用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 耀中一問?
go

耀中一問? [複製鏈接]

囝囝現升K1,本身N班已在原校就讀(傳統幼稚園),現在耀中有Offer K1位,唔知點好?因為我打算幫亞仔報讀直資(有心儀學校,唔想小6後再為升中煩惱,而且功課冇津貼咁多讀得咁辛苦)

至於點解煩惱?因為聽講多數直資interview時會以英語會話形式,亦有普通話問答。若果現在比小朋友就讀國際學校,主要以英普教育,對佢interview時很有幫助。但同時亦怕小朋友自由慣難適應傳統小學,銜接有難度,但若果繼續留在原校,又冇信心佢考得上😔

由於本人並不富裕,難以支持小學中學都在國際學校就讀,所以只限於3至6歲吸收期比最好嘅佢學習(其實亦擔心同學之間有所比較)

想問問有冇人試過由國際跳番傳統就讀小學經驗可分享?以及有冇人可以比d意見我?
可能表達得唔係咁好,請見諒😓

0    0    0    0

回覆:耀中一問?

多謝你地意見,本來諗住耀中都屬於數一數二學校,而且又係英普兩文,對佢幫助大d。但係而家聽到兩位意見,好似反而相反。請問兩位嘅小朋友係咪都讀緊國際?是否講叻過認字,是否都係國際一直上。我真係為左Lee個決擇攪到訓唔好,好大壓力😓

回覆:yanyan123 的帖子

先多謝各位意見,我明白單只為英文而入讀國際好奇怪!但我睇番這幾年我心儀嘅直資面試考畫畫,老師講故事然後問問題睇小朋友反應,還有砌積木其間老師同小朋友傾談(老師會選普通話或英語交談),一組大约十個小朋友同時進行,家長就係礼堂聽講座。所以我都諗以這樣面試方式,是否國際比傳統更有優勢,而且教學方式亦是一中一英雙班主任以英普教學。當然,我到時未必一定考上,到時要考其他學校就比較困難,所以這才讓我覺得困擾,很難作決定!

回覆:bbchu2013 的帖子

其實我當然明白大家嘅苦口婆心嘅勸導,只不過我敵唔過我媽的堅持,佢總覺得響國際出嚟嘅點都好過村幼。學校揀人都寧願揀間有名氣(佢只認識耀中)所以佢好堅持學費佢比。我都已經解釋過無限次佢都話要比個孫最好嘅,所以我先亞Q咁諗國際有d咩好處😔佢好想個孫入名校但我唔係咁諗,我只想佢搵間唔谷嘅學校,但經濟上我唔想永遠依賴佢,所以小學一定唔再國際。其實我最最最煩惱嘅正正是Lee個原因,為左Lee樣野,已經爭吵無限次,亦失眠很多晚😞

回覆:耀中一問?

多謝各位嘅意見!我好開心咁宣布,我贏左啦✌️

poonseelai    發表於 15-8-21 09:27
‹ 上一主題|下一主題