用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請求幫助,新移民入學學位
樓主: Wawa12345678
go

請求幫助,新移民入學學位 [複製鏈接]

回覆:little_yolky 的帖子

如果住粉嶺又話于小遠,當然最好係佢樓下,但佢又唔講佢住邊.....當然,插班有位都偷笑,幾乎要有心理準備無可能係樓主屋企樓下。所以即使列哂粉嶺各小學附近屋苑都無用。

nillnill 發表於 15-7-2 16:29
如果住粉嶺又話于小遠,當然最好係佢樓下,但佢又唔講佢住邊.....當然,插班有位都偷笑,幾乎要有心理準備 ...
係呀, 尤其係北區, 所以估計樓主真係初嚟步到, 依家俾人鬧到潛咗水了。

回覆:little_yolky 的帖子

you are sensible and cool!
my son will move to HK soon next month so I feel pity & surprised that some parents so critical to new comers here. Luckily there are good people like you still offer open and warm hearted help. 😊

tibetlee13    發表於 15-7-22 16:17

引用:Quote:anubisking+發表於+15-7-2+14:30+新

原帖由 little_yolky 於 15-07-02 發表
香港大部份既新移民當然係老公响香港。咁人哋申請落嚟緊係一家團聚啦。有攞綜援既新移民, 亦有相夫教子只有 ...
👏👍

RiboMM 發表於 15-7-15 07:03
you are sensible and cool!
my son will move to HK soon next month so I feel pity & surprised that s ...
如果可以, 試下考私校或直資, 雖然超級難考, 但因為普通話人少D (唔好意思, 你無講原藉邊度, 所以只好預設係普通話人), 師資又好, 小朋友靠實力考入, 唔同人爭大抽奬學額, 家長同同學仔都唔會歧視咁多。我女女班有一個同學仔係蒙古人, 姓敖的個名好有型, 女女問唔知同成吉思汗有無關係, 話佢好大隻

入鄉隨俗, 只要努力跟隨本地的規則, 融入社會就好了(不過, 唔好融入到變成激進派喎)。加油 & welcome to HK !!

引用:Quote:RiboMM+發表於+15-7-15+07:03+you+ar

原帖由 little_yolky 於 15-07-15 發表
如果可以, 試下考私校或直資, 雖然超級難考, 但因為普通話人少D (唔好意思, 你無講原藉邊度, 所以只好預設 ...
多謝妳的熱心幫助。我因六月份先拿住址證明(火炭)加上去年人才輸入夠七年獲得永久身份后才決定將細仔轉學過來。所以太遲,所有91校網學校都說滿員,無插班小四學位。去上水教育局,就話等八月份先通知,肯定有書讀,未必91校網,有可能88.89。
我仔系廣東祖籍識講白話,目前深圳重點小學成績優異,跆拳道藍紅帶,吉他畫畫跑步科學機器人製作都拿過獎,所以相信他無論被派沙田區哪所學校都可以開心努力😊 ,但作為父母,始終想多聽聽經驗之談,以及慢慢熟悉香港升學制度。真系非常非常多謝妳的回復!

大把小學有小五位, 只不過 D 學校唔想比人拖低小五呈分而拒絕樓主,
樓主要考慮你個女能否應付香港學校小五程度,
還有樓主想人幫,但你又唔講住那一區, 有心人都幫不到你

mch411 發表於 15-7-15 11:39
大把小學有小五位, 只不過 D 學校唔想比人拖低小五呈分而拒絕樓主,
樓主要考慮你個女能否應付香港學校小五 ...
唔知教署派位入學前駛唔駛考筆試呢, 如果要考筆試, 可能學校會依小朋友程度編班吧。不過, 我諗樓主都俾人鬧到潛咗水了。

回覆:Wawa12345678 的帖子

小學真的好多學生,現在隨便讀一間不如等下年,不要求其害了孩子

引用:Quote:mch411+發表於+15-7-15+11:39+大把小

原帖由 little_yolky 於 15-07-15 發表
唔知教署派位入學前駛唔駛考筆試呢, 如果要考筆試, 可能學校會依小朋友程度編班吧。不過, 我諗樓主都俾人鬧 ...
唔考试,连小朋友都唔见,要求就系各种身份资料住址证明。然后就叫人等,问多几句都唔耐烦。考试是当有学校通知有位,先去考三科或四科,决定是留级或继续读落去

回覆:RiboMM 的帖子

你兒子升小四?我兒子又是籃紅帶

引用:你兒子升小四?我兒子又是籃紅帶 +

原帖由 bibitom 於 15-07-15 發表
你兒子升小四?我兒子又是籃紅帶
是的,暑假考完就是红带。一起加油!👍

RiboMM 發表於 15-7-15 19:53
唔考试,连小朋友都唔见,要求就系各种身份资料住址证明。然后就叫人等,问多几句都唔耐烦。考试是当有学校 ...
咁你不如自己打多幾間電話問學校, 自己去考好過啦。

little_yolky 發表於 15-7-15 09:17
如果可以, 試下考私校或直資, 雖然超級難考, 但因為普通話人少D (唔好意思, 你無講原藉邊度, 所以只好預設 ...
其實,我們的祖父母和父母有幾多個不是新移民呢?不應歧視!

cherrieshum 發表於 15-7-16 10:37
其實,我們的祖父母和父母有幾多個不是新移民呢?不應歧視!
對啊, 有努力的新移民, 也有打尖的香港人。

wing.2bb    發表於 15-7-16 12:49

教署派位入學前唔駛考筆試,一定會找到位。

引用:Quote:原帖由+bibitom+於+15-07-15+發表你

原帖由 RiboMM 於 15-07-16 發表
是的,暑假考完就是红带。一起加油!👍
是那一間跆拳道館?

bibitom 發表於 15-7-16 11:44
是那一間跆拳道館?
係咪想約出嚟比試吓

引用:Quote:bibitom+發表於+15-7-16+11:44+是那

原帖由 little_yolky 於 15-07-16 發表
係咪想約出嚟比試吓
好奇邊間可以預到過左暑假就升到帶而已,我呢間籃帶之後好難考,成年都未必俾佢考,佢仲要係日日操拳同出去全港比賽都有獎,籃紅大半年都未俾佢考。現在開始玩柔道,更加冇時間操跆拳,唔知幾時先到黑帶,想轉拳館。

bibitom 發表於 15-7-16 14:41
好奇邊間可以預到過左暑假就升到帶而已,我呢間籃帶之後好難考,成年都未必俾佢考,佢仲要係日日操拳同出去 ...
國內操人點同香港操人 有無見過香港芭蕾舞團, 表演者大部份係國內出身。國內好嚴的
‹ 上一主題|下一主題