用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指 ...
樓主: 思德寶貝
go

你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指教 [複製鏈接]

回覆:你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指教

樓主,我覺得你是理性討論的,對於其他人的質疑和意見不要太上心。始終人人看法不同,維護學校亦可以理解的。

引用:Quote:原帖由+思德寶貝+於+15-04-21+發表因

原帖由 kissobaby 於 15-04-21 發表
睇來你要再做資料搜集
Kissobaby...我喺bk ek打滾咁耐,妳可算是我認為最最最忠實嘅LH fans

回覆 sailormercury 的帖子

多謝你阿,我都係緊張d,多謝你體諒

引用:+本帖最後由+思德寶貝+於+15-4-21+00:09+編

原帖由 思德寶貝 於 15-04-20 發表

有無家長收到了LH的pn入取通知書阿?但我覺得康城的普通 ...
我知道你說的是哪位,呵呵,LP裡面應該有兩個廣州的,因為招聘時校長都分不出普通話優劣,並不強求普通話測試一級的,香港小學普教中都很多是台灣人或者本地人,所以不用強求,而且你既然是家裡普通話環境,你更不用糾結啊。自己輔導便可以,畢竟學校才3小時而已

引用:+本帖最後由+思德寶貝+於+15-4-21+00:09+編

原帖由 思德寶貝 於 15-04-20 發表

有無家長收到了LH的pn入取通知書阿?但我覺得康城的普通 ...
而且k1不是你想英普就給的是抽籤的

回覆 bbsissi 的帖子

多謝你的回覆阿,起碼證明我唔係講大話,我昨晚問左,人地話四位阿,仲有一位直頭係本港的,不過點都好了,我係驚女聽唔明廣東話先打算英普而已,但聽你地咁講,普英唔得,粵英都ok,始終要講粵語的,多謝你

引用:回覆+bbsissi+的帖子 多謝你的回覆阿,起

原帖由 思德寶貝 於 15-04-22 發表

多謝你的回覆阿,起碼證明我唔係講大話,我昨晚問左,人地話四位阿,仲有一位直頭係 ...
係啦,可以學同聽多d廣東話嘛

引用:回覆+bbsissi+的帖子 多謝你的回覆阿,起

原帖由 思德寶貝 於 15-04-22 發表

多謝你的回覆阿,起碼證明我唔係講大話,我昨晚問左,人地話四位阿,仲有一位直頭係 ...
兩年前是兩位,之後可能又多了

引用:Quote:原帖由+思德寶貝+於+15-04-22+發表回

原帖由 nic_bb 於 15-04-22 發表
係啦,可以學同聽多d廣東話嘛
如果你要k1普英的話要看運氣的,除非現在政策改了,以前是抽籤的不是你要就給的你可以問一下校長

回覆:bbsissi 的帖子

請問知唔知有幾多英文老師呢?

回覆:思德寶貝 的帖子

樓主其實都係理性討論,想了解多d。大家不要想太多了。

引用:請問知唔知有幾多英文老師呢? +

原帖由 SnowlyL 於 15-04-22 發表
請問知唔知有幾多英文老師呢?
班主任制,每個教室一個,所以八個應該,英文老師要教上下午兩班的,中文是帶一個班然後做另一個班的助教

回覆:你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指教

樓主理性討論。又被粉絲們圍插。唉。
個人認為LH某campus普通話老師的確普通話唔太標準。不過公平啲講句,唔係只有LH,市面上好多學校甚至learning center 都好多唔標準嘅普通話老師,但自稱北京籍。不過我又覺得唔使太介懷,你既然自己可以教,不如自己教返。好似我個人會為小朋友選英粵班。唔使佢喺學校學普通話。

引用:樓主,我覺得你是理性討論的,對於其他人的

原帖由 sailormercury 於 15-04-21 發表
樓主,我覺得你是理性討論的,對於其他人的質疑和意見不要太上心。始終人人看法不同,維護學校亦可以理解的 ...

網上討論也要有理據不可以以偏概全或自製假設。以下係一d地方可以諗一諗:

(1)面試當日,人流甚多,學校有老師,校工,行政人員,校長同大量家長義工。樓主一來已經假設佢遇到講唔正普通話既人就係普通話老師,呢個未必係事實。

(2)假設廣東省來既母語就係廣東話,呢個亦未必係事實。舉例:深圳有好多外省人落地生根,但仍然以佢地普通話作母語,雖然佢地都識講廣東話。

(3)跟著樓主就話「d普通話老師普通話唔準」以偏概全。請問樓主已經見過所有普通話老師嗎?

(4)跟住又話有十幾位普通話老師,有一半係來自廣東省。TKO 根本冇十幾位普通話老師,點可以亂講!比我說穿左,又話有4位普通話老師來自廣東省,究竟係十幾位既一半定4位呢?

我唔否定有普通話唔標準既普通話老師,但係我地講野應該要有支持。唔係講得就講,以訛傳訛。

回覆:kissobaby 的帖子

哇塞,你真係LH的die heart fans,只要係關於LH的post就會見到你的大力推銷

引用:網上討論也要有理據不可以以偏概全或自製假

原帖由 kissobaby 於 15-04-22 發表
網上討論也要有理據不可以以偏概全或自製假設。以下係一d地方可以諗一諗:

(1)面試當日,人流甚多,學校 ...
別的不清楚,其實面試當天老師有掛名牌,觀察一下就知道了

引用:Quote:原帖由+kissobaby+於+15-04-22+發表

原帖由 bbsissi 於 15-04-22 發表
別的不清楚,其實面試當天老師有掛名牌,觀察一下就知道了
kissobaby好奇怪。自己仔女讀一間LH之嘛, 但所有分校好似都關佢事,仲長篇大論,咁得閑。

引用:Quote:原帖由+bbsissi+於+15-04-22+發表別

原帖由 hhyeu1 於 15-04-22 發表
kissobaby好奇怪。自己仔女讀一間LH之嘛, 但所有分校好似都關佢事,仲長篇大論,咁得閑。

...
今日就算唔係LH,係St cat 又好KM又好,唔攪清楚就咁comment對學校都唔公平。

引用:Quote:原帖由+hhyeu1+於+15-04-22+發表kiss

原帖由 kissobaby 於 15-04-22 發表
今日就算唔係LH,係St cat 又好KM又好,唔攪清楚就咁comment對學校都唔公平。

...
媽媽放鬆d....... 每個人觀點角度都唔同, 有唔同意見係正常既, 否則可來討論呢? 教育王國討論區一定有好同壞評語, 大家都係小朋友嘅媽媽, 先唔好小人之心, 好容易傷和氣架! 理性討論……理性討論…

‹ 上一主題|下一主題