用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校欺凌
go

學校欺凌   [複製鏈接]

Copied from 【晴報專訊】

中華基督教會基真小學小五女生校內墮樓亡 :

港大防止自殺研究中心臨床心理學家沈君瑜則指,如同學被欺凌後,即使接受了道歉,
校方亦應給予長期跟進輔導,因事主可能只是害怕而接受道歉,不代表情緒上沒有受創及陰影。

學校和家長應好好以此事件教導小朋友!

1    0    0    0

alyk 發表於 15-7-29 13:29
邊個夠膽打佢, 佢冇打人以經偷笑, 佢在家就扮公主, 在同學中是皇后呀! 經常有同學送小禮物給她, 我叫她不 ...
我腦海中已經浮現咗佢青春期時候, 你「兩老」會幾咁辛苦了, 你哋真係要奸巴爹

alyk  見步行步啦!  發表於 15-7-29 14:11

little_yolky 發表於 15-7-29 12:47
你女女都好強, 擦晒人D字頭, 唔驚俾人打嗎

我細女都係止於動口不動手, 今日小一模擬觀課, 佢又厚 ...

邊個夠膽打佢, 佢冇打人以經偷笑, 佢在家就扮公主, 在同學中是皇后呀! 經常有同學送小禮物給她, 我叫她不要貪人的東西, 她說是同學迫佢要, 那叫她回送給同學, 她說不要, 我說不要的話不可再收他人東西,  她寧可不收. 正是又硬又臭.

上小學找了一間較埶門, 入面叻人多, 要磨下佢d "驕氣" 等佢唔好咁串.

MASAYA  阿妹肯定唔駛驚畀人蝦,上小學可以關照埋家姐  發表於 4 分鐘前

我已經同佢講好, 坐校車時如果班國際學校又蝦家姐, 要同家姐出頭

alyk 發表於 15-7-29 13:06
老師點次得佢脹呢? 佢米做緊你所講的協助同學囉! 只是手法的問題. 在家她媽便是這樣做, 寫得衰, 擦!
...
咁媽媽都要學習同理心先得

alyk    發表於 15-7-29 14:20
little_yolky    發表於 15-7-29 13:16
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-7-29 13:00
老師觀察力好強架,我大女group in幼稚園個陣,坐隔離個男仔扭計喊睏地乜都齊,我女跟老師唱唱下歌走去想扶 ...
我哋就無咁好彩了。

妹妹考N1時, 家姐以大B身份考同校N2, 家組考緊時, 妹妹同其他小朋友玩, 有一個又係in N2既姐姐搶妹妹玩具, 仲推開佢, 妹妹即時臘架餐趙佢, 俾校長睇到, 仲累埋家姐一齊無offer

MASAYA  阿妹肯定唔駛驚畀人蝦,上小學可以關照埋家姐  發表於 15-7-29 13:09

MASAYA 發表於 15-7-29 12:51
老師點會吹佢唔脹... 我女無論幼稚園定小學,做晒自己野,老師都會叫佢幫其他同學手,有餘力就幫人,唔好畀 ...

老師點次得佢脹呢? 佢米做緊你所講的協助同學囉! 只是手法的問題. 在家她媽便是這樣做, 寫得衰, 擦!

little_yolky 發表於 15-7-29 12:47

我細女都係止於動口不動手, 今日小一模擬觀課, 佢又厚 ...
老師觀察力好強架,我大女group in幼稚園個陣,坐隔離個男仔扭計喊睏地乜都齊,我女跟老師唱唱下歌走去想扶起個男仔,點知唔夠力兩個跌低晒,我個陣心諗,老師唔知乜事既話一定以為佢地搞搞震,但後來又有am offer,我諗老師group in唱歌同時觀察到每個小朋友一舉一動
Learning to Read, Reading to Learn.

alyk 發表於 15-7-29 12:27
我覺得你細女可愛D:)
老師點會吹佢唔脹... 我女無論幼稚園定小學,做晒自己野,老師都會叫佢幫其他同學手,有餘力就幫人,唔好畀佢得閒搞搞震同時培養同理心和協助人既能力

alyk 發表於 15-7-29 12:27

我細女都係止於動口不動手, 今日小一模擬觀課, 佢又厚多士。坐佢後面有個男子成日郁來郁去, 佢「上緊堂」擰轉背同佢講:上堂唔好郁, 要安靜呀

佢間小學好傳統, 上到小學佢實死定了。

little_yolky 發表於 15-7-28 17:09
你真係辛苦。

我大女則是低調地受歡迎。因為佢係細B(學校專收大B), 所以佢N2至排到入學, 响學校好低調。不 ...

我女厚多士, 不止出口仲會出手. k3見班主任, 她最後的評語女兒太"驕傲". 我心想明明就是厚多士, 懶醒. 她同坐的是一位能力較低的同學, 要起字頭做家課, 女兒快手做完, 老師一轉背, 同學正費盡九牛二虎之力在抄字頭, 女看見便說, d字寫得唔工整, 一手便擦晒d字頭, 個同學呆左又想咸. 就咁被女兒欺凌左, 老師又吹佢唔脹.

女兒做事出格, 管理她的行為最煩人

MASAYA 發表於 15-7-28 17:08
水能載舟亦能覆舟,天生有領袖魅力,如果佢能善用呢種能力,可以幫學校解決好多欺凌事件
我女未至於有烏蠅" ...

首先謝謝美言, 你千其不要說她有甚麽領袖魅力, 萬萬不敢當. 讓她多和少朋友的同學玩真是一個好提議.

水能載舟亦能覆舟; 至理名言, 凡事有其必有其帑.
以女兒而言, 她雖較受朋輩歡迎, 但受不得被冷落.
以欺凌而言, 出手自衛雖然可能違規, 但兩害取其輕. 答案早以在各人心中.

回覆 太極 的帖子

Please see page 2

sexymami 發表於 15-7-28 22:48
是的!愛和同理心,都是重要的課題。

希望每個家長都會多教小朋友愛和同理心,當學校多啲哩類小朋友,相信 ...
講得好好! 依家小朋友返全日在學校的時間好長,希望家長和老師們都對小朋友有滿滿愛心!

回覆:學校欺凌

ylmanhk 發表於 15-7-28 23:02
完善與否,社會人士自有公論!
你一方面自我定斷, 另一方面交畀社會人士公論, 咁你玩晒架喇喎

引用:Quote:ylmanhk+發表於+15-7-28+22:38+沒有

原帖由 MASAYA 於 15-07-28 發表
請問點先算完善規定?
社會執法者選擇性執法你又出左聲未?
完善與否,社會人士自有公論!

ylmanhk 發表於 15-7-28 22:38
沒有完善的規定及執法,欺凌由此出現⋯
請問點先算完善規定?
社會執法者選擇性執法你又出左聲未?
‹ 上一主題|下一主題