用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六呈分試分享區
樓主: aeiou_drm
go

小六呈分試分享區   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+brianshe+於+15-6-16+02:52+編

原帖由 brianshe 於 15-06-16 發表

亞囝今次算醒目,平時最差中文,試過低至5x,今次有8字。
恭喜,值得鼓掌

brianshe 發表於 15-6-16 02:47
英文未派哂卷,已經有8x,過9字無問題,佢仲話全 ...
你就好啦, 恭喜你。

呈分卷比平時間單唔少,所以仔冇優勢,因為佢好粗心大意。其實咁出卷真係分唔到實力,相差1分可能就相差幾名。

引用:+本帖最後由+brianshe+於+15-6-16+02:52+編

恭喜你,好羨慕

引用:Quote:原帖由+kwan1981+於+15-06-15+發表其

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-06-15 發表
我仔d字都衰架,今年起多得佢d老師,因為小五佢地係精英班,一開學老師對佢地要求提高,功課做得唔好全改正 ...
阿仔數學8x,比較上2次考試跌咗十幾分,今次跌到B,數學8字頭係咪拉底哂平均分呢?英文9x進步咗,但班中最高100分

引用:Quote:alhy.love+發表於+15-6-16+15:56+阿

中/英好小會有100分, 始終有作文, 點可能有滿分...
滿分的只是英文讀卷呢

回覆:小五呈分試分享區

如果主科都是B,是B1還是B2呢?呈分是根據ABC排,還是平均分排?

引用:如果主科都是B,是B1還是B2呢?呈分是根據A

原帖由 alhy.love 於 15-06-16 發表
如果主科都是B,是B1還是B2呢?呈分是根據ABC排,還是平均分排?
拎A或B推算B1定B2不能作準,要睇其他同學考成點,仲要睇貴校往年b1人數,而且主科X比重較高,中/英/數X9,常一般X6,呢幾科高分好大機會跑出,不過一日未考完第二次試都可能有變數。

回覆:小五呈分試分享區

仲有呈二同呈三,大人小朋友都好大壓力。

今次我囝成績科科都跌。我同佢傾過,佢話覺得好大壓力,因為成日溫書再加上我又常常提住呈分好重要。

引用:+本帖最後由+christy-chan+於+15-5-13+17:2

原帖由 christy-chan 於 15-05-13 發表
嘩!常識好多,慘! 我囡都係,中常5課、英常4課,好慘

回覆:esmehouse 的帖子

我囡學校拉curve, 頭X% A,唔記得係咪頭15%

終於小女今年9月開學後, 我有資格進入呢一個帖了, 依家慢慢進入備戰的心情.

為咗阿女準備出年小五呈分試可以有幾盡!!!

1) 天灸: 今日(8月12日)最後一劑, 為了儘最後人為努力, 為了出年1月至4月阿女上學期考試及下學期測驗, 每年該段時候係流感高峰期, 我真係不敢怠慢, 依家做定中醫天灸打定底, 希望有效 (第一次天灸咋!!!都唔知有無效, 做咗無後悔咁咋)

2) 暑假溫小五的書: 呢個怪獸家長行為, 我都係第一次咁樣做, 我都係逼於無奈咁做. 呢個暑假阿女會溫小五的中文課文及數學的圖形與空間這部份 (即是四邊形面積, 三角形面積, 梯形面積呢啲), 因為小四中文課文及數學的圖形與空間這兩部份只有60幾分, 好低分, 希望暑假用多少少時間預備定小五野, 希望小五成績不會繼續差落去, 更希望會有所進步. (呢個怪獸家長行為, 不喜勿插, 多謝!!!)

3) 報中文作文班: 又係第一次呀! 我都從來無諗過會將阿女送去報讀坊間的中文作文班呀!!!!以阿女鍾意睇中文書嘅喜好 --- 金庸小說, 張郁如小說及淺易的古詩文, 中文作文小四都唔係幾好成績, 小五好似係要寫/考描寫文. 嘩! 描寫文對我來說真係外星文, 我唔識教女作呢啲文了, 只有交俾我認為信得過的 center 教喇, 報咗暑假班4堂, 我當試堂, 好的話 9月新課堂時會繼續上

回覆 小時了了 的帖子

我女上年p5, 四升五的暑假我教下佢p5的數。我的呈分策略是谷數常棄中。。哈哈。。因為中文讀緊補極多年來都係咁。。所以中文冇補只是臨考做下閱解ex。
P5第一次結果: 數常全級最高分,英全級九/十左右,中全級十五至二十左右。overall results abt 全級頭五。
所以練定下一年的數,是有用的

小時了了  原來級排名,頭幾位的真係要預先教定的  發表於 15-8-12 14:57
小時了了  感激鼓勵  發表於 15-8-12 14:42

回覆 小時了了 的帖子

I let my kid  study Mathes with his cousin whose Maths is terrific starting from P3.  But to no avails.  In P.5, one month before the  呈 分 試, I made a guts trial, let him go to a tutorial school focused in Mathes (but that school is famous tutorial).  Unbelievable, his Maths result was terrific and pulled up the overall average.

小時了了 發表於 15-8-12 13:08
終於小女今年9月開學後, 我有資格進入呢一個帖了, 依家慢慢進入備戰的心情.

為咗阿女準備呈分試可以有幾盡 ...
英文呢? 英文完全唔做嘢呀???

little_yolky 發表於 15-8-12 16:29
英文呢? 英文完全唔做嘢呀???

英文: 我同以前平日一樣, 只係每晚俾女聽及讀 audio 英文故事書咋. 而暑假期間要佢溫返(抄) 小四英文默書, 無教小五野 (其實係無資料教, 因為學校唔係用書教, 會自行編教材, 默書生字依家更加無資料溫)

P.S. 純個人見解, 小女間屋村中文津小, 英文科做熟晒老師派的工作, 熟晒英文默書紙啲字已好高分了, 而聆聽及口語方面用資深網友 eviepa 方法呢兩年都可以滿分. 英文作文 grammar 少錯而又寫到一啲關鍵字合格有餘, 想高分啲用多少少 proverb 之類. 英文與中文比較, 中文超級難有好成績, 中文作文要講求文章通順, 起承轉合, 又要用修辭技巧, 用得少已經好低分

真係好鬼勤力~~~
‹ 上一主題|下一主題