用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地小朋友的課本有無教曬全部內容?
樓主: kin818kin
go

你地小朋友的課本有無教曬全部內容? [複製鏈接]

回覆:你地小朋友的課本有無教曬全部內容?

教哂係咪好事?我出緊差、數唔到,阿女有四本中文,應該教咗唔夠一半。利申:名津

我哋細路時啲課文邊有咁深咁多?出咁多本中文書係為賺錢啫

kin818kin 發表於 15-6-25 14:15
點解我地學校會MISS 咁多課

所以我都覺得教得好快,一課書轉頭教完,默書都無教書咁快,例如教緊第五課,默書默第二,三課.

班主任係教中文,我同佢傾過,佢話上堂好忙,學生好多嘢做,所以應該好捉緊時間教.

YolandaTam 發表於 15-6-25 14:22
小女學校唔太重視課文
中文: 16課教咗10課, 考9課 (100分佔唔夠20分)
英文:  8課, 只蜻蜓點水式教 ...
我地係唔係讀緊同brand 的學校呀﹗

醒目開學勳章 王國長老

學到野咪得lor!點解要強求教晒?讀足成年都未教晒一本,仲想更趕更多?讀多幾課又一定叻d嗎?

醒目開學勳章 王國長老

如我仔學校,每科教材課本都幾個出版社,仲有reader同校本課程,每本課本可能只用幾版,我唔覺得浪費啊,學海無涯有排你捱,果真係名句呢!邊有讀得晒

中文/ 常識教唔晒, 考完試餘下的中文會教返, 但常識已經無堂了.
英/ 數: 教晒考晒.

momama 發表於 15-6-25 14:29
教哂係咪好事?我出緊差、數唔到,阿女有四本中文,應該教咗唔夠一半。利申:名津

...
我都係呀﹗中文一年有四本書 + 作業,每學期各分上下冊,佢地本意是小朋友書包重,分開兩冊小朋友的書包可以減重量。

教曬小朋友識唔識係一件事,但你唔教跳開左,你估會有幾多小朋友咁乖會攞本書出來讀下 / 學下寫呢?其實同學的識字量會少左。長遠來講,一定唔係好事。

wan_sosin 發表於 15-6-25 14:40
所以我都覺得教得好快,一課書轉頭教完,默書都無教書咁快,例如教緊第五課,默書默第二,三課.

班主任係教中 ...
會唔會有太多活動教學的時間,縮短左正常教書的時間,所以咁趕呢?

Charlotte_mom 發表於 15-6-25 15:02
如我仔學校,每科教材課本都幾個出版社,仲有reader同校本課程,每本課本可能只用幾版,我唔覺得浪費啊,學 ...
你仔學校都係津校?你覺得佢地掌握詞彙夠唔夠?

kin818kin 發表於 15-6-25 15:07
會唔會有太多活動教學的時間,縮短左正常教書的時間,所以咁趕呢?

學校教學都算較為活動,老師講一下課,就會有嘢比學生做下,或分組答問題,所以講下做下,又講下.課堂好充實,我仔從來唔會講上中文堂悶,反而英文,常識間中會話悶,數學堂要計數都唔會悶.

對我仔來說,多嘢做係好事,會專心D.

我覺得學校教哂要考嗰啲咪得囉。小朋友開開心心,溫書好辛苦㗎!

kin818kin 發表於 15-6-25 09:57
你地小朋友的課本有無教曬全部內容?

我小朋友學校特別是中文書,只教一半。而考完試又唔教,只係回校玩, ...
我仔學校中英數常,全教哂!學期尾考試仲攞命,中文要考哂兩冊書共十三課,温默詞語温到喊…

bbforever 發表於 15-6-25 15:23
我仔學校中英數常,全教哂!學期尾考試仲攞命,中文要考哂兩冊書共十三課,温默詞語温到喊…
...
你仔學校一定好勁﹗

kin818kin 發表於 15-6-25 15:32
你仔學校一定好勁﹗
只係一間小小熱門小學,不是勁校!不過問過其他朋友小學,我小朋友現讀學校中文科算教得多,考得多!

引用:你地小朋友的課本有無教曬全部內容?我小朋

原帖由 kin818kin 於 15-06-25 發表
你地小朋友的課本有無教曬全部內容?

我小朋友學校特別是中文書,只教一半。而考完試又唔教,只係回校玩, ...
中英文都係抽嚟教,早在去年十月老師已告訴了小朋友。中文冇教的較多,英文就幾課

bbforever 發表於 15-6-25 15:43
只係一間小小熱門小學,不是勁校!不過問過其他朋友小學,我小朋友現讀學校中文科算教得多,考得多!
...
所以,點解你間學校可以 keep 到現在這個位置係有原因。小朋友詞彙識字量多,作文及閱讀自己得心應手了。

under_the_tree 發表於 15-6-25 15:51
中英文都係抽嚟教,早在去年十月老師已告訴了小朋友。中文冇教的較多,英文就幾課

...
所以我地學校小朋友的中文底子相對差d .......

引用:Quote:under_the_tree+發表於+15-6-25+15:5

原帖由 kin818kin 於 15-06-25 發表
所以我地學校小朋友的中文底子相對差d .......
冇辦法,唯有找補習,然後自己再跟

回覆 wan_sosin 的帖子

係呀, 小二會考返。
‹ 上一主題|下一主題