用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 華仁小學: 「未來新生」的安排
樓主: retriever
go

華仁小學: 「未來新生」的安排 [複製鏈接]

引用:回覆+isa_ty+的帖子 可否分享下簡單內容

原帖由 retriever 於 15-09-07 發表
回覆 isa_ty 的帖子

可否分享下簡單內容
其實我聽完都一舊雲,學校比我感覺好嚴肅,係一間好傳統嘅名校,對同學品行學業奬項又好高嘅要求。

學校唔會有普教中,唔記得有幾多年級開始數學會用全英文教,五六年班中文科會由學校編寫課程。

除咗學業,華小都好着重小朋友德育培訓,學生有好多做義工嘅經驗,亦訓練小朋友公平正義,以為不公義發聲。亦都着重學生自理能力,要同學自己執書包,擦鞋,垃鍊,打領太等。

回覆:華仁小學: 「未來新生」的安排

如果轉左全日制,上課時間都偏向早少少回校,希望同學可以在操場做做運動才上課,轉全日制之後星期六就不用長短週。

回覆:isa_ty 的帖子

Thx!

引用:Quote:原帖由+retriever+於+15-09-07+發表

原帖由 isa_ty 於 15-09-07 發表
其實我聽完都一舊雲,學校比我感覺好嚴肅,係一間好傳統嘅名校,對同學品行學業奬項又好高嘅要求。

學校唔 ...
認同!非常傳統的學校!
學校沒有罰缺點只有奬勵本來幾吸引,但由2個唧都唔笑嘅副校說出來,真係冇咩說服力!
我係第一場,估計因好多家長去錯小學而令禮堂未滿,校長突然講講下話收到消息,原來好多家長去錯肇輝台,說時語帶不滿而非関心(起碼見容顔不悅),即使我最終去啱,但都聽得人有點不舒服(雖然後尾睇網頁是真的寫地點是書院!但,張backdrop相係小學!但都係果句,小學briefing去中學是有點令人難以聯想!)

"對同學品行學業奬項又好高嘅要求" ==> 有無講要幾高?

"德育培訓,學生有好多做義工嘅經驗,亦訓練小朋友公平正義,以為不公義發聲。..." ==> 這些都是天主教教區對教育的要求,尤其華仁的耶穌會更著重這價值.

回覆 雲牛 的帖子

品行要求有幾高點講?

社會公義確係現代天主教PROMOTE 既願景之一...

耶穌會在香港, 教育出名自由...

唔係個個家長BUY, 好多習慣左多左有點直昇機

回覆 lalamike 的帖子

去既家長, 好多都身經歷不少簡介會甚至考小過程....

如果攪到咁多有經驗既家長失場, 學校仲唔檢討下自己安排, 而去怪責家長"失魂"

校方真係有D 固步自封了...

請問有無透露搬校安排?

回覆:retriever 的帖子

係我話家長失魂

回覆 karen55407 的帖子

LALAMIKE 話副校 "說時語帶不滿而非関心(起碼見容顔不悅)"

回覆:retriever 的帖子

上網search 一下陳校長一些舊聞。會令你對校長多一點認識

回覆:chansiub 的帖子

各未來家長,現有很多的直資報名,睇interview 時間,或者公佈結果都是網上自助的,可能大家要習慣下。
另華小現校社比較細,禮堂亦是操場,沒有冷氣,不一定是理想場地。而且報名時已寫了舉行地點,當然可以做得更好,但校方也沒有錯。

回覆:wingszew 的帖子

最好就係網上報名有即時回覆結果;簡介會時有電話提事;安排穿梭巴士接送⋯

所謂的神校校長及老師也是人。必定有不完善的地方。

其實大家都要習慣小學唔會再好似幼稚園樣樣照顧週到,尤其津校,資源安排無可能同直資私校比。如果接受唔到,諗清楚呢間學校啱唔啱你,否則之後大把嘢complain.

回覆:MiiL 的帖子

都好嘅!早啲睇清楚對學校不滿是好事一樁!

非常同意。

回覆 karen55407 的帖子

電子報名, 電子回覆係NORM... 跟親身報名有RECEIPT一樣概念, 無話要求多左.
穿梭巴士當然無必要, 不能混為一談

回覆 MiiL 的帖子

電子回覆唔算什麼資源問題, 扯不上津直間資源差異.
如版友報導, 副校聽到家長走錯地方黑口黑面, 學校究竟是否以學生為本.

耶穌會外藉神父出哂名愛護學生.... 係咪非神職人員主政少了這一塊?

回覆 lalamike 的帖子

請問有無透露搬校安排?

‹ 上一主題|下一主題