用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 2015-16 仲有 IS 會有位的嗎?
go

2015-16 仲有 IS 會有位的嗎? [複製鏈接]

大家好...想請教

小兒9月就升小四了,一直都在 local school 讀書,都係一間地區普通學校,用意都係想佢識多D 中文字先走,因本來都已打算安排佢小六畢業就出國升學,所以都希望佢先到主流傳統小學學習先再走。

但由於佢天資普通,無任何特異功能,寫字亦慢,所以好多時考試都寫唔切,試過成版做唔切,咁考試成績當然唔好啦,數學科尤其差,小三考試係 4x 分,因佢要慢慢先計得出。佢成績都會浮動,有時好,有時壞,真係睇佢個日考試是否認真。

由於係 local school, 自小二起老師已有說話聽,成日叫我地幫幫佢,但其實佢唔係唔識,係慢D,同好多時唔專心,我對孩子亦從來唔係期望要考第一,讀名校,只要達標就夠,但老師當然唔滿意啦,成日在班上已忽略佢,亦鬧佢,話佢慢,唔做好功課之類,哥哥都証實有此事 (哥哥都係同校,但成績比佢好,所以唔會有呢D野發生響佢身上),依家升小四,被分到最渣個班,哥哥話學校只顧精英班架咋,細佬去到最差個班一定無人理。

我都講我唔係介意細佬成績唔好,只係想佢讀得開心,佢自己就唔覺被老師忽略,因我從來唔會因為老師比說話我地聽我就捽佢,但我同哥哥看在眼內就心知肚明。朋友們知悉此事都叫我比細佬轉去國際學校,話個邊環境會較正面,起碼唔叻都唔會比老師睇唔起...云云....我係想試轉,但又有以下想法:

1) 自知細佬成績唔夠好,成績表又唔靚仔,眼看好多讀 IS 既小朋友都十項全能,小兒英語溝通無問題,但當然同 IS 小朋友比梗係唔得啦

2) 再加上成日聽到話 IS queue 已好長,咁競爭咁大,自要叻人先會收,細佬更無機會

3) 有諗過轉去無咁辛苦既 LS, 但問題係, 我估 LS 都會嫌佢成績唔夠好唔肯收佢,去再差D 既就同依家無分別啦,何必要轉?

3) 咁我想請教下各位,是否仲會有 IS 會有位,又唔介意小朋友成績麻麻?  我在想,紅既學校我地唔駛諗了,咁請問仲有無其他會有機會?  會有 IS 肯收呢D 小朋友嗎?

如果真係無就只好捱埋呢三年先走啦....

謝指教
   2    0    0    0

回覆 blc_mama 的帖子

謝謝你既資料, 我會去試

回覆 紅紅 的帖子

我其實都係想問下各位知唔知會仲有咩IS 係唔多人爭就去試 ONLY, 莫講話一線既我考唔到,有能力去考都唔輪到我地啦,我一向感覺 all IS schools are elite schools, 唔係 "平凡人" 讀的, 個個非富則貴,家庭背景去唔到首富LEVEL 都多數係社會上收入高既一群,所以我仔應唔會引起呢D 一線學校既興趣, 故只可試一D 未收夠學生,又或仲可以多收幾個個D 學校我地先會有機會。

你講既HAPPY LS SCHOOL 我地唔係無諗過,但同上面一樣道理,好多香港家庭都爭崩頭唔夠分,咁阿仔咁既成績更唔吼啦,先即管試試問問各家長知唔知仲有學校仲有位可以申請。

anyway, thanks for your advice!
‹ 上一主題|下一主題