用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真光Band一問
go

真光Band一問 [複製鏈接]

sum-yan 發表於 15-8-26 16:30
油真應該係B1a-b
坑真應該係B1b
九真應該係B2a-B2b
如果以DSE成績嚟評級, 呢個評級比較中肯:

多間真光中學2013-2014年度DSE成績及畢業生去向統計:
中學名稱

3322率

聯招學位

升讀本地副學位課程比例

升讀本地學士課程比例

升讀所有本地大專課程比例

海外升學比例

升讀大專課程比例 (本地+海外)

升讀學士課程比例 (本地+海外)

香港真光中學

91.50%

62.39%

32.40%

51.30%

83.70%

13.70%

97.40%

香港真光書院  (鴨真)

<=89.5% (2222)

真光女書院

84.10%

57.97%

24.64%

56.52%

81.16%

6.52%

87.68%

九龍真光中學

59.00%

96.00%

37.00%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sum-yan 發表於 15-8-28 13:08
我都知DSE成績可用作計算banding,而我本人一向都認為坑真高過油真的,正如你的DSE表已清晰 ...
我同意不能只以一年資料來比較.

其實個人認為, 坑真同油真, 成績都只係伯仲之間, 沒有誰比誰明顯好, 只能夠話係同級.

再唔係睇番過去兩年DSE成績, 前年坑真好D, 上年油真好D:

學年

中學名稱

3322比例

聯招學位

升讀本地副學位課程比例

升讀本地學士課程比例

升讀所有本地大專課程比例

海外升學比例

升讀大專課程比例 (本地+海外)

升讀學士課程比例 (本地+海外)

2012-2013

香港真光中學

88.60%

13.16%

68.42%

81.58%

17.54%

99.12%

<=93.3% (2222)

真光女書院

80.69%

55.86%

29.66%

51.03%

80.69%

4.83%

85.52%

九龍真光中學

56.00%

94.00%

38.00%

2013-2014

香港真光中學

91.50%

62.39%

32.40%

51.30%

83.70%

13.70%

97.40%

<=89.5% (2222)

真光女書院

84.10%

57.97%

24.64%

56.52%

81.16%

6.52%

87.68%

九龍真光中學

59.00%

96.00%

37.00%

坑真通常有較大比例學生日後去海外升學(>10%), 油真較少(~5%)

sum-yan    發表於 15-8-28 14:14
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tam_bb 發表於 15-8-28 14:02
其實是否因為坑真多位,所以相對地容易入,所以好多人都覺得「易入」等如「一定唔係top band one」?

...
坑真多位? 一定唔係, 統一派位坑真只有48+21, 油真有72個.

我覺得只係在灣仔區, 多數人首選係Marymount, St Paul, 坑真同St Francis都只係次選.

油真就係油尖旺首選之一

唔係人地既"首選", 往往會俾人感覺係差一D, 有幾多人會深究事實係點? 咪又係人云亦云, 以訛傳訛既多.

而且, 如果真係以DSE成績計, 九龍區不少傳統名校, 都應該已經去咗B1C, 甚至B2之列

beautyyk 發表於 15-8-28 15:05
小朋友是灣仔區,年年全級前三名,我成日諗,假如佢是Band1 a生,如果入坑真,係未一個唔明知選擇?有時意 ...
我諗你應該去呢度睇睇:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2995487
‹ 上一主題|下一主題