用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 德望是用英文教數學、常識嗎?
go

德望是用英文教數學、常識嗎? [複製鏈接]

如是,請問小朋友上小一適應到嗎?另外,會否教淺考深?

需要額外"進補"嗎

5    0    0    0

引用:如是,請問小朋友上小一適應到嗎?另外,會

原帖由 ABCdoreme 於 15-05-23 發表
如是,請問小朋友上小一適應到嗎?另外,會否教淺考深?

需要額外"進補"嗎
是,Maths & General Studies都是全英,如果你小朋友幼稚園階段沒有打好英文底子,可能會有點吃,小一數已有簡單文字題,GS會要求complete sentenses作答,小女英文底子可以,這2科冇乜大問題,現在小二,過去一年多反而要補中文,德望中文科唔淺。

引用:Quote:原帖由+ABCdoreme+於+15-05-23+發表

回覆:德望是用英文教數學、常識嗎?

回覆:belle2009 的帖子

謝謝ac917。那麼測驗深嗎?測驗、默書計落成績表嗎?

引用:Quote:原帖由+ac917+於+15-05-23+發表是,M

原帖由 belle2009 於 15-05-23 發表
請問小一的tests and papers 深嗎?
都係平時教過,可能有少量比較tricky (maths),其實肯留心聽書,平時有唔明白即清,做d操練/溫習,小一唔難應付

引用:是否exam+papers不回派回家嗎? +

原帖由 belle2009 於 15-05-24 發表
是否exam papers不回派回家嗎?
Exam, quiz....全部會派回家做改正同簽名,第二天要交回老師

引用:請問小一有什麼課外活動選擇? +

請問小一有什麼課外活動選擇?
課外活動主要在星期三最後一、兩堂,算多樣化,舞蹈、手工、畫畫、drama、樂器、choir、科學有關活動等等...唔記得哂,球類、田徑隊小二開始,school team會放在平日after school 訓練。

引用:謝謝ac917。那麼測驗深嗎?測驗、默書計落

原帖由 ABCdoreme 於 15-05-24 發表
謝謝ac917。那麼測驗深嗎?測驗、默書計落成績表嗎?
真係睇小朋友能,以我女計,小一時未適應主要係中文科,只怪我未喺佢幼稚園階段打好個底,之前追得有d吃力,其他科目,有留心聽書,數有唔明即日清,做些練習就可以。上年小一時默書不計分,今年開始計入了平時分。

引用:Quote:原帖由+belle2009+於+15-05-24+發表

引用:Quote:原帖由+belle2009+於+15-05-24+發表

引用:Quote:原帖由+ac917+於+15-05-24+發表Exam,

十分謝謝你的資料,test papers及exam papers都派回家,太太好了,家長可以了解小朋友的强與弱

...
唔好客氣。

引用:Quote:原帖由+ac917+於+15-05-24+發表課外

想請問您課外活動中見到有外語例如Spanish學嗎?
呢2年初小冇,冇留意高小有冇

引用:Quote:原帖由+ABCdoreme+於+15-05-24+發表

原帖由 ac917 於 15-05-24 發表
真係睇小朋友能,以我女計,小一時未適應主要係中文科,只怪我未喺佢幼稚園階段打好個底,之前追得有d吃力 ...
多数唔係你問題。

間間高要求小學中文科都令家長頭痕。

引用:Quote:原帖由+ac917+於+15-05-24+發表真係

原帖由 siden 於 15-05-24 發表
多数唔係你問題。

間間高要求小學中文科都令家長頭痕。
唉!我都唔明,幾十年前我地讀中文,小學階段從淺入深,從來唔會爭扎呢科,衣家都唔知搞乜,我陪讀都陪到怕,何況小朋友...... 返全日時間已經唔多,先應付測驗考試,現在未談得上愛中文

回覆:belle2009 的帖子

如果有得選擇,你們會選全日的德望還是半日的聖心(私立部)?

引用:如果有得選擇,你們會選全日的德望還是半日

原帖由 ABCdoreme 於 15-05-25 發表
如果有得選擇,你們會選全日的德望還是半日的聖心(私立部)?
德望係英小,亦沒有普教中,係適合小女多些

‹ 上一主題|下一主題