用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 仔仔剛評為自閉症譜系(中度),今個月生第二胎了 好擔心 ...
樓主: newsky
go

仔仔剛評為自閉症譜系(中度),今個月生第二胎了 好擔心! [複製鏈接]

回覆:w_love_J 的帖子

你個仔好叻,他長大會知道你的苦心。加油。希望大家的兒女都有這樣的進步。

回覆 EEFF 的帖子

點解要介奶??

回覆:newsky 的帖子

我的情況同你差不多,哥哥二歲幾(一路排政府 / 一路去耀能上堂密集式訓練,每天三小時)
哥哥之後排到兼收位,到現在升小一。各方面都進步不少。如果有能力,去揾有關機構比佢上堂一路等政府支援,真的越細個做訓練越好。
最好父母有時間都可以陪上堂。去學習埋教導方法。家裡也一齊訓練更加好。

我嗰時跎細佬都有擔心,但見哥哥唔發脾氣時又好可愛,之後都冇諗咁多。(細佬冇嘢)
其實我家細佬脾氣仲臭又硬頸,仲難教😣😣
我覺得,教小朋友有冇自閉都要耐性及愛心。

小孩打人發脾氣,有很大原因喺因為表達唔到。試下下次發生時,找找原因。找到原因再教導佢正確的表達方法。久而久之,你會發現佢發脾氣次數減少。

加油呀!

引用:我的情況同你差不多,哥哥二歲幾(一路排政

原帖由 ping0808 於 15-09-10 發表
我的情況同你差不多,哥哥二歲幾(一路排政府 / 一路去耀能上堂密集式訓練,每天三小時)
哥哥之後排到兼收 ...
評估後本來係排ES位,排左一年及上左差唔多一年密集式課程,老師及治療師都覺得唔係咁差,所以寫信去申請轉 I位,之後就入咗兼收位。

多謝各位靚靚媽咪的分享! 希望仔仔們都會有進步!條路仲好漫長…… 生完呢一胎, 要專注喺大仔訓練度!一齊加油!

放心,我大仔係a仔番特殊學校
細囡捱捱下今年4age了,活潑精靈,有點小聰明
仲教番哥哥講野

引用:Quote:原帖由+w_love_J+於+15-09-08+發表我

原帖由 vincelo29 於 15-09-09 發表
你的分享令我有信心繼續訓練我兩個仔仔,多謝你,你仔仔返n班係全日制?你排到e位未?

...
我仔返半日N班,其他時間就去訓練、針灸同上少少興趣班。至於e位,到而家佢36個月都未排到,所以父母可既一定要搵方法自同佢訓練!

引用:我的情況同你差不多,哥哥二歲幾(一路排政

原帖由 ping0808 於 15-09-10 發表
哥哥之後排到兼收 ...
我都係兩歲半評估有言語社交緩慢,慢9個月,我排緊i位,我沒有給予密集式訓練,我自己安排每天去訓練半日,返半日n班,這幼稚園就幾來的i位,等他們易適應,他們訓練了4個月,前天去私人機構評估又唔係好差,只是安排感統!

引用:我仔而家3歲,20個月時被評自閉傾向,排e位

原帖由 w_love_J 於 15-09-08 發表
我仔而家3歲,20個月時被評自閉傾向,排e位。其實當時心理學家有話如果跟評估結果係排s的,因為佢唔合作, ...
什麼叫3T訓練?謝謝

faichai2001 發表於 15-9-11 14:52
什麼叫3T訓練?謝謝

OT 是 職業治療
PT 是 物理治療
ST 是 言語治療

引用:Quote:faichai2001+發表於+15-9-11+14:52+

原帖由 T96 於 15-09-11 發表
OT 是 職業治療
PT 是 物理治療
ST 是 言語治療
Thanks

好明白你, 我都差不多, 在細B出世後就發現大仔有自閉的徵狀, 當時佢未夠兩歲.
佢初初都係要做言語, 職業和社交training (一路排政府, 一路自己私家機構train). 現在升小一了, 讀主流都無問題.
所以你都要加油呀, 孩子咁早識別, 就可以把握到黃金時期, 事半功倍架. 佢地會進步得好快. 加油!

回覆:newsky 的帖子

其實識叫爸爸已經是識講嘢,你要珍惜佢

‹ 上一主題|下一主題