用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無D天主教既名幼?
樓主: lemoncar
go

有無D天主教既名幼? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+foopopo+於+15-6-6+11:44+編輯

原帖由 foopopo 於 15-06-06 發表

若要名幼,只得高主教、聖瑪利大,但呢兩個間係港島區
Thanks so much!!

引用:就算全港天主教的pn都不多+我只知道+spn+sp

原帖由 socute 於 15-05-29 發表
就算全港天主教的pn都不多 我只知道 spn spcn RHS SJC 明我 k班會多啲選擇
原來明我都唔係屬於教會學校

回覆:lemoncar 的帖子

明愛係唔錯嘅,但唔係普遍家長心中的名幼

lemoncar 發表於 15-6-6 22:57
原來明我都唔係屬於教會學校

我老公都係天主教徒,但我地唔係只選擇教會學校,我地除天主教、基督教、無宗教 (佛教或其他宗教就無報) 都有報,若你只選教會天主教學校,因為地區等問題,唔會有太多選擇,若只報1-2間,萬一無學校收小朋友,咁樓主小朋友係唔係就唔讀書!?

我小朋友最後入左唔係教會學校既天主教幼稚園,我都有問學校有無教有關天主教既野,老師話小朋友仲細 (主日學都要3歲後先可以上),唔會教得太多,但基本既禱告就一定有......

我亦覺得小朋友只得2歲多,佢地都未必明白,而且信唔信這個宗教,應該待小朋友自己大個決定,現在應該揀一些教學理念同樓主相同既學校報名先,這是我個人意見,希望樓主唔好介意!

引用:Quote:lemoncar+發表於+15-6-6+22:57+原來

原帖由 foopopo 於 15-06-09 發表
我老公都係天主教徒,但我地唔係只選擇教會學校,我地除天主教、基督教、無宗教 (佛教或其他宗教就無報)  ...
我都同意!第一下諗想佢入番教會學校,但後來諗深一層,我都會帶佢返主日學,所以係咪教會學校都已經唔重點!

回覆:foopopo 的帖子

如果想揀天主教幼稚園,但不一定教會辦的,又有邊d幼稚園lei?? Thanks so much

引用:如果想揀天主教幼稚園,但不一定教會辦的,

原帖由 Aurea2013 於 15-06-11 發表
如果想揀天主教幼稚園,但不一定教會辦的,又有邊d幼稚園lei?? Thanks so much

...
http://life.mingpao.com/cfm/School4.cfm?kid=0&SchoolName=&SchoolType=ALL&SchoolLanguage=ALL&District=ALL&Religion=%A4%D1%A5D%B1%D0&FeeA=&FeeB=&age=1

回覆:Aurea2013 的帖子

Thanks so much😊😊

‹ 上一主題|下一主題