用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田培僑
go

沙田培僑 [複製鏈接]

大家覺得沙田培僑如何?校風如何?

6    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

年年都有人問,年年都講到有火藥味嘅學校

鍾意嘅會好鍾意
但亦有一批人對此校全無興趣

自己爬文啦!
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

我係後者

小曳人  so do I  發表於 15-8-13 20:59

新派直資, 活動教學, 著重三語兩文; 校舎設施唔錯, 一條龍到中學. 如果喜歡傳統谷校, 呢間唔係你杯茶. 有數個朋友仔女讀緊, 都話番學開心.

校風好評

引用:新派直資,+活動教學,+著重三語兩文;+校舎設

原帖由 teambuilder 於 15-08-13 發表
新派直資, 活動教學, 著重三語兩文; 校舎設施唔錯, 一條龍到中學. 如果喜歡傳統谷校, 呢間唔係你杯茶. 有數 ...
就係吾想入傳統得個谷字而死讀書既學校

如果唔介意親中政治背景, 絕對係一間好學校

thomas982226  X2  發表於 15-8-14 15:21

回覆:沙田培僑

咁學校有冇做/教學生好愛國既課題?

回覆:沙田培僑

如聖羅撒和培橋,請教大家怎樣選擇?Thx you

vvbb88 發表於 15-8-14 15:01
如聖羅撒和培橋,請教大家怎樣選擇?Thx you
你有咩要求先?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

聖羅撒和培橋好似2間學校教學範式都好唔同咁架woo....以我個人睇..唔岩請賜教

回覆:vvbb88 的帖子

兩間是南猿北轍嘅學校,好睇個人喜好

醒目開學勳章

mrskan1215 發表於 15-8-14 00:54
就係吾想入傳統得個谷字而死讀書既學校

識一朋友, 今年培僑小一, 中文老師每日要背一篇詩, 雖不知詩的長短, 但真係唔明為咩......

回覆 vvbb88 的帖子

我揀培僑,雖則st. Rose 唔駛錢,但培僑2500蚊包埋樂器仲要係英普教學,特大校舎和靚靚圖書館,我覺得好吸引。 至於政治背景,

其實好簡單,睇你著重過程定結果。著重過程可考慮培僑,著重結果(入大學率)既培僑暫時唔合格
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

培僑今年DSE成績是歷屆最好。或許2年後由培小培育的小學生考DSE,成績可以更大進步

引用:其實好簡單,睇你著重過程定結果。著重過程

原帖由 hkpapa852 於 15-08-14 發表
其實好簡單,睇你著重過程定結果。著重過程可考慮培僑,著重結果(入大學率)既培僑暫時唔合格 ...
請問有培墧DSE 成績可以分享嗎?

Ocean419 發表於 15-8-14 22:21
請問有培墧DSE 成績可以分享嗎?

培僑無太多資料公開, 不過從睇到既資料, 成績只係一般:

中學名稱

3322比例

升讀大專課程比例 (本地+海外)

升讀學士課程比例 (本地+海外)

培僑書院(2012-2013)

52.10%

95.83%

47.92%

培僑書院(2013-2014)

46.20%

94.00%

68.62%

雖然有4X%-6X%人升讀學士課程(本地+海外), 但3322率咁低, 似乎入到本地大學既人數都唔會多得去邊. 而且海學士, 讀劍橋又得, 澳門大學又得, 水平可以好參差.
參考番有近似3322率(~50%)既名校, 如瑪神, 聖類斯, 入讀本地degree course最後都只係得20%-25%.

Sallyqiqi2 發表於 15-8-14 19:08
培僑今年DSE成績是歷屆最好。或許2年後由培小培育的小學生考DSE,成績可以更大進步

...
請問可否分享今年培僑DSE成績?

回覆:hkpapa852 的帖子

是係家長會校長說的

‹ 上一主題|下一主題