用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 亞氏保加症小朋友,其實適合傳統名校嗎? ...
樓主: Happy_Charles
go

亞氏保加症小朋友,其實適合傳統名校嗎? [複製鏈接]

回覆:亞氏保加症小朋友,其實適合傳統名校嗎?

唔適合

傳統很嚴,太有性格唔啱

我女有齊資優未展及亞氏徵狀,但未夠六歲,同埋見過四個不同社工都話佢冇問題,但我對佢最耐自己最清楚,我女由k1比老師投訴到k3,話佢唔專心,唔友愛,太自我,控制別人,我就明白到,普通津官校,唔會接受我女,只會不斷批評佢,冷落佢,或者標籤佢,所以我選擇左一間小人會揀,但師資充裕既學校去讀,希望能有空間比佢發揮潛能,而且係非一般小學,所以老師會較有耐性同愛心。我女由細到大出外學野都比人投訴我已經好明白,唔係人人能接受特別既孩子!

bobbob  社工唔係專家,信自己好過  發表於 15-7-13 13:26

適合

唔係人人能接受特別既孩子, 此句好對, 始終學校是群體為主的, 如果佢地社交能力不夠, 只是怪行為都會令人反感, 在家長經驗中, 成績不成績都不是重要了.

引用:我女有齊資優未展及亞氏徵狀,但未夠六歲,

原帖由 coffeejoeybb 於 15-07-12 發表
我女有齊資優未展及亞氏徵狀,但未夠六歲,同埋見過四個不同社工都話佢冇問題,但我對佢最耐自己最清楚,我 ...
認同。投訴和欺凌令我好困擾!

引用:我女有齊資優未展及亞氏徵狀,但未夠六歲,

原帖由 coffeejoeybb 於 15-07-12 發表
我女有齊資優未展及亞氏徵狀,但未夠六歲,同埋見過四個不同社工都話佢冇問題,但我對佢最耐自己最清楚,我 ...
Well said. 好多時專家意見只係參考,再加上自己觀察所見所聞再作決定最重要

Charlotte_mom 發表於 15-7-9 11:04
我仔幼稚園時, CAC醫生好肯定話我知佢唔係
到小一, QM醫生輕鬆講左句A仔係咁, 我問佢駛唔駛再評佢話唔駛
到 ...
請問你一開始是如何安排檢查 ?

coffeejoeybb 發表於 15-7-12 11:04

係呀, 唔係人人能接受特別既孩子...越大個, 別人只會用行為去標籤佢然後佢就這樣去定型自己~
我最近去了心目中的津校搞的暑期活動, 已經是一間很輕鬆的二線學校, 但老師比較傳統, 去完foresee到將來一定比老師投訴到暈, 正頭痛緊......請問你女讀果間是怎樣的非一般小學? 是哪間? 可以PM告訴我嗎?

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-07-05+

原帖由 siden 於 15-07-05 發表
基本上,難搞果批精神花在搞社交融合,父母及孩子唔會再有多餘心力谷學術。坦白說傳統名校對這類孩子包容度 ...
如果小學時硬頸又冇禮物,操行必定唔高分,就算成績好,是否都很難上Band 1 呢?

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-07-05+發表基本

原帖由 dearmm 於 15-08-03 發表
如果小學時硬頸又冇禮物,操行必定唔高分,就算成績好,是否都很難上Band 1 呢?

...
應該喺冇禮貌、唔合群又冇同理心!

回覆:dearmm 的帖子

可以靠派位

引用:Quote:原帖由+dearmm+於+15-08-03+發表如果

應該喺冇禮貌、唔合群又冇同理心!
朋友仔情況一樣。

朋友預咗升中自行冇學校收。唔完全因為學校操行唔會俾得高分,手鬆些可能都有b。主因係升中自行interview時以上特質預咗俾學校發現到。

佢預咗跟banding派位。

其實亞氏仔好多好醒。父母搞得掂情緒,要入band 1/2唔難。

只要keep到band 1成績,理得你操行c-, 在band 1 位充足的地區還是照入band 1中學的。

siden 發表於 15-8-3 19:56
其實亞氏仔好多好醒。父母搞得掂情緒,要入band 1/2唔難。

只要keep到band 1成績,理得你操行c-, 在band 1 ...
説的好,我當年就是這樣不過條路唔易行

引用:Quote:siden+發表於+15-8-3+19:56+其實亞氏

原帖由 Tintin926 於 15-08-03 發表
説的好,我當年就是這樣不過條路唔易行
係,我識3個亞氏父母小學階段擔心到頭髮都白。

依家一個捱到上九龍名男校一條龍中學部。

一個捱到上沙田band 1英中。

另一個仍在二線私小努力爭扎,屢接老師行為投訴,但全級考頭20。如果唔退步應該係band 1。

共通點係阿媽擔心情緒、行為多於學業成績。但要keep到學業,點樣扭盡六壬令個仔唔抗拒讀書做練習係關鍵。

引用:Quote:原帖由+Tintin926+於+15-08-03+發表

原帖由 siden 於 15-08-03 發表
係,我識3個亞氏父母小學階段擔心到頭髮都白。

依家一個捱到上九龍名男校一條龍中學部。
阿囝又喺行為問題,我都白咗好多頭髮。

引用:其實亞氏仔好多好醒。父母搞得掂情緒,要入

原帖由 siden 於 15-08-03 發表

只要keep到band 1成績,理得你操行c-, 在band 1 ...
請問邊區多band 1 位,我要計劃搬。

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-08-03+發表其實

請問邊區多band 1 位,我要計劃搬。
問 hkpapa852, 佢係專家

醒目開學勳章 王國長老

果然好多同道中人:同大人ok但唔夾同齡、阿媽煩到白髮、擔心社交情緒多過學業....大家都加油吧

‹ 上一主題|下一主題