用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 york 升小
樓主: cwm1980
go

york 升小 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Doray+於+16-05-29+發表本帖

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-05-29+發表常識及

引用:Quote:原帖由+babaxmama+於+16-05-29+發表

原帖由 SoLM 於 16-05-29 發表
你問Doray "佢擺明是commecial, 冇呃你...",係佢講。
即係其實你一直攻擊緊york commerial, 但又講唔出究竟咩commerial?

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-05-29+發表你問Do

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-05-29+發表你問Do

babaxmama 發表於 16-5-29 12:48
即係其實你一直攻擊緊york commerial, 但又講唔出究竟咩commerial?
因為佢都唔係用家,點講得出……

引用:Quote:babaxmama+發表於+16-5-29+12:48+即

SoLM 發表於 16-5-29 12:23
成人著(住)喺New York, 香港呢啲金錢掛帥的地方,住的人包括我同你,真係道德淪亡⋯ 所以小朋友更要注意 ...
我係跟你個Logic 推演,但冇agree 你個logic, 所以我冇認我係道德淪亡喎!
你仲唔明你logic 啲問題,唉…,以你咁講,其實你讀邊間都冇用

引用:Quote:SoLM+發表於+16-5-29+12:23+成人著(

SoLM 發表於 16-5-29 14:52
你嘅邏輯推理就係學校商業化沒問題,因為我們都是一個高度商業化的社會,只要有愛心有注意到德育的發展就沒 ...

我只贊成多元化的教育.百花齊放,俾家長各取所需, 亦唔會神化或矮化某類形學校,正如我唔會認為讀名幼一定掂,讀學券一定差,凡事只睇一面就以偏概全,我就覺得好無謂。
正如我個人唔Buy KV, 唔代表我覺得我啲Friend 選KV 有問題,呢個係個人對自己仔女教育取態的問題,结果係點自己最清楚,甲之蜜糖,乙之砒霜而已。

SoLM 發表於 16-5-29 12:19
首先常識科是否等於已教了德育,我不太苟同。我也有兩個小朋友,一個中學一個幼稚園。常識及通識只是社會時 ...
常識裏有教小朋友各人在家庭的角式,孝順父母,尊敬老師,尊重社會上不同崗位的人,咁都唔係德育,咁真係想請教下閣下的所謂德育是乜同邊間幼稚園先達標呢?

引用:Quote:原帖由+Doray+於+16-05-29+發表首先

原帖由 SoLM 於 16-05-29 發表
常識及discipline 不等於德育。@鄒孟軻母,號孟母。其舍近墓。孟子之少時,嬉遊爲墓間之事。孟母曰:“此非 ...
其實你理得人哋學校係咪商業化啫,呢個世界有人午餐鐘意食碗皮蛋瘦肉粥, 有人會揀xo醬炒牛河,你鐘意清清地,人哋鐘意啖啖肉,予你何干?又唔係逼你食!呢個世界從來都充滿不同類型嘅選擇去迎合不同喜好。自由論壇係有言論自由,但你憑乜嘢judge嗰啲選擇同你不一樣嘅人?成日懶有見地咁話人哋係呢樣嗰樣,你就真係上樑不正下樑歪嘅表表者!有修養嘅人係唔需要用踩低別人嚟抬高自己嘅,尊重吓其他人嘅選擇啦!

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-05-29+發表常識及

引用:Quote:原帖由+mamaishere+於+16-05-29+發表

原帖由 SoLM 於 16-05-30 發表
以事論事;York是一間公海洗禮、天台潛建、百幾個巧立名目的收費課程⋯ 「太」啇業同道德上踩界是公眾人仕 ...
其實你咁上心仲咩啫,你有權唔揀俾自己小朋友入讀。你眼中的york是數年前的公海洗禮、僭建事件, 咁其他家長眼中可以是睇中york 英文教學、課程、校舍、升小成績而考慮入讀架嘛。你眼中york 是commerial,  咁其他家長可以覺得學校provide 緊不同選擇,又可以break down items交錢, 鐘意交邊個item就交邊個item。樓主及其他jm 都係想知道呢d 資訊而已。正如有jm 提過「甲之蜜糖,乙之砒霜」,你又話人間學校係學店,技能訓練中心,何必呢!

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-05-30+發表以事論

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

商業化又点?買賣又点?社會就是現實。人地不論大细B,不論咩材料都收,但又能教出一班主動丶開朗丶愛探究丶有競爭力的孩子,你又吹咩!

我是用家,我有資格講,其實學校和家長大家都是明買明賣。有興趣班,雜費...可買可唔買,無黑面,無被逼...最多都係貴外面少少....甚或忽然加堂要補錢....
小朋友學唔學到,不關學校事,家長也有責任...
我只會講,交咗學費係學到嘢...教師有無愛心就唔係太知...至少唔會掟書包...

一句講晒,你買得,人地都交足貨,願者上釣!

幼稚園有兩種,一是學術性,二是照顧性的。
York就是前都,救世軍是後者....
學術幼稚園理念與後者理念和內容完全不同...
家家有求
‹ 上一主題|下一主題