用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat紅磡 am vs lh凱帆 am
go

St Cat紅磡 am vs lh凱帆 am [複製鏈接]

求意見

St cat 英普,Lh 英中
家住石硤尾,stcat 搭地鐵返學,Lh搭校車
Lh學費雜費都平過st cat
囡囡性格外向,服從能力高
小學目標,聖方濟各英文小學
K班想轉去根德園

4    0    0    0

回覆:cheese8823 的帖子

你是指PN or K1?

minirat  St Cat紅磡應該是PN  發表於 15-4-20 14:55

個人意見:如果你諗住k考kv, 即係都buy抄寫及谷嗰套、甘我諗LH會適合你多d! 小朋友PN係LH打好個底、去到kv應該易d適應!SC是活動教學、跟kv 完全唔同!LH比較跟kv相近、但LH谷得黎活動教學d! 真係睇你想要乜!我同你相反、今年囡囡考k但只有kv offer!自己很喜歡LH, 其次SC, 但兩間只有waiting! 以加每日就希望有電話打來!其實KV, SC同LH 都係好好既學校、只係睇下邊間教學方法同理念適合你同小朋友!你呢個係開心既煩惱因為兩間都係好好既學校、加油!

回覆:adalyho 的帖子

LH 同KV 一d都唔似 🙊

引用:LH+同KV+一d都唔似+🙊 +

原帖由 Jessica_chung 於 15-04-20 發表
LH 同KV 一d都唔似 🙊
朋友兒子N讀LH, K1-K3讀KV。最大分別是LH好注重家校合作,e.g. 會邀請家長回校講故事(story time), 參加運動會,觀課日之類,通常在職父母都要請假。KV冇什麼特別事項要家長參與,除了家長日。

回覆:Jessica_chung 的帖子

可唔可以share下有乜分別?因為我兩間都冇讀過、都係參考其他家長既comment! 請指教!

回覆:CaCa800 的帖子

哈哈,St Cat PN 有英普?

引用:哈哈,St+Cat+PN+有英普?

原帖由 BostonRedSox 於 15-04-20 發表
哈哈,St Cat PN 有英普?
haha,  good point

回覆:BostonRedSox 的帖子

唔好意思呀,我今日了解左st cat pn都係得英中,搞錯左

引用:個人意見:如果你諗住k考kv,+即係都buy抄寫

原帖由 adalyho 於 15-04-20 發表
個人意見:如果你諗住k考kv, 即係都buy抄寫及谷嗰套、甘我諗LH會適合你多d! 小朋友PN係LH打好個底、去到kv ...
好多謝你既意見,亦同我既諗法一樣,我真係好中意谷,所以我自己覺得係Lh實質學到既野會多d,但我見到好多人放棄lh要st cat,但好少放棄st cat再lh,究竟st cat除左名氣大,仲有咩好呢,好擔心揀錯

引用:Quote:原帖由+Jessica_chung+於+15-04-20+

原帖由 CaCa800 於 15-04-20 發表
朋友兒子N讀LH, K1-K3讀KV。最大分別是LH好注重家校合作,e.g. 會邀請家長回校講故事(story time), 參加 ...
我地2st in果既校長都有提過好著重家校合作,我好中意參與呢d學校活動,所以我先咁在乎親自送返學,st cat我係日日都可以自己送返學,但學之園都係呢樣野令我卻步,我覺得搭校車我又少左時間陪個女,又冇得見下老師,又冇得識下家長,(呢個係我第1個小朋友,我都未接觸過送同接返學,其實都係自己諗,因為讀playgroup果陣,媽媽湊果d就一堆,工人姐姐湊又另一埋,同埋同d老師 教職員都熟d)

我覺得除佐名氣,St cat 一定有佢既優點。我諗活動教學、令到小朋友outgoing, enjoy 學習、good english standard 同presentable係 佢地吸引之處。相對academic 可能要出去補一補。如果你target SFA, 佢地都收好多SC同KV學生、LH相對少d。對於LH, 其實有些家長都有share佢地學校既教學、你可以再了解下。其實不要question 點解大多數人會放棄LH 去SC, 沒有最好既學校、只有最適合既學校、每位家長需要既嘢唔同、每個小朋友既性格都唔同。好似我甘、我覺得LH可以fulfill到我需要既嘢、同時覺得會適合我小朋友、所以如果有得選擇、我會因為LH而放棄sc同kv!

如果你很喜歡參加學校既活動、你要知道kv係冇親子活動架。

引用:我覺得除佐名氣,St+cat+一定有佢既優點。

原帖由 adalyho 於 15-04-21 發表
我覺得除佐名氣,St cat 一定有佢既優點。我諗活動教學、令到小朋友outgoing, enjoy 學習、good english st ...
我就係聽朋友講過,係sfa入面st cat既學生都係中等,排頭果d大多數都係根德園同劍鳴既學生,因為st cat上到去好吃力,唔似kv km識咁多字,就係因為咁我先一心想k去考kv
我真係一個新手都唔新手既家長,咩都係聽人講架咋

引用:Quote:原帖由+adalyho+於+15-04-21+發表我

原帖由 cheese8823 於 15-04-21 發表
我就係聽朋友講過,係sfa入面st cat既學生都係中等,排頭果d大多數都係根德園同劍鳴既學生,因為st cat上到 ...
其實選學校唔係單單睇可以教得幾深,點樣小學可以輕鬆考好成績,這個可能只是短暫性!學校教學模式是否切合小朋友性格亦很重要!有人可以谷得起,有人要活動模式學習,所以只有你最清楚自己既孩子!真係冇話讀邊間先可名列前茅!
我都識讀學券學校既小朋友在sfa考全級頭十名以內;當佢地掌握到方法就可以有所發揮!本身都心儀KV, 但因為阿囡較適合活動教學所以我都只好放棄呢個offer!

回覆 cheese8823 的帖子

sc的學術不似kv和km深,所以上小學頭一兩年和kv和km小朋友有差距不出奇,但之後小朋友習慣後他們差距便會收窄。我喜歡sc就是他們按小朋友能力教學,重探索和思考。當然有進取的家長,外出上很多補底班。

st cat真係按步就班,沒有教的過深,k2先學寫字,中文亦不像其他幼稚園的深,家長覺得淺可以自己教深d,無話教淺教深邊個好,切合小朋友先最重要,我都有俾小朋友讀興趣班,等佢有多方面發展

引用:Quote:原帖由+CaCa800+於+15-04-20+發表朋

原帖由 cheese8823 於 15-04-21 發表
我地2st in果既校長都有提過好著重家校合作,我好中意參與呢d學校活動,所以我先咁在乎親自送返學,st cat ...
我朋友個囝仔今年有St. Cat 紅磡PN offer, 佢就不停讚St. Cat的英文老師英文好好。我朋友是外國回流香港,佢冇預期英文老師有高水準。如果你鍾意學術深的學校,LH會比較接近你要求。不過都係睇下自己小朋友性格去決定會更加好。

回覆:St Cat紅磡 am vs lh凱帆 am

感覺你係想谷既家長,我會覺得咁你不如比佢係sc開心啲啦,培養讀書興趣都好緊要,既然你k都比佢kv谷,同埋你小朋友應該好叻,有兩個offer,入kv應該冇難度

‹ 上一主題|下一主題