用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1 女升中油尖旺轉中西區好嗎, 會否降band? ...
樓主: wonber
go

band 1 女升中油尖旺轉中西區好嗎, 會否降band? [複製鏈接]

delete

suzuki12 發表於 15-6-20 13:26
唔該,我見St Peter 派位都有2x 個入YW, 好厲害!
st peter 有上/午校, 2x人應該是合共人數.

wonber 發表於 15-6-19 18:23
請問最遲要幾時搬?

點解有人話轉區會降band呢?
其實謂轉網會"降Band", 都只係一個可能性.

因為轉校網之後, 你個仔/女既全港性次第就要同新校網既學生比較之下, 咁如果去咗一個"學生學術能力平均較強"既校網, 呢個網可能會多咗好多學生既全港性次第高過你個仔/女, 咁你就有機會由B1去咗B2.

但正常情況嚟講, 只要係一間一/二線學既B1頭和中既學生, 去其它校網會"降Band"既機會應該唔高, 但如果係B1尾/B2頭邊緣人, 機會就高D; 另外, 如果本身係就讀一間學術較遜既小學 (升讀B1中學既比例不足20%), 咁即使係校內B1生,
轉網既風險都會高D (因為呢類學校可能全級得5/6個B1學生)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問在自行時把學校排第1或第2, 學校會否知,  排第2的學校會細一點機會被選中嗎?

小女band 1a, 想選英華girl第1, BPS 第2? 會很博嗎?

請問在自行時把學校排第1或第2, 學校會否知,  排第2的學校會細一點機會被選中嗎?

引用:請問在自行時把學校排第1或第2,+學校會否知

原帖由 wonber 於 15-06-23 發表

...
中學唔知,除非小學同中學打龍通!

機會一樣,唔會低啲,不過自行二揀咗你,都有可能俾自行一截咗胡!

‹ 上一主題|下一主題