舉行, 又係另一個蝦碌. (我其實而家先知)

唔係話佢地做錯, 係呢D 異常做法聽眾好易誤會.

當然, 誤會引起的後果, 又係因為報完名連一個EMAIL 通知都無, 時間地點寫清楚, 可以避免誤會...

如果唔係神校, 一定比人鬧爆..

回覆 kyleebc 的帖子

損失係我MISSED 左.

重點是一個EMAIL ACKNOWLEDGEMENT, 或者後來確認有位電郵都無一個, 安排相當蝦碌.

所以, 劉先生最後兩小時前發EMAIL 通知, 急上急把家長電郵也全公開了.

回覆 karen55407 的帖子

NO NO NO!!!

千萬不要把我無說的話當我講呀!!

我覺得無論什麼學校, 中心... 簡介會報名安排成咁, 係真, 非常之咁差.

只係因為"神校", 所以唔係咁多人鬧姐.

其實唔知有物得著架...
睇EK 呢度分享今年有華小簡介會, 所以去報來聽下...

回覆 isa_ty 的帖子

可否分享下簡單內容

回覆 山豬媽 的帖子

咁你夠勇鬧爆呢間神校, 我唔係好敢, 只係呢度講呢度散...散下怨氣.

我今早都有D 不平嗚打去學校, 接電話果個唔係好識答, 叫我留電話號覆我...

你話我會唔會留?

karen55407    發表於 15-9-7 20:03

我又唔覺得好失魂...
報名既時候, 唔知最後無任何通知...

我相信第一, 二場失場既人唔少, 如果唔係, 唔會臨急臨忙EMAIL 全世界...

你話屋企開PARTY, 其實係呀媽屋企舉行, 唔講清楚, 單憑對方記憶??

而家報任何學校, 無論收唔收錢, 都有個RECEIPT....

華小電子報名, 連個EMAIL確認, 寫清楚詳細安排都無, 真係奇怪安排...

怎可以怪家長失魂?!

回覆 雲牛 的帖子

品行要求有幾高點講?

社會公義確係現代天主教PROMOTE 既願景之一...

耶穌會在香港, 教育出名自由...

唔係個個家長BUY, 好多習慣左多左有點直昇機

去既家長, 好多都身經歷不少簡介會甚至考小過程....

如果攪到咁多有經驗既家長失場, 學校仲唔檢討下自己安排, 而去怪責家長"失魂"

校方真係有D 固步自封了...

請問有無透露搬校安排?

LALAMIKE 話副校 "說時語帶不滿而非関心(起碼見容顔不悅)"

電子報名, 電子回覆係NORM... 跟親身報名有RECEIPT一樣概念, 無話要求多左.
穿梭巴士當然無必要, 不能混為一談

回覆 MiiL 的帖子

電子回覆唔算什麼資源問題, 扯不上津直間資源差異.
如版友報導, 副校聽到家長走錯地方黑口黑面, 學校究竟是否以學生為本.

耶穌會外藉神父出哂名愛護學生.... 係咪非神職人員主政少了這一塊?

請問有無透露搬校安排?

回覆 wingszew 的帖子

其實不是想說什麼"錯"與"對"...
是其是, 非其非...

各位家長都有不少職場的歷練, 試想像一下你是主辦單位的管理人, 而現在這個FUNCTION 失場者眾多, 而且不少受眾去錯地方, 負責同事跟你說, 報名網頁已寫明舉行地點, 你會接受你的同事這個理由嗎?

真是一個人的腦袋, 比幾十人甚至近百個腦袋清醒?!

維護神校, 也無必要曲變直...

karen55407  神校  發表於 15-9-9 19:30

謝謝回覆...
那是否會學位增加? (今年或下年)

搬過去, 是否有計劃搬回來, 還是有新校舍?

你說的校長, 是否陳校長, 所謂"通識之父"那位前九華校長嗎?

看到幾位在另一條THREAD 度話聽完簡介會, 觀感差左...
可否分享為何?

回覆 叮噹媽媽 的帖子

其實報過咁多學校,電子報名,電子回覆,我想唔起邊間係無既,呢個跟個LIST 幾長絕對無關(唔係什麼SEND EMAIL INDIVIDUALLY),因為過程又係電子自動化既。。。
電子報名,就算唔SEND EMAIL REPLY,個系統都會PROMPT 用家 PRINTOUT。

因為用家在進行電子程序,只有個系統知道下一步係點,用家係無法知曉,所以電子程序向用家作出適當提醒係必需的,而RECEIPT 根本就好基本。 後來很多家長去錯地方,也是明顯因為報名後系統沒有適當提示或發出確定信息所致。

至於有版友話 "始終出席者比沒出席者多。。。"  呢個語言邏輯,跟某政府官員話:"沒有出來遊行的市民,都是支持政府的。。。" 差不多,所以只能無語!

我對電子程序設計很熟悉,其實事情很清楚,沒什麼好拗的。

批評報名安排差,跟對學校有興趣是完全兩事,也沒什麼好懷疑。

有一句說話叫 "愛之深,責之"

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3134063&pid=41491110

‹ 上一主題|下一主題