用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 6月27日見完, 小朋友咩都唔肯講...
樓主: cocokan2004
go

6月27日見完, 小朋友咩都唔肯講... [複製鏈接]

回覆 Lam3Tai 的帖子

上年我女係8月4 日收信2ND IN 的, LETTER DAT 係8月1日, INTERVIEW DAY 係8月11 至14日

Lam3Tai  thx very much  發表於 15-7-6 14:54

fredachowct 發表於 15-7-4 23:34
阿仔就話  1)寫中英文名  2)玩迷宮幫烏龜搵個有腳既朋友》有海馬,海星,蟹,魚最後佢揀左蟹  3)圖片中找物 ...

你仔好厲害,我仔只講到係一本好似平時功課的練習簿.
如連線, 圈野果D, 我仔平時功課就係類似,
所以一見到本野就唔LIKE 要佢做功課
老師仲同佢講入去玩遊戲, 佢應該都唔想再INTERVIEW 喇, 成日比老師呃.

佢話拋豆袋有三次, 老師拋比佢,佢拋返比老師. 佢話第一次接唔到,
跟住兩次接到, 佢拋老師就次次都接到.

音小唔係默書,係有個字比佢照住黎寫.

Lam3Tai  係,阿仔寫"支"字  發表於 15-7-7 08:19

回覆:I_O_U_baby 的帖子

如拋沙包三次有二次接唔到會否影響面試結果?

回覆 sallyshlau2 的帖子

我估睇會小朋友態度反應,會唔會輸發脾氣,贏爛叻呀之類。
咁當然可以睇到大肌肉發展0既。

回覆:6月27日見完, 小朋友咩都唔肯講...

我補充少少,女女話畫一幅平時最喜歡嘅活動,不過唔夠時間,佢話大部份小朋友都畫唔晒,佢想畫踢波,但畫晒背景,人物,畫唔切波,女女平時畫畫好快同ok靚。我估係睇下小朋友係咪straight to the point,會唔會 即刻畫重點,又或者好似我個女甘,旁邊雕晒花,但無重點。

不過我女女應該去唔到second in, 因為老師問邊個唔識寫中文名,舉手老師會過嚟。我女女其實識寫,但佢好快而準甘舉手,激死。佢仲要好proud of自己甘快

回覆:I_O_U_baby 的帖子

唔係佢勁,係我有朋友考完,我就引導佢講返啲出嚟,朋友女女仲犀利,講得晒架,我問返阿仔,佢再講多少少,大家好似砌puzzle咁

回覆:6月27日見完, 小朋友咩都唔肯講...

睇返上年依度interview分享同我仔仔講,拋豆袋次數係有d組別唔同,2次或3次都有,我仔仔話老師叫考生練習一次(小朋友自己練習拋5下或以上)可能從中觀察小朋友行為...正式同老師互拋只有兩次,而仔仔朋友組別就有3次互拋

Lam3Tai  今次阿仔就掉4次,1次老師掉比佢,3次佢掉比老師。  發表於 15-7-7 08:21

引用:我補充少少,女女話畫一幅平時最喜歡嘅活動

原帖由 SWEETANN 於 15-07-06 發表
我補充少少,女女話畫一幅平時最喜歡嘅活動,不過唔夠時間,佢話大部份小朋友都畫唔晒,佢想畫踢波,但畫晒 ...
我仔只係夠時間畫頭加眼耳口鼻,佢話個個小朋友都唔夠時間畫哂

引用:Quote:原帖由+SWEETANN+於+15-07-06+發表我

原帖由 bor_bor 於 15-07-07 發表
我仔只係夠時間畫頭加眼耳口鼻,佢話個個小朋友都唔夠時間畫哂
所以重點并不在速度,應該係思維,構圖

回覆 bor_bor 的帖子

我也是6月27日. 因小朋友是第1個CLASSROOM. 我們10多個被叫名的家長是直接去到門口接(不是叫號碼去交接區), 我去到是見到小朋友們是一邊DRAW一邊等家長接, 早來早接.  家長未到就繼續畫.  所以小朋友的DRAW TIME 是有長有短. .  SO, 我相信DRAWING是FOR小朋友等待時有D世藝. 不會計分的.   如果DRAWING是計分, 就應該更長時間. . 40分鐘點可能又豆袋,又連線,又迷宮.....! 仲要畫畫..???!!

回覆 SWEETANN 的帖子

your daughter is very funny!!!!  

回覆 Lam3Tai 的帖子

我唸大部份小朋友係呢D環境多數鵪鶉.  幾唔高興都唔敢發老皮.  我個仔對住同學仔或然者屋企人就巴閉.  見到老師或陌生大人米又係"唔敢大聲".

回覆 cocokan2004 的帖子

我見到有D就會怯場,0個日就on & off 聽到叫家長去班房接小朋友。
我阿仔好有格,佢會玩到"阿媽都唔記得"

引用:回覆+SWEETANN+的帖子 your+daughter+is+v

原帖由 cocokan2004 於 15-07-07 發表

your daughter is very funny!!!!
我出到嚟聽到佢講,得佢一個舉手唔識寫,我真係'昏', 唔fun...我仲由屯門走出嚟,仲去埋簡介,一嘢就ko了

我個仔都KO我啦. 出到來咩都話唔識, 唔知....! 快D走!!

引用:回覆+SWEETANN+的帖子 我個仔都KO我啦.+出

原帖由 cocokan2004 於 15-07-07 發表

我個仔都KO我啦. 出到來咩都話唔識, 唔知....! 快D走!! ...
可能喺入面受左好大委屈

真係有2ND INTERVIEW 都當贏呀.

Lam3Tai    發表於 15-7-8 08:14

回覆:cocokan2004 的帖子

初初我囝問極都只係答有拋沙包,畫畫,過了一個星期他告訴我有6頁紙要做,包括找朋友,連缐等等,及拋沙包十次。有2次接晤到,請問你們小朋友26/7 9:00am是否真的拋沙包十次?

I_O_U_baby  佢咁講你就咁信啦!  發表於 15-7-8 10:13

SWEETANN 發表於 15-7-7 20:49
可能喺入面受左好大委屈
我囝最唔開心係鑊鑊老師話入去玩遊戲, 原來係做功課

cocokan2004  我個仔都係!!! 又老點佢.  發表於 15-7-8 23:58
Lam3Tai    發表於 15-7-8 13:03

引用:初初我囝問極都只係答有拋沙包,畫畫,過了

原帖由 sallyshlau2 於 15-07-08 發表
初初我囝問極都只係答有拋沙包,畫畫,過了一個星期他告訴我有6頁紙要做,包括找朋友,連缐等等,及拋沙包 ...
初初我囝問極都只係答有拋沙包,畫畫,過了一個星期他告訴我有6頁紙要做,包括找朋友,連缐等等,及拋沙包十次。有2次接晤到,請問你們小朋友27/6 9:00am是否真的拋沙包十次?

‹ 上一主題|下一主題