用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我的難題
樓主: Swy124
go

我的難題 [複製鏈接]

貢獻勳章

引用:Quote:prisca126+發表於+15-7-3+15:14+出青

回覆:markey 的帖子

我自己小時候住屯門,我細個讀間小學同中學現正也是全港排名 40 名內 (2 間也是保良x),我自己是專業人士,我自已的同學也有很多是專業人士,醫生.......所以,屯門絕對有好學校

我明白樓主,想比小朋友讀最好的 (我自己小朋友也在 Kln tong 讀)。我個女讀緊有個同學仔有一個住 Gold Coast, 有個住栢麗灣......

我細佬也住屯門,曾經好掙扎同樣問題,佢問過我,如佢個仔系九龍塘讀書,可否佢個仔放學後校車送去我度,佢放工先來接走,我話無問題。因為我弟婦好想個仔讀名校。

不過,我細佬最後放棄依個 idea. 如果你住屯門,你應該知出九龍塘有幾遠......仲要每日......剛才說我個女同學仔住 Gold Coast, 但我估佢地應該系每日返工順便車佢出來.....

樓主,你自己考慮清楚.......

引用:唉,睇完我只覺得,無咁大個頭要戴咁大頂帽

原帖由 legolas625 於 15-07-04 發表
唉,睇完我只覺得,無咁大個頭要戴咁大頂帽。

咁遠接送大人、細路係好辛苦,好難為老人家,又唔放心工人, ...
自己接送吧!

我估你自己大風大雨,烈日曝曬下接送一個學期就己经頂唔順。

回覆:我的難題

的士直接車都要40分鐘

引用:Quote:creamb+發表於+15-7-4+01:03+既然屋

原帖由 Swy124 於 15-07-04 發表
其實我想佢出去讀,當然考唔到就另計
我明白,但你要諗清楚點咁樣做?這樣才可得到家人的支持!如果只是為了名氣或試吓的心態,這樣就未必能說服人了。我也聽過有些例子是元朗搭校巴到九龍塘返學;而我的小朋友也是跨區到九龍塘讀書。我過嗰邊讀嘅原因是因為我對幼稚園有要求,同區合心水的學校未有取錄,而九龍塘嗰邊有offer所以讀咗。在過往一年的幼稚園經驗,其實有突發事情要馬上在學校接走的機會其實很低,我就冇試過添。為何?幼稚園請假其實很容易,唔似我哋大人返工咁。只要我覺得我個小朋友有些唔舒服就會請假在家休息(其實學校也是這樣鼓勵);天氣太差我又會請假,N班返少一兩天學其實冇乜所謂。就算要接走,我也預備工人姐姐去接,大不了就搭的士,因為呢種case真係唔多,在整年來說這樣的花費相對很有限!事情其實冇話處理唔嚟,只係取決於家人的支持和決心。在我而言,如果同區或附近已有合心水/同級數的學校offer,我也不會選擇跨區讀書的!

其實我都住元朗,囡囡上年都有想跨區考幼稚園,但我只報龍校。私校來講,亦只是考最心儀的kv,其他私幼不考慮主要係區內英普幼稚園水準都不會爭太遠。雖然有幸有kv offer,不過諗到交通問題,我擔心阿囡每日兩小時來回,難以有精神應付一間學術水平很高既幼稚園,最後我地決定忍痛放棄,係返區內讀書。 另外我眼見佢地課後仍安排外補應才有能力應付小學面試。與其花時間係交通,不如搵返一間區內有口碑幼稚園,再適量進補考小學。

引用:樓主,你地會唔會打算俾小朋友出市區抽小學

原帖由 csksandy 於 15-07-03 發表
樓主,你地會唔會打算俾小朋友出市區抽小學或考私小直資?如果不會既話,其實係考返屯門元朗合適幼稚園都足 ...
請問聖彼德係兆麟定係青山果間呀

引用:Quote:原帖由+Swy124+於+15-07-02+發表St+C

原帖由 ensy 於 15-07-02 發表
啟思唔易考,SC唔駛講都知有幾難!考到再說服老公會易d。不過學校未必有校車,自己搵保姆車都係一個難題!

...
邊間啟思呀?

太辛苦會成日病。到時得不償失。

引用:其實我都住元朗,囡囡上年都有想跨區考幼稚

原帖由 csksandy 於 15-07-05 發表
其實我都住元朗,囡囡上年都有想跨區考幼稚園,但我只報龍校。私校來講,亦只是考最心儀的kv,其他私幼不考 ...
Exactly. 讀边間名幼,小孩子都會上下興趣班,呢方面都要consider

引用:我想起碼有試過,比過機會佢,無後悔,我梗

原帖由 Swy124 於 15-07-02 發表
我想起碼有試過,比過機會佢,無後悔,我梗係想佢將來讀更好的學校就出來讀,如果佢考唔到,咪屯門讀,其實 ...
sunkids每日都有net,普通話,數學教eye level, 樓主可以了解下。

This is Blythe~~~~~ [img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid106/peb3d24df3abafa538e08eaa01e1ab5cd/f96dbd55.jpg[/img]

我自己細個住屯門,讀九龍塘幼稚園係辛苦到不得了。小學頂唔順,咪又係返屯門讀。其實你讀得九龍塘幼稚園,一定係target考直資私校,唔係的話只有哂錢。而每日唔好多,2個鐘來回車程對小朋友實在太辛苦。

我兩年前住屯門,小朋友考九龍塘k class...果時已經知道2個月後搬出九龍,所以先考。
但因為要捱兩個月由屯門出九龍塘,搵保母車,6:55分上車,即要最遲6:45分落樓,8:45分才回到學校。小朋友要6點鐘起身準備,前一晚要8:45分前上床訓覺。
放學放12:00但1:30分才回到家,回家見佢累透,做媽媽既我真係心痛。於是搭左10日就冇再搭保母車,日日早上返學搭的士,可以8:15分先出門口,起碼多個半鐘頭訓覺。放學都係搭的士,12:45左右回到家。
樓主,以上情形你可以參考下,如果你可以朝朝送小朋友返學,接小朋友放學都問題唔大,但如果唔係有車車出車入,而唔可以日日搭的士來回的話,我建議小朋友寧願留左元朗,屯門找好學校給小朋友。

回覆:Swy124 的帖子

你小朋友幾大?可以試下上九龍塘playgroup 例如迦南,你如果試過,就會知道甘遠係好辛苦

考啦!唔考唔心息。我同你情況差唔多。我當時係揀咗我最心儀嗰3間,最後全軍覆沒,唯有疊埋心水响屯門讀。
不過報得外區一定要有backup plan , 唔一定有褓母車。好彩老公同老爺好支持,如果無褓母車,老公揸車送返學、老爺揸車接放學,不過如果小朋友得下午班收都係無辦法。

如果唔搬我覺得小朋友會好辛苦。我以家都面對緊哩個問題,但如唔搬唔會俾小朋友讀咁遠。我以前返工日日元朗出油塘,要一個幾鐘,大人都辛苦。其實講真屯門學校好多唔差,聖公會青山個間又大老師又有愛心,當然語境無得同私校比,但如外補又肯自己跟足,我覺得都可以考到好小學。我自己教過好多唔同幼稚園小朋友,如父母肯谷,小朋友又谷得起,讀學劵唔學劵都無關係。當然你話要考sc個啲又另話。本身學校個名已加分。我覺得搬唔到不如留屯門,小學中學都有好學校的。

Agree.  留响屯門讀, 再加外補, 好過日日撲來撲去.
‹ 上一主題|下一主題