用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 農圃道-不去音樂會放棄期考分10%
go

農圃道-不去音樂會放棄期考分10% [複製鏈接]

想問依家所有小學係唔係一定要去「家教會」辦嘅音樂會,唔去就自動放棄期考分10%, 真係為難在職家長,兩個都因工作未能帶亞仔去。

王家爸爸  合法嗎?  發表於 15-4-21 13:56
王家爸爸  無可能  發表於 15-4-21 13:55
   2    0    0    0

ceciwong2008 發表於 15-4-21 12:09
想問依家所有小學係唔係一定要去「家教會」辦嘅音樂會,唔去就自動放棄期考分10%, 真係為難在職家長,兩個 ...
一定唔係, 我個仔個間家教會只會攪旅行同趣興班
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

吓?

ceciwong2008 發表於 15-4-21 12:09
想問依家所有小學係唔係一定要去「家教會」辦嘅音樂會,唔去就自動放棄期考分10%, 真係為難在職家長,兩個 ...
不知如何可將通告貼上黎,有無人可以教我?

hkpapa852 發表於 15-4-21 12:29
一定唔係, 我個仔個間家教會只會攪旅行同趣興班
通告真係咁寫,但我唔識將通告擺上黎,有無人可教我?

ceciwong2008 發表於 15-4-21 12:30
通告真係咁寫,但我唔識將通告擺上黎,有無人可教我?
呢D係個別學校安排, 你只可以向學校反映, 甚至向教育局投訴, 其它人都幫唔到你.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-4-21+12:30+

原帖由 hkpapa852 於 15-04-21 發表
呢D係個別學校安排, 你只可以向學校反映, 甚至向教育局投訴, 其它人都幫唔到你.
...
我唔係要人幫,        亞仔小一,我同小學脫節好耐,唔知依家小學模式係點,所以問下大家小學係唔係咁。

ceciwong2008 發表於 15-4-21 12:29
不知如何可將通告貼上黎,有無人可以教我?

我在學校的官網找到通告了
http://www.frgps.edu.hk/notice/notice/all/a1415048.pdf

小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

就咁睇, 佢話呢個音樂會係音樂科既一部份, 我覺得如果唔洗比錢買飛入場既, 都可以講得通, 不過學校應該考慮埋雙職家長既情況, 唔可以話一刀切唔去就冇分囉!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

引用:就咁睇,+佢話呢個音樂會係音樂科既一部份,+

原帖由 小寶貝兒 於 15-04-21 發表
就咁睇, 佢話呢個音樂會係音樂科既一部份, 我覺得如果唔洗比錢買飛入場既, 都可以講得通, 不過學校應該考慮 ...
佢哋家教會攪嘅活動一定要全校家長帶子女去,最煩就係平日返工時間點去,放工通常都成八點先走得,咁又點去呢?以為津校,官校較平民,無咁多要威嘅野做!

醒目開學勳章 王國長老

咁平日8黠幾放工, 9PM至到家, 邊個照顧小朋友? 請家人/工人帶小朋友去得嗎? 或者請同區家長幫忙?
小朋友出席就得啦, 做報告的是小朋友

小女學校(喺你小朋友學校附近)冇咁嘅規矩, 連家教會都係自願參加, 我參加咗五年, 從未出席過活動.

醒目開學勳章 王國長老

曾經聽過, 如果係學校出面攪活動, 政府限制較多(外出師生比例呀等等), 所以有時會以家教會名義進行, 避開左果D限制, 其實都係學校野....

Charlotte_mom 發表於 15-4-21 12:59
咁平日8黠幾放工, 9PM至到家, 邊個照顧小朋友? 請家人/工人帶小朋友去得嗎? 或者請同區家長幫忙?
小朋友出 ...
平時老人家帶,老人家年紀大,喺樓下撘校車當然無問題,但出街就唔好,都唔知擔心大好定擔心細好.
我同其他家長唔熟,就算熟都唔好意思叫人帶自己仔女,始終有乜事真係無得話人.

YolandaTam 發表於 15-4-21 13:00
小女學校(喺你小朋友學校附近)冇咁嘅規矩, 連家教會都係自願參加, 我參加咗五年, 從未出席過活動. ...
我接觸呢間學校的校長,只係一個PR,只做門,但明眼人會看得出,愛心唔足夠,要面子多D, 所以佢鐘意家教會,因入面有好多專業人仕,所以亦好support 家教會攪的活動。如上月初家教會喺文化中心攪畫展,其實入一個家教會教家長畫畫的老師攪,當中將農圃道學生的上堂作品擺出展覽,但最煩係學校唔帶學生去,要家長一定要帶學生去参觀,仲要係一日小一至小三放假去,一日小四至小六放假去,其實困兩日根本無上堂,因老師去晒畫展幫手,到測驗時教書也未教晒應有的範圍

ceciwong2008 發表於 15-4-21 13:25
我接觸呢間學校的校長,只係一個PR,只做門,但明眼人會看得出,愛心唔足夠,要面子多D, 所以佢鐘意家教會,因入 ...
唔駛唔開心, 好多校長都係PR, 因為, 做好個名, 攞FUNDING, 我囡學校有啲家長反而覺得PR做唔夠, 因為係女校, 要同GHS嗰啲睇齊.  學校放假俾學生去睇畫展, 係校內事務, 冇乜好講,  教書教唔晒呢方面... 我女學校教書好多時同冇教冇分別, 因只係蜻蜓點水咁教, 一到朗誦節, 校際體育比賽, 舞蹈節, 音樂節就冇乜幾多堂會人齊, 中英文嚟講考核課文內容只佔20%左右, 只有阿Q咁諗,讀書靠自己, 唔係靠老師教,當趁早培養自學能力。 

引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-4-21+13:25+

原帖由 YolandaTam 於 15-04-21 發表
唔駛唔開心, 好多校長都係PR, 因為, 做好個名, 攞FUNDING, 我囡學校有啲家長反而覺得PR做唔夠, 因為係女校, ...
哈哈。。聽你咁講都幾有趣,相信你囡囡間學校應該都幾出多,如想同Good Hope睇齊都一定有返咁上下。

YolandaTam  中學部喺令公子學校對面   發表於 15-4-21 14:04

Charlotte_mom 發表於 15-4-21 12:59
小朋友出 ...
做報告的應該係小朋友,但係現實係小學,尤其係初小,好多時都係親子製作。

YolandaTam 發表於 15-4-21 13:47
唔駛唔開心, 好多校長都係PR, 因為, 做好個名, 攞FUNDING, 我囡學校有啲家長反而覺得PR做唔夠, 因為係女校, ...
我地学考中文科考試同課本有关既就只有每課幾个詞語,英全同課本無关。都幾好,唔洗温書~

小寶貝兒 發表於 15-4-21 12:45
就咁睇, 佢話呢個音樂會係音樂科既一部份, 我覺得如果唔洗比錢買飛入場既, 都可以講得通, 不過學校應該考慮 ...

個校長有無腦架?
係學校活動定私人自願性活動?保險點計?
連校車都唔識安排!

‹ 上一主題|下一主題