用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單? ...
樓主: vandr
go

好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單?   [複製鏈接]

vandr 發表於 15-7-2 10:13
好唔想普教中,有冇廣教中小學名單?
https://sites.google.com/site/hklangstudies/
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

phinarto 發表於 15-7-2 10:31
普教中點解唔好呢?thanks
咁點解你覺得好呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

phinarto 發表於 15-7-2 10:31
普教中點解唔好呢?thanks
D人成日話"普教中"可以做到"我手寫我心"... 其實除非你native係普通話, 唔係既話你諗野第一時間如果係用"廣東話"既, 咁點樣"我手寫我心"?

普通話用語(其實係大陸用語), 同香港本地根本有好大差異, 一時一樣, 隨時攪到D細路兩頭唔到岸,"常識"都亂埋.

學校推行"普教中", 除咗想話俾某D人知我屬於"愛國"陣營, 我諗唔到有咩原因.

話時話, 香港既官立小學, 一級都只係有部份班級係普教中, 唔會全面普教中. 如果普教中真係咁得, 你估官校會唔會唔全面推行?

不過最近"唔得掂"走去立法會話"長遠目標要全面普教中", 如果成真既話, 恐怕將會繼"母語教學"後, 將香港學生語文水平推向一個更低既層次

tiggerpiget    發表於 15-9-30 11:37
bonbon1220    發表於 15-9-23 12:04
CapricornO    發表於 15-9-16 13:40
wai_chai_2000    發表於 15-9-16 12:42
cal@wicked    發表於 15-9-2 01:28

daidaianna 發表於 15-7-2 12:55
因為一間普教中學校平均可以袋140萬, 仲多過國民教育嘅58萬
https://www.facebook.com/scholars.say.no.to. ...

語常會既資助只有三年, 資助期其實兩年前(如無記錯既話, 係兩年前)已完咗. 所以有部份小學其實係早一兩年前已講明, 看不到普教中既成效, 加上無資助, 所以唔會全面推行普教中, 最多只會一級有一班普教中

Soundervolt 發表於 15-7-2 13:33
咁又唔好咁講...港英政府當年用英語教學,英文嘅結構同文法都跟中文有好大差異,但又唔見啲細路常識都亂埋 ...
我無乜政治立場, 但過去既歷史經驗話我地知, 我地偉大既教育局每次"改革"教育制度, 結果只係將香港既學生推去一個更低既水平, 真係低處未處低

Soundervolt 發表於 15-7-2 14:36
對!我地好多時用字都係口語化,夾雜唔同嘅用字及詞槖。普通話跟傳統中文係有好大分別,普通語只係新中國語 ...

其實講普通話, 寫港式中文, 國內式中文, 係三樣野.

而且只計中文既"標點符號"應用, 我諗大多數人都唔合格. 我地用開既中文標點符號, 其實係中華民國式(即係台式), 唔係國內用既. 國內用既標點符號, 係有唔同, 可以去睇下:
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%A0%87%E7%82%B9%E7%AC%A6%E5%8F%B7

逗號, 句號, 頓號個D唔明有咩分別? 其實國內既逗號, 句號, 頓號係好似英文咁, 放係句子既下方, 而唔係中間. 仲有引號既分別, 係更加大.

其實寫完份野俾國內人, 可能都係錯漏百出, 或者人地根本唔會明.

學D唔學D, 但自己為識晒, 先係最大鑊!

siden 發表於 15-7-2 16:06
PTH 是一定要學的
但極憎普教中
邊有人國家用非母語或非本地方言教本地語文的
如果家長本身唔係以普通話做母語或主要溝通用既語言, 但硬要小朋友去接受普教中, 我覺得其實幾可笑..... 家長, 你有能力教好小朋友既中文嗎? 尤其係口試同聆聽.

momotang    發表於 15-9-16 16:17
chanyw777    發表於 15-8-28 03:44
bee_eed    發表於 15-7-3 16:46
siden    發表於 15-7-2 17:43

Jason1874 發表於 15-9-16 10:55
大陸23個省4個直轄市5個自治區,里面再細分市,洲,每個地方都有自己的方言,自小讀書從漢語拼音開始教普通 ...
我無話係學校唔應該學普通話, 我只係話, 係香港教中文, 無需要用普通話教.

要學普通話, 應該專科專教, 勉強推行普教中, 受害既只會係孩子

Jason1874 發表於 15-9-16 10:55
大陸23個省4個直轄市5個自治區,里面再細分市,洲,每個地方都有自己的方言,自小讀書從漢語拼音開始教普通 ...
我又唔知你有無留意, 妳多新一代既國內人, 除咗普通話以外, 對自己家鄉既方言, 其實都已經唔係好識了.

最近既廣洲同深圳, 都已經有好多人"本地新一代"(唔係由外省移居過去個D)唔識聽同講"廣東話"了
‹ 上一主題|下一主題