用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 2歲4個月比較聰明嘅小朋友
go

2歲4個月比較聰明嘅小朋友 [複製鏈接]

睇咗一排呢版,都唔敢出post,  因為我小朋友又真係未必有你哋d小朋友咁叻,但我都覺得佢係某方面係比同年齡嘅小朋友叻dd,  所以想睇下有無差唔多情況嘅小朋友係呢度呢?等我哋可以交流下。

首先我個仔剛剛2歲4個月。我覺得佢學嘢真係好快,我哋從來無谷佢學嘢,(又未至於叫自學,有畀佢睇youtube,  一齊睇書咁)  不過佢又真係好有興趣學,記性亦好好。

- 佢20個月已經識晒A-Z (順序或唔順序)
- 數字1-50中英文無問題,仲開始有加數概念,如問佢媽咪,爸爸,加埋爺爺嫲嫲有幾多人呀?佢可以答到。
- 最近睇youtube學識咗法文嘅1-20, 佢係第二度聽過法文,就想學啦。
- 中國數字一至十都識啦。
-形狀,顏色中英文已經識好多,仲可以講red circle,  blue square咁。
- 識分得大小,長短,高矮,左右, up down。
- 咩都講到,仲問好多問題:咩嚟㗎?邊個買㗎?食咩呀?媽咪煮飯未呀?
- 一日到黑都要睇書,佢未夠一歲已識自己番書仔睇。見到字母或數字識就好開心咁讀出嚟。

係唔係資優對我嚟講唔重要,compare to你哋嘅小朋友,我甚至覺得佢唔係。
但我亦認為佢係叫聰明嘅,就係因為咁,我怕會因為忽略咗佢嘅天分,錯過咗幫佢發展嘅最佳時機。

2    0    0    0

引用:回覆+Brainwave+的帖子 你個仔同我個仔好

原帖由 olivia601 於 15-05-15 發表
回覆 Brainwave 的帖子

你個仔同我個仔好相似,我個仔依家3歲半,諗返2歲幾嘅時候都係做過一樣嘅嘢,但到K ...
咁佢返學遇到咩問題呀?
你通常點湊佢教佢?

唔好意思,咁多問題。

引用:我女兒情況相似,但無數天份 +

原帖由 s.andp 於 15-05-16 發表
我女兒情況相似,但無數天份
你個女幾歲呀?

引用:Quote:happybbg+發表於+15-5-16+18:08+同埋

原帖由 olivia601 於 15-05-16 發表
我仔最近問我點解你有波波嘅(指住我個胸問),跟住話可唔可以睇吓,我即刻o咀 ...

我仔好清楚點解我有波波
因為我仲餵緊人奶。

引用:我女兒快3歲,坐唔定,我英文超差,她讀村

原帖由 s.andp 於 15-05-17 發表
我女兒快3歲,坐唔定,我英文超差,她讀村校,但英文已經句子,唔小心播左張phonics vcd ., 聽了一次識曬co ...
有語言天分喺香港已經著數好多!

引用:我囡兒兩歲半,同你小朋友情況參不多,語言

原帖由 bennyeva 於 15-05-17 發表
我囡兒兩歲半,同你小朋友情況參不多,語言、求知慾、觀察力、認知強,但活動能力等其他就同正常小朋友一樣 ...
你講得好好,我都係咁,從來唔特別要佢學嘢,佢有興趣就教,佢問就答,見佢本書睇到倒轉都記得,就買本深少少嘅,學幾多都係由小朋友主導。

我覺得學術嘢喺呢個年紀識幾多根本唔重要,反正返學遲早都會識。我關心嘅反而係佢嘅學習興趣,好奇心,觀察力呢d更影響深遠嘅嘢。

有什麼書你認為值得睇?可唔可以介紹下?

引用:Quote:原帖由+Brainwave+於+15-05-18+發表

原帖由 bennyeva 於 15-05-18 發表
其實我都係喺呢度睇左好多前輩家長分享,先諗通左。多睇書著實有益,無論小朋友將來係唔係資優都好,對教養 ...
多謝你詳細畀意見。
我訂咗資優兒童親職教育啦 , 另一本就連出版社都缺貨。(我自己好鐘意睇理論)
其實最近我遇到一個問題:就係小朋友實在太太太鐘意字母同數字,對其他玩具就興趣不大 (都玩,但最終都係玩返字母,數字我玩具) 去到公園都係玩跳飛機個d.
我唔想佢不停loop一些佢已好叻嘅嘢,我想幫佢開拓多d興趣。你小朋友有無咁嘅情況?應該點做?

引用:+本帖最後由+964000+於+15-6-8+01:57+編輯+

原帖由 964000 於 15-06-08 發表

點解唔好意思嘅?大家交流下幾好呀。
我仔最近又無咁叻囉,佢最近都無pick up新嘢,只係成日數數字,睇數字鐘,㩒計數機,我都由得佢啦。
係有少少怕佢太沉迷啫。

‹ 上一主題|下一主題