用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 爆腦:St Cat 下午英粤 vs 學之園(LH)下午英普 ...
樓主: EstherChoo
go

爆腦:St Cat 下午英粤 vs 學之園(LH)下午英普 [複製鏈接]

不過我覺得我外補o左的都冇乜用, 呀女考到兩間私校, 同埋港同都唔收portfolio 的, 但去表演, 比賽見識o下, 練o下大膽係有用的, 可以自己搵d 比賽報o下名玩o下....

我覺得自己教o下英文考cert 都學到野, 可以的話都試o下,kpcc,  trinity gese syllabus train英文和普通話 oral 幾好......呢d 人人都有的cert. 又唔覺有乜作用, 但就build up 實力

我女個case, sc 係培養英文閱讀興趣好好, 佢k2尾k3頭英文進步好快, 當然我晚晚有伴讀啦, 但學校介紹好多書和topics令佢地like reading.....

sc 叩門強我覺得係學校教出來的實力強, 因我去過一間港島的學校叩門, 校長問我間幼稚園o係邊度, 佢未聽過....所以不是靠名氣, 是實力最重要!

四隻貓  agree  發表於 15-7-13 14:42

回覆 四隻貓 的帖子

多謝你既意見

回覆 baby_sasa 的帖子

雖然我有日日伴讀, 晚晚講故事, 但係我多數睇中文書.....爸爸會同佢睇英文書, 但不是晚晚呀

lexbb 發表於 15-7-14 00:18

雖然我有日日伴讀, 晚晚講故事, 但係我多數睇中文書.....爸爸會同佢睇英文書, 但不 ...
有伴讀就得, 最緊要係引起睇書的興趣和陪養閱讀習慣, 咩類型咩語言同咩人睇都得, 父母伴讀就可以促進埋親子關係tim....有時呀女好眼瞓都唔係真心想聽故事, 係想俟住我, 要霸住我多d

THX. 我仔又咪日日睡前要聽故事, 有時是我作的無聊故事...HAHA

引用:Quote:原帖由+EstherChoo+於+15-07-11+發表

原帖由 samchan2179 於 15-07-12 發表
自己小朋友係SC 畢業,朋友有兩個小朋友,一個SC 畢業兩年,一個剛LHK3畢業,佢話LH係目標/成績為本小學, ...

誇張咗,K2尾只係啱啱教完單位加數,掂咗少少減數,頂籠教快大半年,邊有可能係一、二年級嘢?

引用:+本帖最後由+sbux+於+15-7-17+20:05+編輯+\

原帖由 sbux 於 15-07-17 發表
有冇造句?

回覆:samchan2179 的帖子

未有

引用:Quote:原帖由+sbux+於+15-07-17+發表本帖最

原帖由 samchan2179 於 15-07-17 發表
有冇造句?
中文生字簿寫完生字,會有一例句自己作:我們在沙灘XX, 算嘛?

‹ 上一主題|下一主題