用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀緊又一村的啟基小學,可以分享一下嗎? ...
go

讀緊又一村的啟基小學,可以分享一下嗎? [複製鏈接]

回覆:siden 的帖子

我係用家,小一,而今年亦有做圖書堂義工。對於外間一直有傳學術及英文水平問題,我經歷了一年,對啟基教學亦很有信心。英文方面,小朋友嘅英文水平真的一D都唔差,尤其是在 presentation 方面,每次問小朋友邊個想出來講故事,完全無怯場,而且發音也準。而其他學科方面,我直情覺得深過一般津校,尤其數學。小朋友又可以在愉快中學習,確是幸福。

回覆:fishchow 的帖子

英文語境也不錯,學校有兩名外籍老師針對 oral, 另外因為係活動教學,所以小朋友上英文課也非常投入。另外在圖書堂,學校規定要帶中英文圖書各一,亦會有外籍老師在圖書堂裡 surprise 小朋友,即時入課室講英文故事。總括來說,小朋友英語能力也不錯。亦唔係外間人認為學術上追唔上其他。  我朋友兒子在港島區一名校就讀,他們的中文程度和啟基的很接近。數學就比一般津小為深。所有課堂功課仍然容易 handle, 但測驗卷就見真張。

回覆:fishchow 的帖子

另外一個月也有一次週會是全英語,你以爲佢地唔明咩,但個個小朋友聽到哈哈大笑,非常投入。

‹ 上一主題|下一主題