用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 麻煩jm們幫忙
go

麻煩jm們幫忙 [複製鏈接]

前日去見左杜醫生,做左評估,醫生就話距應該都系自閉,但報告要2個星期先有,距建議我地去上住d職業治療師同言語治療師d課堂,最好就密集式課堂,但都好貴, 政府要排好耐, 有無jm可以推介d妳地試過覺得好同價錢不貴的課程,同埋有無d係比家長上係屋企教距噶課程,同埋我可以再做d咩?

0    0    0    0

引用:前日去見左杜醫生,做左評估,醫生就話距應

原帖由 sammy416 於 15-07-23 發表
前日去見左杜醫生,做左評估,醫生就話距應該都系自閉,但報告要2個星期先有,距建議我地去上住d職業治療師 ...

盡快拎評估報告,安排搵社工跟進排S,E或I位
建議先報左協康既青蔥計劃,上網有資料,因為要等好耐,我等左半年都未有位
你小朋友幾大?坐唔坐得定?因為如果坐唔定上言語治療堂係上唔到\
另外要睇你住邊,大部份私人密集都係九龍油麻地果頭,又或者香港島,好似我咁住屯門真係好頭痛
如果經濟上許可,可以請上門特殊幼兒導師,又或職業治療上感統
上淘寶買玩具番屋企教佢玩,學認知,發音都好

引用:盡快拎評估報告,安排搵社工跟進排S,E或I位

原帖由 DENNIS201 於 15-07-25 發表
盡快拎評估報告,安排搵社工跟進排S,E或I位
建議先報左協康既青蔥計劃,上網有資料,因為要等好耐,我等左半年 ...
可唔可以分享下妳係淘寶買到咩?

回覆 sammy416 的帖子

歲半時狂玩手爪拼圖,積木仔,已經熟到無再玩
之後配顏色,形狀,大細,計埋都成五六箱玩具
宜家主力教圖卡認知,發音讀番出黎咁
其實你上淘寶打「X歲早教」已經好多野買
你覺得你小朋友咩程度又會學到就買
太深果d就慢慢先買
‹ 上一主題|下一主題