用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校 vs 津校考小二插班
樓主: ocram78hk
go

私校 vs 津校考小二插班 [複製鏈接]

sissysze 發表於 15-7-29 00:52

st mary 一條龍,朋友嗰女嗰間中學banding無 st mary 中甘勁,何況初小考到級一,要fight6年keep到上P6, 咪 ...

Oic。。。我誤會左插SFA,始終津校全級第一插SFA無乜so。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

小二轉校,無論英小轉中小,中小轉英小,

你估唔洗適應,諗清楚個大方向先…

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實有無了解過,兩間學校適唔適合個大嘅?
如果唔覺意插班不成,就要讀落去架喎....
如果錢真係問題,而兩間學校又唔覺有間比較適合大嘅,就津校囉.. 不過你check咗有無校車未?!
恐龍家

ocram78hk 發表於 15-7-28 13:57
請問有冇人可以分享下經驗, 因小女有一私校offer同津校offer, 兩間都有各自問題(都係跨區非一線, 冇校車或 ...
其實女仔留係SSP讀津校, 只要係B1個批, 插唔到神校升中都好大機會入到一線女中, 上智或者聖母玫瑰, 再唔係仲有間唔錯既德雅打底
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:ocram78hk 的帖子

反正兩間都唔係一線,我會選津校,留返彈藥同佢補習,等佢考好啲,睇埋佢讀得開唔開心,再考慮下一年轉唔轉

回覆:私校 vs 津校考小二插班

因為聽日前要決定讀唔讀私校

如果我目標只係下年返沙田讀, 插沙官、培基、馬主、朱小果幾間, 由私校考會唔會易好多? 有冇真實個案分享?

我知考出面神校就一定有分別, 但可能我女未到果個水平

引用:Quote:原帖由+ocram78hk+於+15-07-28+發表

原帖由 sissysze 於 15-07-28 發表
之前有post 講過st mary 唔吼津校插班,只揀私校女in
MCS 一樣。

勉強聽過油天/St Rose, 其他成功者多是名私校。

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-07-28+發表之

原帖由 siden 於 15-07-29 發表
MCS 一樣。

勉強聽過油天/St Rose, 其他成功者多是名私校。
我知有個舊油全級頭三,MCS 插三年級,筆試都無份

siden  有位  發表於 15-7-29 12:04
Soundervolt  可能冇位呢...  發表於 15-7-29 12:01
siden    發表於 15-7-29 11:52

因為冇中学backup既私小本來就是用作踏脚石,成績好既大都会揾路走,佢地原本就是插班生源頭

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-07-29+發表MCS+

原帖由 B.B.BaBa 於 15-07-29 發表
我知有個舊油全級頭三,MCS 插三年級,筆試都無份

You're right.

今年某女名私校唔係全級頭10都有得去MCS 插P3筆試。

插MCS呢間真係好睇邊間學校。

回覆:siden 的帖子

就算考插班時,好多時成功的,都是來自課程深的私校居多。

siden 發表於 15-7-29 12:01
You're right.

今年某女名私校唔係全級頭10都有得去MCS 插P3筆試。
現實始終都係先揀來自熟口熟面果D小學....私直官津與否都係其次 ~~~

ocram78hk 發表於 15-7-28 19:32
哈哈,如果係民生我就唔駛諗,係另外果間,點解你覺得果間ok?學費加左真係好貴

深水埗區果間其實係某會出 ...
阿仔都係地區二線津校插三年班

karen55407    發表於 15-7-29 19:03
siden  叻仔  發表於 15-7-29 12:51

引用:+本帖最後由+siden+於+15-7-29+12:03+編輯+

原帖由 siden 於 15-07-29 發表
我講嗰個唔係今年的,係早幾年嘅事

mcl203 發表於 15-7-29 12:19
現實始終都係先揀來自熟口熟面果D小學....私直官津與否都係其次 ~~~
Agree

只要不是插某兩三間神津,其實私校津校與否不要緊, 最緊要成績操行好。

引用:因為聽日前要決定讀唔讀私校 如果我目標只

原帖由 ocram78hk 於 15-07-29 發表
因為聽日前要決定讀唔讀私校

如果我目標只係下年返沙田讀, 插沙官、培基、馬主、朱小果幾間, 由私校考會唔 ...
培基考小二要考乘數

其實二樣我都識人成功,二個小一都係kln一線尾女津小插去神津小二。又唔見得輸sit, 不個二個都係小一考全級第一。成績掂就有機會。

回覆:siden 的帖子

叻乜鬼吖....如果叻嘅話就已經喺考直私小學嘅時候有幾個offer揸喺手而唔使搞插班啦。當年我老細好有性格,去親interview都唔肯開金口,所以搞到零offer而又冇抽獎命派咗去較後志願。

仲記得喺插班面試時,校長同我講對阿仔當時讀緊嘅學校冇乜印象,但佢都有上網睇過下學校嘅資料,了解一下學校同阿仔嘅學術水準。老實講我當時都有尐感動。有人會話某尐一缐學校特別鐘意收某些私校學生,但其實我相信好多時候佢地只係對嗰尐私校嘅學術水平比較有認識,所以當申請插班者呈上嘅成績表時認受性會比其他學校為高,會有少少著數。

回覆:Soundervolt 的帖子

我老闆咪又係考直私零offer,派位又派間唔揀都入到嘅學校

Soundervolt  多年努力加九封信得到回報  發表於 15-7-29 16:42

引用:我老闆咪又係考直私零offer,派位又派間唔

原帖由 karen55407 於 15-07-29 發表
我老闆咪又係考直私零offer,派位又派間唔揀都入到嘅學校
大把人陪你

‹ 上一主題|下一主題