用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升上中一脾氣超臭
go

升上中一脾氣超臭 [複製鏈接]

仔升上中一特別下學期後, 下下大大聲同我講野, 語氣極差, 有時好好聲氣叫佢埋位食飯, 叫佢沖涼, 收拾下書檯, 房等等, 一係十問九唔認, 一係大大聲fu氣咁回認我, 尋晚我頂唔順, 終於大聲過佢, 狂掃佢, 佢即時眼金金望住我...一粒聲唔咁駁.。我真係好嬲, 日頭要返工, 返工又要煮飯做家務, 佢唔幫手之餘仲要受佢氣。

6    0    0    0

反叛期開始.

回覆:Woomingling 的帖子

明白,同我仔差唔多,青春期係咁,過兩年會好D

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

引用:仔升上中一特別下學期後,+下下大大聲同我

原帖由 Woomingling 於 15-05-20 發表
仔升上中一特別下學期後, 下下大大聲同我講野, 語氣極差, 有時好好聲氣叫佢埋位食飯, 叫佢沖涼, 收拾 ...
我嗰個仔,小六升中一,暑假上完升中橋樑班,即係8月尾,仍未到9月1號,己經嚟料!

小學嗰陣,叫佢去左就去左,去右就去右,好聽話!

依家冇呢支歌唱,唉!

我個女小五已經開始係咁,今年升中一
佢一黑面我就機關槍上身係咁掃,但掃極佢都照黑面照頂咀

醒目開學勳章

引用:明白,同我仔差唔多,青春期係咁,過兩年會

原帖由 beaclem 於 15-05-21 發表
明白,同我仔差唔多,青春期係咁,過兩年會好D

阿女F4,我剛剛捱完,雨过天青了~大家加油!希望在明天。

回覆:升上中一脾氣超臭

無意中睇倒fb佢班同學嘅對話, 討論大家嘅媽媽點癲,好似返咗成日學返嚟打下機又唔得, 成績冇之前咁好, 只係退少少步又癲.....關電腦做功課又屈我打機, 係屋企冇空間, 唔開心等等。我睇完都心寒, 原來佢地唔覺得自己有問題, 喜歡做乜就要做乜, 大人要就哂佢, 否則就係大人迫佢地,唉唔識點教。

青春期發育精力旺盛, 讓他在家幫妳做家務

Yanamami  你講紧笑?  發表於 15-5-21 22:33

Woomingling 發表於 15-5-21 19:00
無意中睇倒fb佢班同學嘅對話, 討論大家嘅媽媽點癲,好似返咗成日學返嚟打下機又唔得, 成績冇之前咁好,  ...

算啦~~你睇佢fb係自己揾黎激気!有d野要時运高睇唔到、听唔見呀~~

TwinWong  对, 物極必反  發表於 15-5-21 23:25

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-5-21+22:34+編

原帖由 Yanamami 於 15-05-21 發表
我仔中一,我都有睇仔的FB,我仔都有同我講過D同学話佢地呀媽的不是和呀媽好煩,我咪問呀仔,咁你覺得你呀媽我癲D定同學呀媽癲D?我仔答我……同學果D小兒科啦!你癲好多!哈哈哈!我咪話:係架!你唔好激我呀!再癲都有,其實同佢地而家D细路相處、要好似朋友咁,先有計傾的,吓吓用呀媽角度看,佢地會話你唔了解佢

au6822  又喺度見到你 !  哈哈  發表於 15-5-22 13:49

Woomingling 發表於 15-5-21 19:00
無意中睇倒fb佢班同學嘅對話, 討論大家嘅媽媽點癲,好似返咗成日學返嚟打下機又唔得, 成績冇之前咁好,  ...

你好 Woomingling,

我囝囝同你囝囝情況好相似呀 ! 我都唔知點算, 日後請多多指教... 有時對住亞囝... 真係無辦法, 唔出聲自己又忍唔到 !

回覆:au6822 的帖子

咁就好大家可分享下, 好幾次都俾佢激到眼淚水都標, 叫佢做東就做西, 講乜都駁咀,問佢有關學校情況, 一定答我唔知, 冇野發生..... 當正我係佢仇人。為咗咁朋友都提議我,在最嬲時就自己落下街, 食最想食嘅野, 買下野, 總之要離開現場, 之後等大家心情好d就傾下,希望可以多點了解對方想法, 最緊要俾佢知媽媽有幾不滿。

希望有用啦, 我自己正慢慢學緊, 明白唔可以再硬鬥硬。大家一齊努力😜

餓自然食,臭自然沖,小朋友大了不能日鵝夜鵝,自己要學習,做朋友好過做父母,咁大家都開心。。。

Yanamami  同意  發表於 15-5-23 09:54

如果話比大家知,孩子正在孤獨地面對艱難時刻,媽媽的傷心,應該轉化為「隱形」的關心,大家的心情,會唔㑹好些少?

兒子中一時與小學沒兩樣,沉靜,今年中二…不得了,更沉默,話佢佢唔答,無反應!激得我!不駁辯,不動亦不怒,話要說三次才叫得佢郁…命都無!後來我改變應對策略,現在好少少。

Mrsleaf  請教你用了什麼策略? 我都有相同   發表於 15-5-25 12:41

MM1155 發表於 15-5-23 15:46
兒子中一時與小學沒兩樣,沉靜,今年中二…不得了,更沉默,話佢佢唔答,無反應!激得我!不駁辯,不動亦不 ...
我孩子都是。請教,用了什么改變應對策略?

嘻嘻…對策是:
1.  敵不動,我不動!
2.  己所不欲,勿施於人!
3.  將心/身比己!
但切記自身要忍得才可出此三招,否則徒勞!共勉之!
‹ 上一主題|下一主題