用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 官校生涯..有感而發..不喜勿插..希望多多指導 ...
樓主: cmsm
go

官校生涯..有感而發..不喜勿插..希望多多指導 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+sum-yan+於+15-08-15+發表點

原帖由 genpub 於 15-08-15 發表
But there are problems about DSS schools: because of cost and lack of job security, many experienced ...
同意!
直資中學因競爭大,所以真的會有較高工資,但老師們通常要比學生遲1至2小時才收工更會在暑期工作,又有校本課程,又要負責大部分補底補助班,如頂不住的便轉校,如達不到學校要求便會不續約或被辭退。基於社會現實,多數老師都以進入官校或教會學校為目標,皆因工作穩定,如有幸到甲級官校,更可輕鬆教學和準時收工,亦無需親自兼顧補底班和暑期班,更不用擔心學校banding會變。

利申:我是B1官中畢業,囡囡一在直資中一在津貼中就讀。

CFSS & SSGC

引用:咁樓主睇唔睇到中一嘅分班名單,睇下有冇留

原帖由 bb560 於 15-08-15 發表
咁樓主睇唔睇到中一嘅分班名單,睇下有冇留班生嘅名羅。如果來年重未轉校,我谂你小D講學校嘅負面說話,免 ...
剛上網睇了,中一都未有供佈,可能係26號先一次過

引用:Quote:原帖由+MariaTsui+於+15-08-14+發表

原帖由 sum-yan 於 15-08-15 發表
我囡中學在中四和中五升級的兩個暑期會有1個月補堂,兼由原來科目老師教授。

...
囝囝學校都是這樣,校長講明只有拔尖班會外判,并在星期六上堂,因為同學自律能力夠強,會努力學習。

補底班一定在平日,由老師負責,因為老師知道學生的能力,而且放學就開始補底,以免同學走堂,校長真的用心良苦。

引用:咁樓主睇唔睇到中一嘅分班名單,睇下有冇留

原帖由 bb560 於 15-08-15 發表
咁樓主睇唔睇到中一嘅分班名單,睇下有冇留班生嘅名羅。如果來年重未轉校,我谂你小D講學校嘅負面說話,免 ...
同埋我無係小朋友面前批評學校架
不過我都有提佢要努力讀書,萬一要轉校,成績唔好轉唔到

引用:Quote:原帖由+genpub+於+15-08-15+發表But+

原帖由 sum-yan 於 15-08-15 發表
同意!
直資中學因競爭大,所以真的會有較高工資,但老師們通常要比學生遲1至2小時才收工更會在暑期工作, ...

搵老師真係一件好難的事
以前小學放1500,1530打去已經搵唔到,
中學放1535,1600打去都係搵唔到....

黃巴士  有否在校務處留MESSAGE, 待老師覆??  發表於 15-8-15 13:17

引用:Quote:原帖由+sum-yan+於+15-08-15+發表我

原帖由 MariaTsui 於 15-08-15 發表
囝囝學校都是這樣,校長講明只有拔尖班會外判,并在星期六上堂,因為同學自律能力夠強,會努力學習。

補底 ...
我間學校同你相反

引用:Quote:原帖由+sum-yan+於+15-08-15+發表我

原帖由 MariaTsui 於 15-08-15 發表

補底 ...

由本校老師跟進補底補助班對提升學生水平有直接幫助。

而大囡學校在高中的3年是沒有補底班安排,而是全級學生在每星期有2至3日必須留校加2堂(各科輪),另外在升級時的暑期亦有1個月加堂。

全部由本科老師直接負責和不需另加學費。

CFSS & SSGC

sum-yan 發表於 15-8-15 12:11
由本校老師跟進補底補助班對提升學生水平有直接幫助。

而大囡學校在高中的3年是沒有補底班安排,而 ...

你小朋友間學校真係好好呀......
我小朋友間學校上年9月開學時....個通識老師請了2個月假....
(基本上開學後係一堂都無上過)
最終個老師返來啦, 就要全部學生放學後補堂.....
學校制度真係好有問題.....

黃巴士  期間有沒有代課老師教??  發表於 15-8-15 13:16
sum-yan    發表於 15-8-15 12:35
‹ 上一主題|下一主題