用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想認識有過度活躍症的媽咪?想減壓同認識更多此症症狀。 ...
go

[過動] 想認識有過度活躍症的媽咪?想減壓同認識更多此症症狀。 [複製鏈接]

我囡雖然仲細 未能確診 但佢脾氣大到 同埋無時停 我好擔心

1    0    0    1

鄧豆豆 發表於 15-7-4 21:01
我囡雖然仲細 未能確診 但佢脾氣大到 同埋無時停 我好擔心
幾多歲?
for every one criticism, three positives must be given.

如果細,說 話不清, 別人不理解,trouble 2, 心急都會脾氣大.

引用:Quote:鄧豆豆+發表於+15-7-4+21:01+我囡雖

原帖由 lillymarie 於 15-07-05 發表
幾多歲?
我囡15m 但餐餐食野都喊 不停掉玩具落地 唔能夠安坐超過1分鍾 出街坐巴士係hipseat內不停爬出黎 又大叫 平時隻手腳已經不受控制甘郁動 行街佢坐住hipseat 都可以拍到踢到前面既人 坐車會搞下鄰座的 連係lift都會撩人講bb話 總之就嘈 同坐唔定 要拎既野好心急一定要拎到

引用:如果細,說+話不清,+別人不理解,trouble+2,+

原帖由 麥兜MaMa 於 15-07-06 發表
如果細,說 話不清, 別人不理解,trouble 2, 心急都會脾氣大.
我就係擔心 現在未到trouble 2已經好麻煩

引用:Quote:原帖由+麥兜MaMa+於+15-07-06+發表如

原帖由 鄧豆豆 於 15-07-06 發表
我就係擔心 現在未到trouble 2已經好麻煩
佢13個月有次發脾氣發到蜈蚣彈 bb床震哂 我真係覺得好驚 究竟有過度活躍症既小朋友幼年係點 同埋佢聽指令好差 比野 飛吻都未得 講更加未識任何字

我大仔有ADHD,但他歲幾無走來走去,只是要我們抱着他行來行去睇野。無法參加playgroup,因為circle time時,他哭着要去其它地方玩。但食野好乖,坐定定在high chair,10分鐘就食完。但食完就一定要落地玩。語言發展遲緩和眼神接觸差。

你有無帶囡囡返健康院見姑娘醫生?他們見好多小朋友,會大概知道一般小朋友的發展進度。建議你到健康院約個時間見一見醫生,如果醫生有懷疑,會轉介你囡囡再進一步評估。
for every one criticism, three positives must be given.

鄧豆豆 發表於 15-7-6 20:16
佢13個月有次發脾氣發到蜈蚣彈 bb床震哂 我真係覺得好驚 究竟有過度活躍症既小朋友幼年係點 同埋佢聽指令好 ...

聽落有D似我仔細個,又係手腳唔停,朋友都唔敢幫我抱佢,因為佢不停用力踢,放佢high chair就一定會企返起身,安全帶都扣佢唔住,試過跌咗落地,後來同佢著件安全背心綁住佢.

但我仔會聽指令!會明白大人意思,我反而在意你囡囡唔聽指令呢樣嘢多D,你詳細d同健康院講下,如果佢話仲係太細的話,你都要過一排追問下,尤其唔聽指令的問題.

我仔都遲講嘢,接近兩歲先有清晰字詞表達,但之後說話能力好好.

而家佢7歲,ADHD踩界,有係精神科跟進,心理學家話佢正正係條界上面.

引用:我大仔有ADHD,但他歲幾無走來走去,只是要

原帖由 lillymarie 於 15-07-06 發表
我大仔有ADHD,但他歲幾無走來走去,只是要我們抱着他行來行去睇野。無法參加playgroup,因為circle time時 ...
我囡好細個已經講bb話 d人估佢會好快識講野 但現在接近14m喇 仲未識講野 所以我好擔心 加上佢好hyper 大叫 無時停 我完全唔能夠面對面坐定教佢野 上兩星期打佐去健康院提早覆診 護士話仲細 睇唔到係米活躍 但我同身邊識既bb比較 覺得佢真係食得差 脾氣差 好活躍

引用:Quote:鄧豆豆+發表於+15-7-6+20:16+佢13個

原帖由 wan_sosin 於 15-07-07 發表
聽落有D似我仔細個,又係手腳唔停,朋友都唔敢幫我抱佢,因為佢不停用力踢,放佢high chair就一定會企返起身, ...
健康院姑娘總係話細 但我日日受哂佢既脾氣 咩都發一餐 同埋覺得佢好似溝通唔到 叫佢執返d野比我 都唔識 都唔知係米細 去pg會心急到爬上枱想拎老師既顏色 唔鐘意做個d 執手教佢都唔做 喊
佢都唔比人抱 會郁黎郁去 落地行 更加唔比人拖 都唔知佢有性格 自我d 定真真係活躍
我係姑娘度講到口到臭 佢地都只話 再等下先

如果係我個仔,我會要求見醫生。因為我想知道的是小朋友有沒有發展遲緩,而不是有否活躍症。聽你形容,囡囡需要由醫生評估一下,看看發展是不是正常。

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-07-07+發表

原帖由 鄧豆豆 於 15-07-07 發表
健康院姑娘總係話細 但我日日受哂佢既脾氣 咩都發一餐 同埋覺得佢好似溝通唔到 叫佢執返d野比我 都唔識 都 ...
你有無睇開的兒科醫生?你去搵醫生寫紙你去CAC評估,咁就唔需要經健康院了,我覺得你囡囡有機會有其他情況,當然我只係睇你講嘅嘢,無見過你囡囡,但小朋友成長,緊張咗好過唔緊張,事實14個月大未講嘢,唔叫得有問題,但要排期check的話,排得嚟差唔多了。

引用:如果係我個仔,我會要求見醫生。因為我想知

原帖由 lillymarie 於 15-07-07 發表
如果係我個仔,我會要求見醫生。因為我想知道的是小朋友有沒有發展遲緩,而不是有否活躍症。聽你形容,囡囡 ...
護士已經ban佐我 仲話係我抑鬱影響緊張佐 佢覺得等18個月先都得 但護士唔明 我係因為擔心到抑鬱 求助無援

回覆 鄧豆豆 的帖子

咁自己評估一下,協康會網站有簡單講幼兒的發展,妳可以先自己對一下。

協康會出咗本書給家長和教師:
http://www.heephong.org/webprod/cht/publication/assessment_tools_and_training_packages/261

網站亦有簡單講幼兒發展的里程碑
http://www.heephong.org/webprod/cht/child-development-and-training/developmental-stages

睇下囡囡做到幾多先,除了你自己的觀察,也請其他家人一起觀察囡囡,這樣就客觀些,不怕有人說是受你情緒影響。其他和囡囡一起生活的家人又怎樣看囡囡?他們有沒有担心?

的確見到孩子好像有些問題,會令人depressed,但當人depressed時亦會不自覺地將問題放大,結果惡性循環。現在最能夠幫到孩子的第一件事,是好好照顧你自己。你健康快樂,才能夠幫到囡囡。

Happy parents, happy child!

回覆:想認識有過度活躍症的媽咪

有ADHD的胎動會比較多無時停(近年睇佐一篇外國文章,好多媽咪都回想返胎動係比較多和勁),出世後要抱住瞓唔好難放得落床,三四個月左右腳仔不停咁撐(職業治療師講有AD的仔女腦部欠缺一些物質令他們不停去躍動 )唔肯坐車仔,唔多肯學爬好快學行(爬行可令腦部平衡發展得更好),二歲幾表達和言語能力都未清晰,生活/玩/上堂較難專注容易分神和離位,就算係喜歡的事情都唔會停留好耐……由於每個小朋友都係獨特的如有問題最好做評估,可以叫相熟的私家醫生寫信排智能評估中心或兒童精神科,頭6年係黃金時間找到問題可改善小朋友!(知道有問題家庭成員盡快接受學習如何管教為重要)
以上係我自己照顧仔女得出的經驗希望幫到手!

回覆:lillymarie 的帖子

我睇過健康院既書同協康個網頁 因為都係寫1至2yr應識咩 個差距都大 所以佢現在好多唔得 但我見同月好多都得 雖然唔係比較 但差得太遠時都驚呀

引用:我睇過健康院既書同協康個網頁+因為都係寫1

原帖由 鄧豆豆 於 15-07-08 發表
我睇過健康院既書同協康個網頁 因為都係寫1至2yr應識咩 個差距都大 所以佢現在好多唔得 但我見同月好多都得 ...
咁你快D去搵醫生寫紙啦。

鄧豆豆 發表於 15-7-8 13:20
我睇過健康院既書同協康個網頁 因為都係寫1至2yr應識咩 個差距都大 所以佢現在好多唔得 但我見同月好多都得 ...
咁樣,1-2歲可以差好遠,你囡囡若15個月大,應該看11個月大BB已做到的事她做不做得到。因為一般若是遲6個月仍算可以接受。個個BB都唔同,可能好早識行路,但唔識講野,即是有些快點,有些遲一點。最緊要唔好落後超過半年。
例如喜歡將玩具從枱上拋落地,你執上來給他,他又再丟到地上的,好多BB去到11個月大就會有此表現。飛吻和wave bye bye,一般9個月大學懂,單字最遲18個月會講。

你若要查看囡囡發展是否正常,主要是看1歲或以下的里程碑她是否9成都做到。健康院姑娘叫你等她18個月才再回去檢查都可行,你看看她有沒有一些1歲BB已學懂的而她未做到,尤其是社交方面,未來這三個月努力教她,看看到時有沒有進步。

如果你發現有好多1歲BB都做到的她做不到,就趕快帶她見醫生評估一下。

另外,BB會好受你的情緒影响,你越煩燥她就越扭計。試下多點E起排牙對住她笑,或者會發現她有較好反應。

我大仔14個月識自己行路,大肌肉正常。18個月講單字,剛剛合格,2歲半講句子(一額汗!)。但8歲做評估才發現當時他的小肌肉發展只有4歲,社交發展受ADHD影响亦遲了。

嘗試按着協康的發展表觀察囡囡,看看她做到甚麼做不到甚麼,落後的地方嘗試加強訓練。醫生姑娘見她幾分鐘,不及你清楚她的情況,如果你可以做一個觀察記錄,見醫生姑娘時都可以講得明白些。

belau8009 發表於 15-7-8 07:34
有ADHD的胎動會比較多無時停(近年睇佐一篇外國文章,好多媽咪都回想返胎動係比較多和勁),出世後要抱住瞓 ...
我仔出生時好好湊. 唔一定要抱住瞓, 反而 愈大愈無時停, 次人瞓 (怕黑).
‹ 上一主題|下一主題