用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 紅磡幼聯CECES 好差
go

紅磡幼聯CECES 好差 [複製鏈接]

我從未試過在這裡鬧一間學校,但這間實在太差!

今天去了紅磡置富都會的幼聯CECES 上學前啟蒙班的試堂(Wed 10-11am English class),他們太差,呼籲大家不要去!

首先我打電話預約時他們沒有跟我說,這個班是不准家長陪同的。我今天去到, receptionist 也沒有說。 當我同個仔入咗班房後,個老師叫我出去。之後我入返去比外套我個仔,老師態度很差地話我唔應該入去,甘樣小朋友會喊,然後趕我出去,仲鎖埋班房門。

我問receiption點解我唔可以入去,佢只話學前班不准家長陪同的。我告訴她我個仔喊得耐會嘔,但她無理!

結果我個仔真係喊到嘔佢先肯開門。我個仔嘔,個老師沒有第一時間通知我,只係叫receiptionist 入去清理。那裡的人毫無愛心!

我唔明試堂嘅目的,如果唔比家長入去何謂試堂,唔通諗住個兩歲人仔可以話俾我聽發生咩事?就算真正上學前班,頭一兩堂應該也可讓家長入去讓小孩適應!

1    0    0    1

回覆:紅磡幼聯CECES 好差

你報名時冇問可否家長陪同?
我女都兩歲都有參加學前班,都是冇家長陪同的,不過我女自己上堂ok吾喊的。
我都見過有些同學由頭喊到落堂家長都冇得陪但會事先講明。有些家長都繼續上,老師説喊多幾堂就冇事,但我本人覺得不如大個D先上啦。

回覆:964000 的帖子

他們沒有講。我覺得應該比小朋友適應,同應該靈活地有耐心地對待及教導不同的小朋友。最大問題係他們的教學態度!彺為人師表

回覆:ivybaby115 的帖子

本身冇得家長入既,試堂家長都應該唔俾入,好正常,反而你上上下堂入去,我覺得仲唔應該。
不喜勿插

其實學前班要一位家長陪同上堂都係好多家長的理解同 assumption。好多學校一般在報名/試堂前會提醒係唔係獨立上課,我覺得有幼兒經驗的學校都應該要記得提醒 lor 。

回覆:bookwormsx2 的帖子

我只係上堂開始後兩分鐘入去,並不是中途入去,而入去都係因為太突然,事前沒有人跟我說家長不可入,也沒有時間讓我放下東西,同幫個仔着外套,一嚟就已經叫我走!

回覆:sailormercury 的帖子

很認同,而且他們網上的介紹,及派到我家的傳單都沒有提及這個課程是小朋友一個人上。問題不是他可不可以讓家長上,我很樂意我的兒子獨立上堂,問題在於他們的溝通和處理手法,及對小朋友和家長的態度!

其實家長唔俾入係正常,因為這樣很騷擾,relax

唔排除中心既人可能態度唔多好,事先又冇提醒你冇得陪;但你應該要知學前班多數冇得陪,亦應之前問清楚!你突然走入去唔問人都會影響班中其他小朋友;你應該同reception 溝通咁佢都可以幫你俾件外套導師幫小朋友著!我囡返學前班第一堂已經冇得陪(冇試堂),返pn又係第一日家長放低就要走!間間方式唔同,你唔可以將自己標準放落去!

回覆 99dogdog 的帖子

我諗大家誤會左我意思,問題不是他可不可以家長入和小朋友會唔會喊。我是很樂意讓小朋友獨立上學的。而是整件事上,看得出他們毫不專業和沒有愛心。如果小朋友嘔,他們點知小朋友有沒有生病,勉強留他們一小時在課室,也會有機會傳染給其他小朋友!同埋小朋友嘔,是否應該先照顧小朋友,而不是用鄙視的態度,叫小朋友坐埋一邊,然後叫其他同事清潔,完全沒有通知在出面的我。我覺得任何情況下,也應該先照顧小朋友,不是什麼所謂確保課程質素。做不到以朋友為先的,質素好極有限!

引用:回覆+99dogdog+的帖子 我諗大家誤會左我意

原帖由 ivybaby115 於 15-05-07 發表
回覆 99dogdog 的帖子

我諗大家誤會左我意思,問題不是他可不可以家長入和小朋友會唔會喊。我是很樂意讓小 ...
我都明的,有冇愛心家長好快感受到,好釆只是試堂,如果巳報了名仲一報要交幾個月學費個D仲慘

間嘢其實好牟利,啲堂貴得黎環境差,房好細但係好多學生逼埋一間房,仲要職員好寸下,唔明點解講自己係非牟利機構

回覆:964000 的帖子

係呀,我個仔都上個幾間playgroup,就算有家長陪同,有些小朋友也會喊到拆天,老師如何處理,家長是很容易感受到她們是否專業及有冇愛心。所以可能只有用家才會感受到。
唔緊要,覺得冇問題嘅可以試吓上,每人有不同的看法。我在這裏講,只是分享個人意見,呼籲大家可以搵到幾間試下才決定上。錢是其次,影響到小朋友就唔好。

我係用家,十分認同那裡的老師及職員冇愛心及冇禮貌!已打算上完這一期唔再上!佢哋都唔平,但上咗之後唔覺得果女有乜學到!

支持你,做得幼兒教育的是要有愛心加懂得變通,因為每個小朋友的反應也不相同,你們是第一次上堂不懂規則,老師也應該要用良好的態度對待解釋清楚,小朋友學得好快,佢可能見到老師用咁嘅態度對待其他人佢可能會學,小朋友身體不適更加要耐心照顧啦。

回覆:Shellyxlk 的帖子

多謝你支持😄

引用:我從未試過在這裡鬧一間學校,但這間實在太

原帖由 ivybaby115 於 15-05-06 發表
我從未試過在這裡鬧一間學校,但這間實在太差!

今天去了紅磡置富都會的幼聯CECES 上學前啟蒙班的試堂(Wed ...
一年半前我帶阿仔第一次參加playgroup,因為住得近紅磡,所以選了幼聯。阿仔因為第一次參加playgroup所以全程不合作同喊。上完堂後個導師叫我地下次唔使再黎,同埋話阿仔有自閉。所以我之後都唔會推介朋友參加幼聯!

ekhc    發表於 15-8-27 01:59

引用:Quote:原帖由+ivybaby115+於+15-05-06+發表

原帖由 plavix 於 15-05-12 發表
一年半前我帶阿仔第一次參加playgroup,因為住得近紅磡,所以選了幼聯。阿仔因為第一次參加playgroup所以全 ...
嘩⋯⋯佢憑咩斷定一個小朋友係自閉?就算睇醫生都要經過多重測試先知,咁樣講野真係好過份!

回覆:plavix 的帖子

真係好過分!

‹ 上一主題|下一主題